Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – De eerste lenteduik?

Op de dag dat de meteorologische lente begint werkt het weer niet echt mee. Toch maakt Duikreporter Leendert Smit zijn eerste duiken van de lente van 2022.

Vandaag is de meteorologische lente begonnen. Jammer alleen dat het weer niet zo wil meewerken. De autothermometer wijst 6 graden aan en als ik aankom op de bestemming: Bergse diepsluis, begint het te druppelen. Ik heb wel pech want dit wordt de enige slechte dag van de week. Er is verder niemand dus snel optuigen maar. Het doel zijn Harlekijnslakjes (Polycera quadrilineata) en Brede ringsprietslakken (Facelina bostoniensis). Ze worden regelmatig gemeld in de duikersgids app dus wie weet. Ik ben al bijna klaar als 2 andere duikers arriveren. Ik wens ze een fijne duik en daal af naar het water. Vergeleken bij vorige week is het zicht echt een heel stuk beter. Ik kom langs een oud sepia rekje en daar zijn al enkele harlekijntjes op te vinden. Nu nog even het platform doen.

20220301_041P3018789-114307

20220301_053P3018805-114307

Wellicht zit er een ringsprietslak op. Dat is inderdaad het geval maar hij zit op een moeilijke plek. Ik zwem verder en stuit op een Groene zeedonderpad (Taurulus bubalis) met nest. Het nestje is klein en papa en de eitjes liggen goed verborgen. Tegen beter weten in worden toch wat foto’s gemaakt. Na het rondje platform wordt het tijd voor de terugweg maar eerst nog even langs de brede ringspriet. Hij zit er iets gunstiger voor dus ik waag toch een paar foto’s.

20220301_035P3018781-114307

Alweer op de terugweg kom ik de andere duikers tegen die ingewikkelde gebaren maken. Later blijkt dat ze wilden vragen of ik de Snotolf (Cyclopterus lumpus) was tegengekomen. Nou nee dus maar dat kon ik ze onderwater ook niet duidelijk maken. Wel zie je overal de Harlekijnslakjes rondkruipen over het roodwier. Al met al een succesvolle duik. De planning is om een tweede duik bij Stavenisse haven te maken. Omdat ik maar 1 fles bij me heb moet ik wel eerst even vullen. Dat kan vlakbij Stavenisse aan de Keetenweg maar daar kom ik van een koude kermis thuis. Het apparaat slokt wel mijn geld op maar fles vullen ho maar. Ik vervloek de uitbater van dit vulstation. Goede raad is duur. Terug naar Tholen om bij het benzinestation te gaan vullen dan maar. Hier lukt het gelukkig wel en iets later dan gepland loop ik op mijn gemak het water in. Dit is denk ik de duikplaats met de meest duikersvriendelijke instap. Jammer van de branding veroorzaakt door passerende schepen maar je kunt niet alles hebben. Oei, het zicht valt hier wel wat tegen. Toch is hier ook genoeg te zien: Waaierkokerwormen (Sabella pavonina) Heremietkreeften (Pagurus bernhardus) en zelfs een botervisje (Pholis gunnellus).

20220301_087P3018844-114307

Alles bij elkaar toch niet onbevredigend. Terug op de kant begint het net een beetje op te knappen en breekt er een bleek zonnetje door. Totale duiktijd: 115 minuten, watertemp. 6 graden op beide locaties.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief