Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – De eerste van 2022

De eerste duik in het Zeeuwse water zit er weer op voor Duikreporter Leendert Smit. En natuurlijk gaat hij kijken bij de zeedonderpadden. Zou vader deze keer thuis zijn?

Op 21 december waren we een donderpad nestje tegengekomen bij Dreischor en gedurende de feestdagen zag ik op Facebook dat zelfde nestje diverse malen voorbij komen. De gelukkigen konden daarbij ook papa vastleggen. Dat was ons toen niet gelukt. Ik ga vandaag weer een poging wagen. Het is nog kerstvakantie dus er staan relatief veel auto’s maar de meesten zijn er al in. Ik sta me al om te kleden als Paul komt aanrijden. Uiteraard voor hetzelfde als waarvoor we allemaal hier zijn. We staan de kletsen als Peter Verhoog het water uitkomt. Helaas heeft hij het niet zo getroffen met zijn mededuikers die voor hem een stof bende achterlieten bij het welbekende nestje. Gelukkig staat het op film! Hopelijk is het stof een beetje opgetrokken tegen de tijd dat ik het nestje heb teruggevonden. Ik heb nog meer aanwijzingen gekregen van Eduard (waarvoor dank natuurlijk) dus ik ben vol verwachting. Eerst maar naar het rode nest (de andere zijn allemaal wit en dus van de groene zeedonderpad) dat ik al snel heb gevonden. Het stof is weg maar papa ook.

20220106_002P1068285-113314

20220106_004P1068289-113314

Ik vind hem terug boven het nest, goed verborgen tussen het wier (op de foto van het nestje kun je nog net zijn ook zien). Nu op zoek naar de andere nestjes. Eentje vind ik niet, de ander na lang zoeken en ook hier is papa niet thuis. 

20220106_005P1068290-113314

Via, opnieuw, het rode nest (Papa ligt nog onbeweeglijk tussen het wier) zet ik koers naar het prieel. Op een object in de buurt zit een prachtig groen zeedonderpadje (Taurulus bubalis) maar hij is erg klein en zit voornamelijk op zijn kop in een halve oesterschelp. Ik vermoed dat hij hier graag een gezin zou willen stichten maar eitjes zijn nog niet te zien. Ik doe toch een paar pogingen en als hij even uit zijn schelp kruipt kan ik een redelijke foto maken.

20220106_007P1068292-113314

Via het prieel, en weer het rode nestje (Papa zit nog ijzerenheinig tussen het wier), kom ik uit bij de steiger.

20220106_022P1068307-113314

Twee Belgische duikers die na mij het water uitkwamen hadden meer geluk. Papa ging net op zijn nest zitten. Helaas! Maar we geven het nog niet op al wordt dat vandaag niet meer. Duiktijd 70 minuten, watertemp: 7 graden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief