Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto / Natuur

Op de foto: De geboorte van een dolfijn

Er zijn van die momenten die je nooit gaat vergeten… zoals dit moment van de geboorte van een dolfijntje. Fotograaf Indy Douma vertelt het verhaal achter de foto.

Al enkele dagen hadden we gezien dat er een grote baitball te vinden was in het zuiden van Bonaire. De eerste dag dat we tijd hadden om op onderzoek uit te gaan, heb ik dat als freediver gedaan. De baitball was enorm groot met veel verschillende jagers. Zo groot had ik het nog niet eerder gezien.

De volgende dag zijn we met zijn drieën met duikuitrusting opnieuw naar het zuiden gereden, zoekend naar de vogels die vaak boven de baitball actief zijn. De baitball verplaatst zich over een groot gebied, dus de vogels zijn een goede indicatie om ze te vinden. Als de school vissen in het donkerblauwe zwemmen, zijn ze vanaf de kant niet te zien zonder de vogels. Op weg richting het zuiden zagen we enkele vinnen van dolfijnen. Dus snel naar de duikplaats, optuigen en het water in.

Foto: Casper Douma

Al heel snel toen we het water ingingen, hoorden we de dolfijnen. We gebaarden naar elkaar, luister we horen ze! Terwijl mijn moeder aan het filmen is in de baitball, komt de eerste groep dolfijnen voorbij. Het waren er zeker 15. Ik ging snel op een zo goed mogelijke positie hangen. De baitball zat vrij diep tussen de 20 en 25 meter. De groep dolfijnen was overal, zowel diep als ondiep, ver weg en dichtbij. Ik koos om in het vrije water te hangen op een diepte van ongeveer 18 meter en dat was mijn geluk.

Ik zag een tweetal dolfijnen vrij dichtbij passeren. Daarna zag ik ineens de dolfijn die aan het bevallen was. Het staartje dat eruit stak, was zo opvallend dat ik meteen wist, dit is heel bijzonder! Ze zwom snel en ik had maar één kans om een foto te maken. Ik weet nog dat ik mijn camera op haar richtte en snel op de knop drukte. Ik dacht alleen maar: alsjeblieft laat deze goed gelukt zijn. De dolfijn had haast en had lucht nodig. Ze zwom snel naar de oppervlakte en daarna was ze met een paar slagen van haar staart weg.

Het duurde even voordat ik me goed realiseerde wat ik nu eigenlijk had gezien. Wauw, van alle keren dat ik met dolfijnen heb gezwommen, is dit toch wel de meest bijzondere ervaring.

Foto: Indy Douma

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Nog veel meer verhalen achter de foto…

3 reacties

  1. Wauw!

    REAGEREN
  2. Gaaf Indy! Goede timing!

    REAGEREN
  3. Ongelooflijk, hoe gaaf is dat! En ook ik ben blij dat je foto van de bevallende dolfijn is gelukt! Trouwens, die van de baitball én je schrijfstijl mogen er ook zijn, heerlijk.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief