Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De deelnemers aan het WK 2019 – René Weterings

Van 17 tot en met 21 september 2019 vindt het WK Onderwaterfotografie en -videografie plaats op Tenerife. Maak kort kennis met de Nederlandse deelnemer René Weterings.

René Weterings (rechts) en Goof van Rijswijk.

In september 2018 werd René uitgeroepen tot Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018 én dat betekende dat hij een ticket in the pocket had om Nederland te vertegenwoordigen op het WK.

René is geen onbekende in onderwaterfotografieland. Met publicaties op DuikeninBeeld en in Onderwatersport Magazine laat hij regelmatig van zich spreken. En aan de thematafels op onze stand op Duikvaker heeft menig fotograaf al handige tips van hem gekregen – hij deelt zijn kennis en enthousiasme maar al te graag. En hij weet ook goed wat hij wil en vooral ook niet wil! Kanariegele pakken bijvoorbeeld.

Geen kanariegeel

«Je zult mij geen foto’s zien maken van kanariegele duikers met een masker uit de tijd van Jacques Cousteau.» Een fijne bijkomstigheid voor zijn assistent én model Goof van Rijswijk, met wie hij ook in Nederland veel duikt. Maar ‘samen duiken’ betekent in hun geval samen naar de duikstek rijden en gelijk het water in om dan beiden met camera hun eigen gang te gaan. «Belangrijk is dat we elkaar goed kennen en weten wat we aan elkaar hebben. En Goof is bij het ONK en OBK al regelmatig mijn model geweest.»

Goof kijkt ernaar uit. Hij heeft een duidelijke taak. Hij doet alles wat René niet doet: «Als assistent heb ik te zorgen dat de fotograaf zich alleen om de foto’s druk hoeft te maken. Alle randzaken zoals (reserve)materialen, duiktijd, luchtverbruik en andere reglementaire voorschriften zijn voor mijn rekening. Daarnaast ben ik natuurlijk onderwerpzoeker, buddy en natuurlijk model.»

« René is een fotograaf die onvoorbereid tot grote dingen in staat is door zijn kennis, doorzettingsvermogen en eigen(wijze) smaak in fotografie.» Goof van Rijswijk

Groothoek is favoriet

René verheugt zich op het WK het meest op de categorie Groothoek. «Met dit soort foto’s kun je immers laten zien hoe mooi het onderwaterleven of -landschap is. En als je daar nog een model bij zet in de categorie Groothoek met model, dan laat je zien hoe leuk duiken is.» Ook de categorieën Macro en Visportret vindt hij leuk, alleen de categorie Thema zal een uitdaging worden: «Met haaien en roggen heb ik nagenoeg geen ervaring, dus dat wordt wel spannend.»

Summier

Waar zijn Italiaanse en Spaanse collega’s tijdens het WK zich al weken aan het voorbereiden zijn op Tenerife, zijn de voorbereidingen van René summier. Dat heeft alles te maken met de tijd die hij beschikbaar heeft en eraan wil besteden. Wel heeft hij bewust meegedaan aan het ONK en OBK 2019: «Een goede oefening in het nadenken, plannen en inspiratie opdoen. Je moet op dat moment presteren, net zoals straks op het WK.» De Canarische Eilanden zijn geen onbekend terrein voor hem – al vijf keer was hij er. De zomervakantie bracht hij met de familie door op La Palma: «Ik ben wel met iets andere ogen naar het onderwaterleven gaan kijken. Ik moet wel een beetje een idee hebben wat er te vinden is.» Enkele dagen voor het WK gaan René en Goof de situatie op Tenerife verkennen.

Verwachtingen

René laat zich verrassen, zoals hij altijd doet bij shoot-outwedstrijden. «Creativiteit is niet mijn sterkste punt. Ik probeer vooral de mooiste platen te schieten. Hoe een jury daarnaar kijkt, is toch niet te voorspellen. En voor de duidelijkheid: ik fotografeer voor mezelf, niet voor een jury.» René hoopt ook onderwaterfotografen uit andere landen die hij alleen uit de sociale media kent, beter te leren kennen. «En verder moet het een mooie ervaring worden, samen met Goof en de andere deelnemers uit Nederland én België!»

Favoriete duiklocatie in Nederland

Zeeland – «in het zoute water is gewoon meer te zien dan in zoet water.» Voor de grotere biodiversiteit gaat René het liefst de Oosterschelde in, voor rust en kalmte in het water (geen stroming!) het Grevelingenmeer.

Meest bijzondere onderwaterfoto

«De foto die nu de cover van Onderwatersport siert!» Het is een snorkelfoto van dochter Isis waar het enthousiasme voor duiken afspat. Het is geen momentopname: «Van haar moest ik hem keer op keer herhalen totdat we allebei tevreden waren!»

Inspiratie

René laat zich inspireren door foto’s op Facebook. «Er zijn veel internationale groepen waar mooie en creatieve plaatjes te zien zijn.» Dichter bij huis zijn het de Nederlandse en Vlaamse fotografen, die hij vaak ook persoonlijk kent.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief