Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De deelnemers aan het WK 2019 – Filip Staes

Van 17 tot en met 21 september 2019 vindt het WK Onderwaterfotografie en -videografie plaats op Tenerife. Maak kort kennis met de Belgische deelnemer Filip Staes.

Filip Staes en Merel Bocken.

Filip Staes doet voor België mee aan het WK Onderwaterfotografie. De onderwaterfotograaf, die zeer regelmatig in de prijzen valt met zijn foto’s, gaat de strijd aan samen met zijn model en assistent Merel Bocken.

In juni heeft Filip al een kijkje genomen op Tenerife. «Noodzaak want het lukt me niet om enkele dagen vóór het WK al die kant op te gaan.» Hij heeft zich verdiept in de regels van het kampioenschap, die anders zijn dan tijdens het vorige WK in Mexico. En dat betekent een nieuwe tactiek! «We moeten in elk geval weloverwogen werken. De duikstekken zijn vrij diep en daardoor zijn de luchtvoorraad en duiktijd beperkt.»

«De meeste stress krijg ik van de categorie Visportret – die vissen werken nooit mee!»

Op de samenwerking met model Merel verheugt hij zich. Zijn model en communicatie- en duikschoolmanager van TODI leert snel en heeft bovendien veel ervaring. Weliswaar niet als model voor een onderwaterfotograaf, maar zegt Filip: «Bij onze eerste oefensessie zag ik onmiddellijk dat ze talent had.» En dat maakt de categorie Groothoek met model ook zijn favoriet voor dit WK. De meeste stress krijgt hij van de categorie Visportret, zegt hij met een knipoog. «Die vissen werken nooit mee!»

Ook Merel kijkt uit naar het WK met Filip: «Ik moet op de achtergrond modelleren terwijl hij interessante onderwaterwezens fotografeert. Hij heeft me geleerd welke poses ik het beste aanneem – van voeten tot blik.» Niet alleen als model heeft zij een taak, ook moet ze op zoek naar originele onderwerpen en helpt ze met het materiaal.

Verwachtingen

Heeft Filip verwachtingen? « Ik ben al blij dat ik er naartoe mag gaan!» Natuurlijk, elke deelnemer mag zich gelukkig prijzen als hij op een WK één of meerdere top 10 plaatsen haalt. «Maar de mooiste bekroning is natuurlijk een medaille in één van de vijf categorieën.»

«Filip zoekt naar originele invalshoeken en creëert krachtige en kleurrijke foto’s met prachtige lichtinvallen.»  – Merel Bocken

Meest bijzondere foto

De meest bijzondere foto die Filip gemaakt heeft, is altijd de laatste. «Waarschijnlijk is dat omdat ik nog steeds progressie maak en de lat steeds hoger leg.» De hierboven afgebeelde foto maakte Filip in TODI tijdens een onderwaterfotoshoot met de fantastische mermaid Celine die hier even geen zeemeermin was.

Inspiratie

Filip wordt geïnspireerd door fotografen die met foto’s met het ‘wow’-effect naar buiten komen. « Vooral als ik me afvraag hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben.»

Favoriete duiklocatie

Voor zout water is dat Zeeland. «Het maakt me niet uit of dat in de Oosterschelde  of het Grevelingenmeer is. De keuze van de duikstek is afhankelijk van het weer en wat er te zien is.» Voor zoet water is dat de Put van Ekeren in België, een meer met een enorme diversiteit aan zoetwaterleven en vaak goed zicht. Verder weg is Raja Ampat favoriet: « Wat ik daar allemaal voor de lens kreeg, heb ik nergens anders gezien.»

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief