Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

De bijzondere vijf van Noorwegen

Bij Noorwegen is veel bijzonder onderwaterleven te vinden. We hebben vijf dieren voor je geselecteerd.

De orka

Kun je je het voorstellen? Je ligt in het water met een machtig dier als de orka? In Noorwegen kan dat! Het is een beetje plannen, maar je kunt met deze killer whales snorkelen. De zoogdieren kunnen wel 9 meter lang en 10.000 kilogram zwaar worden. Zwart van boven, wit van onder en een witte vlek net boven de ogen, je herkent ze meteen. De beste tijd om orka’s te spotten is van oktober tot en met januari. De grootste kans heb je bij de Lofoten, Narvik, Tysfjorden of Tromsø. De orka’s komen in groepen dicht naar de kust om zich lekker vol te eten.

De narwal

Een narwal is een walvisachtige vis.  De enorme slagtand op zijn hoofd doet denken aan die van een eenhoorn uit een sprookje. De vooruitstekende en gedraaide tand, die alleen bij het mannetje voorkomt, kan wel tot 3 meter lang worden. Een volwassen mannetjes kan tot 5 meter lang worden (zonder de slagtand welteverstaan). Een volwassen vrouwtje kan een lengte van 4,20 meter bereiken. Volwassen exemplaren van de narwal kunnen met gemak 800 – 1600 kilogram wegen, de mannetjes zijn aanzienlijk zwaarder dan vrouwtjes. Interessant om te weten is dat de slagtand ongeveer 10 kilo kan wegen. De narwal leeft in de koude noordelijke wateren van Noorwegen. Je kunt ze spotten bij de eilandengroep Spitsbergen. Je snapt dat dit wel vanaf een bootje zal zijn.

Foto: Melvin Redeker

Bron: Shutterstock

Foto: Marion Haarsma

De zeewolf

Groot kans dat je bij de eerste aanblik meteen denkt dat de zeewolf niet moeders mooiste is. Hij heeft een sterke en afschrikwekkende bek vol met grote tanden. Met dit gebit vermaalt hij het voedsel, dat uit schelpdieren, zee-egels en krabben bestaat. Volgens velen maakt die markante kop de zeewolf juist mooi van lelijkheid. Je vindt zeewolven langs de gehele Noorse kust en in de meeste fjorden op een diepte van 10 tot 20 meter, maar ook op 500 meter komen ze voor! De vis heeft een voorkeur voor een rotsachtige omgeving. Volwassen exemplaren kunnen tot wel 20 kilogram wegen. Verwacht niet dat je deze vis massaal zult tegenkomen – een ontmoeting is best zeldzaam.

De draakvis

Door zijn vreemde, grote vinnen zou je haast denken dat de draakvis zijn vleugels heeft uitgeslagen. Hij voelt zich het best thuis op diepten van 300 tot 500 meter, maar komt ook op 1000 meter diepte voor. Je kunt deze vissen in de Noorse fjorden al vanaf 40 meter diepte tegenkomen. Het is geen haai maar hij wordt ook wel ghost shark genoemd, mogelijk vanwege de spookachtige ogen. Wees voorzichtig want om zich te verdedigen heeft hij langs zijn rugvin een gemene gifstekel. De vis kan maximaal 150 centimeter lang en 2,5 kilogram zwaar worden.

Foto: Vidar Skålevik
Foto: Stefaan Haegeman

De zeeduivel

Zwem je een zeeduivel tegen het lijf, dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat je een overblijfsel uit de prehistorie bent tegengekomen. De zeeduivel heeft een plat lichaam. Zijn opvallend grote bek zit aan de bovenzijde van het lichaam. De vis kan met een lengte van 200 centimeter en een gewicht van 40 kilogram een fors formaat bereiken. Wil je deze vis zien, dan moet je overigens goed opletten. Omdat hij op de bodem ligt, is hij met zijn gemarmerde tekening bijna niet te onderscheiden van zijn ondergrond en dus bijzonder goed verborgen voor duikers. Je kan de zeeduivel tegenkomen op een diepte van 20 tot 30 meter, maar hij houdt er ook van om op dieptes van 150 of zelfs 200 meter te verblijven. De zeeduivel komt in een vrij ruim gebied in de kustwateren en de fjorden van Noorwegen voor. Je moet natuurlijk geluk hebben, maar de grootste kans op een ontmoeting heb je in Zuid-, West- en Midden-Noorwegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief