Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

De cirkel is rond

Je zal maar elke dag de mooiste vissen zien zoals in het geval van Pim van Schendel. Went het? Gaat het vervelen? Of wil je steeds meer?

 

Een van de vreemdste vissen, dePegasus Seamoth ©Martin Dalsaso

Een ‘vreemd’ wezen – de Pegasus Seamoth. Foto Martin Dalsaso

Hoe meer duiken je maakt, hoe meer je ziet en ontdekt in de wonderlijke onderwaterwereld. Als je net begint met duiken, vind je alles mooi: iedere vis, ieder stukje koraal – alles wat nieuw is, is fantastisch om te zien. Maar langzaam aan, vele duiken later gaan bepaalde dingen normaal worden. Vissen waar je vroeger helemaal enthousiast van werd, zijn nu normale verschijningen waar je niet eens meer naar kijkt. Koraalduivels zijn hele mooie vissen maar je gaat er gewoon aan voorbij. Je gaat op zoek naar, meestal kleinere, dieren die je niet altijd meteen ziet en die ook steeds vreemder worden.

Het kan niet raar genoeg zijn. Van bokserkrabben met kleine anemoontjes in hun klauwen om vijanden van zich af te houden via een Pegasus Seamoth die mij altijd doet denken aan een plat geslagen vogeltje, tot allerlei harig zeeleven dat je je in je raarste dromen niet kon voorstellen. Naaktslakken zijn ook een grote favoriet in deze periode.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een ‘normale’vis – de koraalkruiper. Foto: Edwin van der Sande

Maar ook die dieren heb je na een bepaalde tijd wel weer gezien en je gaat weer op zoek naar iets anders wat je interesse kan wekken, maar wat? En opeens realiseer je je dat de doodgewone vis, die je altijd ziet en overal tegenkomt, ook ontzettend mooi is en dat die nooit de aandacht heeft gekregen die hij verdient.
Kleine goby’s zijn overal op het rif te vinden. Blenny’s zitten in ieder holletje en gaatje en de een is nog mooier dan de ander. Je gaat die heel normale diklipvissen en baarzen die je overal tegenkomt eens beter bekijken – wat zijn ze mooi!

Na 3000+ duiken is de cirkel ineens rond en ben je weer terug aan het begin van je duikavonturen. Iedere vis is mooi, ieder stukje koraal heeft iets interessants te bieden en alles is fantastisch om te zien.
Wat is duiken toch mooi en wat is het geweldig om midden in de Koraaldriehoek te wonen waar al deze wonderbaarlijke onderwaterpracht letterlijk in je achtertuin rondzwemt, kruipt en soms zelfs onder water lijkt te vliegen.

Hieronder een filmpje van zo’n ‘raar’ harig wezen…

Naar Murex Dive Resorts…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief