Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De boot gemist?

Een horrorscenario voor elke duiker… in je eentje uren op zee ronddobberen. Onlangs haalde een Australische duiker hiermee opnieuw het wereldnieuws. Het Divers Alert Network heeft een speciale veiligheidscampagne ontwikkeld om het risico zo veel mogelijk te beperken.

2014-EdwinvdSande-Maldiven_linda

Foto: Edwin van der Sande

Het zal je toch gebeuren. Je komt boven en de kant of de boot is niet te zien. Waar moet je heen? Hoe kun je je zichtbaar maken?

Stip in de oceaan
Onlangs overkwam het een Australiër die alleen op een wrak was gaan duiken. De stroming was dermate sterk dat hij meegesleurd is. Eenmaal boven was zijn boot in geen velden of wegen te zien. Zijn boei was hij vergeten, dus zichzelf enigszins zichtbaar maken was al niet mogelijk. Wat hij wel had gedaan, was dat hij mensen op de kant had laten weten waar hij ging duiken. Zij hebben uiteindelijk alarm geslagen, waarna een grote zoekactie is gestart. Uiteindelijk werd hij 17 uur later opgepikt door een reddingshelikopter. Mazzel! Doordat het water rustig was, kon hij rustig blijven drijven en kon de crew van de bemanningshelikopter hem zien.

De Australiër is niet de enige die dit overkomt. Het kan iedereen overkomen – je zal maar een opstijging moeten maken omdat er sterke stroming staat, of je lucht is op en komt niet bij het uitstappunt terug, of het weer slaat tijdens de duik om en de boot kan je door de kletterende regen en hoge golven ineens niet meer zien (en jij de boot ook niet). Of nog erger, de boot is je gewoon vergeten en al lang en breed terug naar de haven.

Zelf vind ik het heerlijk om na de duik nog even in het zonnetje in het water te dobberen. Maar 17 uur zoals de Australiër, nou nee! Ik kan je garanderen dat je voldoende tijd hebt om alle mogelijke doemscenario’s de revue te laten passeren.


Logo DAN 2016Veiligheidscampagne

Om het risico zo klein mogelijk te houden heeft DAN Europe een veiligheidscampagne opgezet met de naam ‘Raak niet vermist, word gevonden’. Belangrijk is dat je allereerst weet wat de risico’s zijn dat je vermist raakt. Bewust duiken is cruciaal en een goede lichamelijk conditie is voor een duiker ook geen overbodige luxe. Dat je uitrusting in goede staat moet zijn en dat je voor de duik goed checkt of je alles bij je hebt, kan zeker geen kwaad.

Maar stel nou, het gebeurt toch? Het eerste wat je doet (zoals altijd als je bovenkomt), is zorgen dat je blijft drijven en adem kunt halen. Daarna zorg je dat je beter zichtbaar wordt. Daar zijn allerlei veiligheidsmiddelen voor beschikbaar, van duikboeien tot signaalspiegeltjes en lampen, maar ook reflectiestrepen op je pak of een felgekleurd pak kunnen helpen. Met een fluitje of DiveAlert (het geluid draagt veel verder dan dat van een fluitje!) kun je proberen om akoestisch de aandacht te trekken. Maar er is ook apparatuur met gps leverbaar. Wat je kiest, zal zeker afhangen van het risico én de kosten.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om je veiligheid te vergroten en het risico van uren op zee dobberen te vermijden, download de brochure van DAN Europe. Ook voor niet-leden is hij beschikbaar.

Hoe doe jij het?
We zijn benieuwd! Hoe beperk jij het risico van verdwalen of vermissing? En welke veiligheidsmiddelen neem jij tijdens de duik mee? Scroll naar beneden en laat een reactie achter. Half december 2016 zullen we een leuk boek verloten onder de mensen die hebben gereageerd.

8 reacties

 1. Ik hoop het nooit mee te maken. Zeker waar het stroomt, blijf ik het liefst in de buurt van de gids. Al is dat ook geen garantie om niet de boot te missen, denk ik nu.

  REAGEREN
 2. Wat ik doe is jullie vraag: ik blijf bij clubduiken en lesduiken hameren op veel oefenen met dmsb /decoboei ook op makkelijke duikstekken. Ik gebruik hem vaak.
  ik duik nietr solo, thuisfront weet waar en hoe laat ik duik. En vaak wie er meeduikt.
  investeren in gps tracker heb ik nog niet gedaan, wel op wensenlijst

  REAGEREN
 3. Een aantal jaren geleden waren we aan het duiken in de Rode Zee.Er lagen meer boten met duikers bij de boei in open zee.Wij kwamen als laatste groep naar boven.Er dreef een stel duikers aan de oppervlakte.Hun boot was al weg. We hebben ze maar meegenomen!Sindsdien duik ik met een fluoriserende tube.

  REAGEREN
 4. Een paar jaar geleden was ik in Egypte en bleek mijn spiegeltje gebroken te zijn.
  Sindsdien heb ik een cd in mijn jack zitten, breekt niet zo snel en reflecteert net zo goed

  REAGEREN
 5. Bij duiken op de Noordzee of de Oosterschelde heb ik altijd een smb en een fluitje mee. Ik zou eigenlijk ook een spiegeltje mee moeten nemen.
  Bij duiken op de Noordzee daal ik af via de ankerlijn / daallijn en onderaan maak je een reel vast zodat je altijd de weg weer terug vind.

  REAGEREN
 6. We hebben toch allemaal gezond verstand of niet soms? Nou dan, fluitje of dive-alert en SMB zijn /is al lang deel van de STANDAARD uitrusting! Gezonde extra’s zijn een evt.sos spiegel ( rvs met een richtingzoeker! standaard nooduitrusting vliegtuigen.Dumpstore?) een goede reel om de SMB als volgboei te gebruiken! Zeker als er stroming in het spel is! Buiten dit alles is het duiken met een “hekkensluiter”heel doeltreffend bij groep(en) en op de oever of boot gewoon een presentielijst voeren met aan en afmeldplicht! Kan je ook nooit iemand vergeten!
  We hebben routines geleerd en passen dit nog steeds toe bij Zeeland,Noordzee,Atlantische oceaan en ook in Rode en andere zeeën met prima zicht!
  Helaas is er in de hele duiksport een soort “jogging hobby” geworden zonder wetten en regels die alleszins van levensbelang zijn!
  Een goede duikschool of schip volgt deze regels en routines en leert de kandidaten deze ook altijd te gebruiken !
  Ik/wij doen het al sinds we ( hebben leren) duiken wat al een poosje geleden is ( 1970-’85) en er is in die tijd bij ons weinig of nooit wat op deze wijze misgegaan!

  REAGEREN
 7. Ik heb zelf 30 jaar geleden al eens enkele uren op zee in Bretagne rond gedobberd omdat de motor van de oppikkende boot kapot ging en het is geen pretje om alleen een eiland of de kust op 4 km afstand te zien bij windkracht 6. Sindsdien hebben we bij duiken op zee (Noordzee, Middellandse zee) altijd de volgende maatregelen: 1) er is altijd iemand aan boord, 2) onze boot ligt met een daal lijn vast aan het wrak, 3) de duikers gaan omlaag en omhoog aan deze lijn, 4) op Noordzee is er altijd een gidslijn per buddypaar, 5) er zijn goed afspraken wie het anker losmaakt aan het einde van de duik, 6) iedere duiker heeft minimaal 1 deco ballon, zelf heb ik altijd een Nico Signaal vuurpijlen pistool in mijn stabjack zitten. Hopelijk hoeven we op deze manier nooit iemand achter te laten.

  REAGEREN
 8. 19-08-2009

  Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn duikbuddy Lia was met het gezin geëmigreerd naar Noorwegen en woonde op een eiland in de buurt van Alesund.
  En om een eiland ligt natuurlijk water dus wij op vakantie naar Noorwegen en op bezoek bij onze vrienden en natuurlijk duiken.
  We hadden al een paar schitterende kantduiken gemaakt en een Noor had aangeboden om met de boot van de plaatselijke duikclub een bootduik te gaan maken met ons, daar hadden we wel oren naar.
  Het weer was geweldig, de zon scheen, er was geen wind alleen er stond een hele lange deining maar daar merk je in de boot als hij vaart niks van en onderwater ook niet.
  Toen was het zover we gingen met zijn drieën op de boot en voeren naar de duikstek ongeveer een kleine km uit de wal.
  We kregen de briefing van de Noor over hoe te duiken hier, het was allemaal reuze simpel, zak via de ankerlijn naar de bodem dat was ongeveer op 10 meter diepte dan was je aan de bovenkant van een heel grote rotsblok van een met of 50 doorsnee ga via het rotsblok verder naar beneden en dan kom je echt op de bodem op ongeveer 21 meter, zwem daarna het rotsblok rond en ga dan weer naar boven richting het midden van de rotsblok zodat je bij de ankerlijn uitkomt en doe dan een opstijging via de ankerlijn.
  Ik ga met mijn buddy onderwater en de Noor gaat een solo duik maken, wij gaan mooi via de ankerlijn naar beneden en het uitzicht was adembenemend we konden de bodem op 21 meter gewoon goed zien super.
  We maken een prachtige duik, we hebben zeeduivels gespot en zelfs een haai, na een 35 minuten gaan we weer terug omhoog via de rotsblok naar tien meter naar de ankerlijn in het midden van de grote rotsblok.
  We zien van alles behalve een ankerlijn, ik snap er niks van we zoeken nog even rond maar er is echt geen ankerlijn te zien we besluiten een vrije opstijging te maken naar de oppervlakte.
  Op dat moment denk je bij jezelf zijn we misschien te ver gedoken maar dat kan bijna niet denk ik bij mezelf.
  We komen boven en we zien de boot niet meer en op dat moment schiet er van alles door je heen.
  Toen we boven kwamen lagen we net in het dal van de deining maar na een paar seconden liggen we boven op de deining en ik zie de boot liggen maar dan een paar honderd meter verderop.
  Hoe was dit mogelijk dacht ik bij mezelf we zijn niet afgedreven want er was nagenoeg geen stroming we besluiten dan toch maar naar de boot te zwemmen en net op dat moment komt ook de Noor bovenwater.
  Hij vraagt wat er aan de hand is we leggen de situatie uit de Noor verblikt of verbloost niet en trekt zijn duikvest uit en geeft dat aan mij en zwemt richting de boot, hij komt na enige tijd ons ophalen.
  We klimmen aan board en als ik al mijn spullen heb afgedaan vraag ik aan de Noor wat we hadden moeten doen als we niet meer bij de boot hadden kunnen komen, hij zegt heel nonchalant dan hadden we naar één van de honderden kleine eilandjes in de buurt gezwommen en dan had ik naar de wal gebeld of ze ons op konden halen want hij had namelijk altijd zijn telefoon bij die hij onder zijn droogpak bij had.
  Ik ben een fervent soloduiker en ik doe de volgende dingen om vermissing en/of verdwalen zoveel mogelijk te voorkomen.
  Ik laat het thuisfront altijd weten waar ik ga duiken ook als ik besluit naar een andere duikstek te gaan.
  Ik ga alleen naar duikstekken die ik op mijn duimpje ken en waar ik ruim voor en na de kentering kan duiken of duikstekken waar ik helemaal niet naar kentering hoef te kijken zoals duikstekken op de Grevelingen.
  Ik heb een boeitje waar ik regelmatig mee oefen een fluitje en 2 duiklampen om eventueel signalen mee te kunnen geven.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief