Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De deelnemers aan het WK 2019 – Gery Beeckmans

Van 17 tot en met 21 september 2019 vindt het WK Onderwaterfotografie en -videografie plaats op Tenerife. Maak kort kennis met de Belgische deelnemer Gery Beeckmans.

Filmer Gery Beeckmans (links) met zijn model en assistent Karen Michiels.

Onderwaterfilmmaker Gery Beeckmans is de Vlaamse kandidaat die samen met model en assistent Karen Michiels namens België deelneemt aan het WK Onderwatervideografie. Hij won in 2018 het shoot-out-onderdeel van het OBK (Open Belgisch Kampioenschap) en werd uiteindelijk in de gehele wedstrijd tweede achter Jo De Smedt. Hij is vaker op een WK en EK geweest – als filmer, maar ook als assistent – en weet enigszins wat hij kan verwachten.

Een ervaring die hij in de voorbereiding voor de mondiale kampioenschappen in 2019 goed kan gebruiken. Vier pijlers bepalen zijn werkwijze: «Rust, tijd, structuur en planning.» En het een lukt niet zonder het ander!

«Rust, tijd, structuur en planning. Onmisbaar vóór en tijdens het WK.»

Rust heeft hij moeten leren. «Ik weet nu dankzij trainingen dat ik beter niet vijf uur achter elkaar kan monteren, maar dat ik na elke 50 minuten zeker 5 minuten pauze moet nemen. Daarna kan ik weer door en benut ik de tijd des te beter.

Tijd is namelijk een kostbaar goed tijdens een kampioenschap: «Je hebt er nooit genoeg van, de tijdsdruk werkt je tegen.» Maar door gestructureerd te werken kan hij zijn tijd én energie goed besteden. Want net als tijd mag hij ook geen energie verspillen. De structuur zorgt dat alles in een vaste volgorde gebeurt, elke lijn binnen het filmproject voor het WK is benoemd – van filmtitels en muziek tot het beeldmateriaal en de geluidseffecten. «Die structuur lopen we nu al maanden door, tot vervelens toe, ook om te kijken of we ergens een paar seconden tijdwinst kunnen boeken.» De planning is voor het WK-project is rond: de muziek is gekozen, het scenario ligt klaar, de teksten zijn geschreven… «We weten wat we willen, maar we moeten afwachten of we het kunnen vinden en in beeld kunnen brengen.» Veranderingen kunnen nodig zijn, maar de basis is in elk geval goed.

Alle materialen zijn in orde – camera, lampen en alle accessoires zijn allemaal gecontroleerd. Zijn sponsor Divepro heeft hem nog extra licht gegeven en dat betekent nog eens extra proberen en testen vóór het WK.

«Gery is een betrouwbare, eerlijke, karaktervolle doorzetter, die soms ook erg koppig is. Maar dat moet wel als je voor perfectie gaat.» – Karen Michiels

Model en assistent

Minstens zo belangrijk als zijn voorbereiding is het teamwork. En op dat gebied ligt de lat hoog. Eerdere assistent Jo De Smedt kon nu niet en Marloes Otten, die in menig film van Gery de ster is, mag niet omdat ze niet de Belgische nationaliteit heeft – een must tijdens het WK. De zoektocht naar een nieuw model/assistent bracht hem bij Karen Michiels. «Zij is een jonge duikster met de juiste mentaliteit. Ze gaat er echt voor.» Haar doorzettingsvermogen, scherpe oog, sportieve, slanke postuur en vooral een zeer positieve en rustgevende houding zijn voor Gery belangrijk.

Een makkelijke taak heeft ze niet: «Ze is niet alleen model in het water, ook moet zij erop toezien dat ik rustig genoeg blijf. Ze is mijn rechterhand.» In de voorbereidingen en bij het OBK heeft ze al duidelijk meerwaarde gehad, ook omdat ze een frisse kijk op de dingen heeft.

Karen heeft er echt zin in. In de korte tijd dat ze nu met Gery werkt, heeft ze al met een aantal van zijn eigenschappen kennis gemaakt, zegt ze met een grote knipoog. «Maar hij weet wat hij wil en zet door. Hij is een betrouwbare, eerlijke, karaktervolle doorzetter, die soms ook erg koppig is. Maar dat moet wel als je voor perfectie gaat.»

Verwachtingen

Gery gaat vooral genieten van het WK, maar zal daarbij alles geven om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. « Het blijft een jurysport, met andere woorden, je hebt de uitslag niet altijd in de hand.» En vult hij lachend aan: «Anders was ik zeker van goud…».

Inspiratie

Door wie is en wordt Gery geïnspireerd? «Jacques-Yves Cousteau natuurlijk!» Maar later ook door Paul Engels («een geweldige documentairemaker»), Danny Van Belle («een topper van wereldniveau») en zijn copain en grote ‘concurrent’ Jo De Smedt («hij tovert prachtige beelden uit de moeilijke lokale wateren»).

Favoriete duiklocatie

Nederland: zijn ‘achtertuin’ is Arendshoofd bij Den Osse. Daar duikt hij wekelijks en neemt hij het merendeel van zijn films op: «rustig, ondiep, verrassend en geen dijk over…»
Buiten Nederland/België: Egypte en dan vooral de riffen bij de resorts van de Red Sea Diving Safari: «Rustige duiken vanaf de kant waarbij je de tijd mag verliezen.» Maar ook Tamariu in Spanje met zijn zeepaardjes, bootduik in de ochtend en kantduiken in de baai in de middag.

Meest bijzondere opname ooit

Deze beelden van de geboorte van de zwarte grondel (uit de gelijknamige film – zie onder). «Bijna drie uur filmen voor enkele seconden beeldmateriaal.  Maar het gaf zo een voldoening.

Trots op…

Het filmproject waarop Gery het meest trots is De Sage van Westenschouwen van enkele jaren terug (zie hieronder). «De eerste keer dat ik echt met een team ging samenwerken.» Overigens is hij nog trotser op de film die hij voor het ONK2019 maakt… maar die mag hij pas na 30 november laten zien.

1 reactie

  1. Avatar

    Echt genoten van de filmpjes, vooral de tweede. Super!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief