Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De deelnemers aan het WK 2019 – Marco Heesbeen

Van 17 tot en met 21 september 2019 vindt het WK Onderwaterfotografie en -videografie plaats op Tenerife. Maak kort kennis met de Nederlandse deelnemer Marco Heesbeen.

Marco Heesbeen (links) en Ron Offermans.

Deze onderwaterfotograaf is geen onbekende als meervoudig Nederlands Kampioen en eigenaar van Onderwaterhuis.NL. Voor Nederland nam hij al drie keer eerder deel aan het WK Onderwaterfotografie – in 2013 in Cuba, in 2015 in Nederland en in 2017 in Mexico.

Marco en zijn model en assistent Ron Offermans vormen al langere tijd een team en bereiden zich ook als team voor op het WK. «We hebben ons onder andere voorbereid tijdens de wedstrijddagen van het ONK 2019, » vertelt Marco. «Dat zijn natuurlijk andere omstandigheden dan op Tenerife, maar wel een prima wedstrijdoefening.» Ondertussen ontwikkelt Marco in zijn hoofd allemaal ideeën. Om die uit te proberen gaan de fotograaf en zijn assistent en weekje oefenen op Bonaire. Op trainingskamp dus.

« Marco is heel creatief en een perfectionist. Hij kan ongelooflijk lang doorgaan met een onderwerp voordat hij tevreden is.»  – Ron Offermans

Sparringpartner

Voor Marco is onderwaterfotograaf Ron Offermans meer dan alleen zijn model. «Al jaren gaat hij mee naar de ONK’s en WK’s. Hij weet hoe het werkt en dat maakt hem ook een fijne sparringpartner bij het selecteren van de foto’s.» Ron voegt daaraan toe: «Ik fungeer als klankbord wanneer de foto’s zijn gemaakt. Ze worden meestal pas ingeleverd als we allebei tevreden zijn.» Ook fijn is dat Ron veel biologische kennis heeft. «Handig bij het vinden van bepaalde onderwerpen!»

Marco’s favoriete opname (zie kader).

Favoriet

Tijdens het WK op Tenerife moeten de deelnemers presteren in vijf categorieën: Macro, Visportret, Groothoek, Groothoek met model en Thema (dit keer haaien en roggen). Als ik Marco vraag wat zijn favoriet is, zit een eenduidig antwoord er niet in! «Eigenlijk vind ik alle categorieën leuk om mezelf in uit te leven,» vertelt Marco. «Het ligt een beetje aan het idee dat ik voor een bepaalde categorie in mijn hoofd heb. Als ik iets super gaafs in gedachten heb voor groothoek, dan zal dat die keer mijn favoriete categorie zijn. Een volgende keer geldt dat wellicht voor visportret.»

Doel

Duidelijker dan dit kan het niet: «Ik ga altijd voor ‘metaal’.» Hij zegt het gekscherend. Hoe mooi is het als Marco met een medaille thuiskomt. – hij zal er alles aan doen om minimaal één top 3-notering te behalen. Spannend!

Meest bijzondere onderwaterfoto

De foto van een blenny die Marco tijdens het WK in Mexico maakte. «Heel kleurrijk maar vooral dynamisch en sprekend. De blenny lijkt echt op je af te komen.»

Favoriete duiklocatie

Nederland: de Bergse Diepsluis. «Lekker dichtbij en praktisch. Je kunt er altijd duiken en hoeft geen rekening te houden met de kentering.»
Buiten Nederland: Bonaire. «Niet de meest spectaculaire locatie met het oog op biodiversiteit maar wel super relaxed duiken en fotograferen zonder dat je gebonden bent aan boten en tijdschema’s.»

Inspiratie

Zijn inspiratie haalt hij uit magazines, van tv en van internet. «Vaak zijn het ‘gewoon’ bovenwaterfoto’s, waar ik dan in mijn hoofd een onderwater-invulling aan geef. Meestal zijn het creatieve beelden…alles behalve doorsnee.»

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief