De hoofdprijs op Bonaire
Haar trip langs de eilanden van de Dutch Caribbean brengt Linda Planthof van Save Our Sharks ook naar Bonaire. Natuurlijk komt ze voor de haaien, maar er is meer!
In de Caribische zee om het eiland Bonaire schuilt een onderwaterwereld waar iedereen die duikt, de verhalen over kent. Kleurrijke riffen met talloze soorten koralen, sponzen, kleine vissen, grote vissen, murenes, slakken, garnalen, kreeften en schildpadden. Ik bezocht het eiland twee weken om samen te werken met STINAPA, de lokale organisatie die verantwoordelijk is voor beheer van het onderwaterpark en daar voor het Save Our Sharks project werkt aan haaienbescherming. Op Bonaire is het vinden van haaien nog een bijna onmogelijke opdracht, maar ik kan je vertellen, het is te doen.
Door een bezoek van onderzoekers van een universiteit uit de Verenigde Staten had ik de unieke kans om met hen te snorkelen in een vrij onbereikbaar deel van de oostkant van het eiland. Het plan was om met meerdere mensen zwemmend op een rij de baai over te steken en zo het hele gebied af te kammen naar een haai. En als we deze dan zouden vinden, konden we gegevens verzamelen voor het onderzoek.
Het water was ruw, de stroming sterk en het zwemmen duurden enkele uren, maar tegen alle verwachting in vonden we een verpleegsterhaai van bijna twee meter groot, schuilend onder een koraalrand. Helaas was het zien van snorkelende mensen in het ondiepe water angstig genoeg voor de haai om zonder aarzelen te vluchten en konden we geen gegevens verzamelen. Maar we hebben er één gevonden.
En natuurlijk was er meer te zien. Tijdens duiken op het Calabas rif en 1000 steps kon ik de eerste soorten van mijn wenslijstje afstrepen. Eerst een groene schildpad, daarna een meterlange geelvintonijn en toen de hoofdprijs: een prachtig gevlekte adelaarsrog die zo rustig voorbij zweefde dat ik hem rustig kon vastleggen. En mijn wensenlijstje was helemaal afgewerkt na een duik op Keepsake bij Klein Bonaire. Twee langsnuitzeepaardjes hangend aan een stuk koraal op nog geen tien meter diepte. Jackpot!
Bonaire is een bijzondere plek als het gaat om de koraalriffen en het tot dusver succesvolle behoud ervan, maar helaas is de aanwezigheid van haaiensoorten sterk achteruit gegaan in de afgelopen jaren. Sinds enkele jaren is het verboden om op het eiland haaien te vangen en het nieuw aangekondigde Yarari reservaat zal deze wetgeving nog verder versterken. Maar zoals bij alle nieuwe wetgeving zal handhaving een grote uitdaging worden en zullen we het proces moeten blijven volgen. Want er is maar weinig dat het duiken bij Bonaire nog spectaculairder zou maken, maar het zien van meer haaien zou dat wel doen.
Tekst en foto’s: Linda Planthof, Save Our Sharks