Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De beste serie in het ZK – hoe doe je dat?

Richard de Kok heeft tijdens het Zeeuws Kampioenschap goed laten zien dat de mens het verschil maakt en niet de machine. Een interview met de maker van de beste serie.

Goede voorbereiding is het halve werk, dat blijkt wel uit ons gesprek met Richard. Afgelopen zomer maakte Richard tijdens de shoot-out wedstrijden in het Zeeuws Kamioenschap zijn foto’s. In september hoorde hij van de jury dat hij zich de maker van de beste serie mag noemen.

Hoe lang fotografeer je al onder water?
Ik ben samen met Mariëlle (zowel boven als onder water mijn buddy) in 1995 begonnen met duiken. Eerst alleen tijdens vakanties en vanaf 2002 zijn we fanatieker geworden en ontdekten we het Nederlandse duiken. Op dat moment hebben we ook onze eerste onderwatercamera aangeschaft, een MX10 van Sea&Sea. Na anderhalf jaar met de MX-10 was de lol er wel vanaf, omdat de mogelijkheden voor het toepassen van eigen instellingen wel heel beperkt waren. Begin 2004 heb ik Mariëlle een Olympus 5060wz camera voor haar verjaardag gegeven en kreeg ik van haar een PT20 onderwaterhuis (ook voor mijn verjaardag). Eigenlijk zijn we vanaf dat moment  wat serieuzer aan de slag gegaan met de onderwaterfotografie. In de daarop volgende jaren hebben we onze set steeds verder uitgebreid met flitsers en voorzetlenzen.

Doe je vaker mee aan fotowedstrijden, of was dit je eerste wedstrijd?
Dit was eigenlijk de eerste keer. Ik fotografeer niet zo heel veel. Meestal maakt Mariëlle de foto’s en ben ik de gids of  ‘zoeker’.  Eind 2010 hebben we een nieuwe camera gekocht, waarmee zij met het Nederlands Kampioenschap heeft meegedaan. Tja, toen dacht ik er is vast nog wel wat tijd over om zelf wat foto’s te maken en die ouwe Olympus doet het nog steeds. Ik heb me toen opgegeven voor het Zeeuws Kampioenschap.

ZK_Beste_Serie_1e_Richard_de_Kok_-_1

Wat is voor jou het leukste aan deelnemen aan wedstrijden als het Zeeuws Kampioenschap?
Dat ik me nu bewust heb gefocust op een paar foto’s om deze zo goed mogelijk te maken. Dit is weer een heel andere manier van duiken. Normaal bekijk ik alles heel uitvoerig omdat  je als buddy van een onderwaterfotograaf  vaak heel lang op eenzelfde plek hangt. Nu was ik zelf druk bezig met mijn eigen plaatje. De tijd vliegt dan echt heel snel voorbij.

Was je zelf verrast dat je de mooiste serie in het Zeeuws Kampioenschap hebt gemaakt?
Natuurlijk ben je verrast als je uiteindelijk wint. Er doen zoveel fotografen mee en er zitten altijd diverse mooie plaatjes tussen. Mariëlle doet al een paar jaar mee en het was me in de voorgaande edities wel opgevallen dat de meeste deelnemers moeite hebben om een goede serie in te leveren. Toen ik mijn weduweroos, zeeanjelier en slibanemoon thuis op de monitor naast elkaar had staan was ik dik tevreden en had ik wel het  idee dat ik een kans had om misschien een prijs mee te pikken.

Heb je  voor de wedstrijd anders gedoken ter voorbereiding?
Zeker. In de twee maanden voor de wedstrijd heb ik tijdens mijn duiken altijd een camera meegenomen. Verder heb ik met Mariëlle afgesproken dat we een paar duiken zouden maken volgens het principe ‘ieder voor zich’. Twee onderwaterfotografen bij elkaar werkt namelijk niet zo goed! Vervolgens heb ik een aantal duiken geëxperimenteerd (lees getobd) met diafragma , sluitertijden en flitser. Na een aantal duiken heb ik gekozen voor  twee eenvoudige onderwerpen, die ik tijdens de wedstrijd altijd zou kunnen vinden (krabben en bloemdieren).  Tijdens de wedstrijd hoefde ik daarover dan ook niet meer na te denken en zo kon ik me volledig concentreren op het maken van een zo goed mogelijke foto.

ZK_Beste_Serie_1e_Richard_de_Kok_-_2


Wat voor apparatuur heb je gebruikt tijdens het Zeeuws Kampioenschap?
Onze oude fotoset van februari 2004 bestaande uit een Olympus 5060wz, één of twee INON macrolenzen en een Sea & Sea YS110 flitser.

Over welke foto uit jouw serie ben je zelf het meest tevreden?
Ik bekijk de foto’s eigenlijk niet als losse foto’s, omdat sprake moest zijn van een serie. In mijn ogen horen ze gewoon bij elkaar en heb ik geen voorkeur. Het meest tevreden ben ik eigenlijk over een foto van twee strandkrabben die ik tijdens de wedstrijd maakte. Probleem van deze foto was dat hij niet paste in een serie van drie. Misschien een  idee voor de wedstrijdleiding om een losse categorie ‘beste losse foto’ te maken, waarvoor je een extra foto mag inleveren. Nu is het eigenlijk de beste foto uit een reeks van drie.

Wat is je favoriete duiklocatie in Nederland en je favoriet buiten Nederland?
In Nederland kies ik in ieder geval voor de Oosterschelde. Hoewel het zicht hier wat vaker tegenvalt dan in de Grevelingen, is de diversiteit toch vele malen groter. Binnen de Oosterschelde ga ik ook steeds meer richting het westen, om eigenlijk dezelfde reden. Van mijn buitenlandse duikvakanties staan de Filippijnen met stip bovenaan. Ongelooflijk wat er zich daar binnen een paar vierkante meter kan bevinden. Een waar paradijs voor de onderwaterfotograaf.
ZK_Beste_Serie_1e_Richard_de_Kok_-_3

Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel eens willen maken?
Manta’s staan nog op mijn verlanglijstje, maar dat gaat nog wel even duren denk ik.  Ons zoontje is net 7 jaar geworden en de mantabestemmingen zijn niet echt geschikt voor kleinere kinderen.

Ga je volgend jaar, nu je niet meer mee mag doen aan het Zeeuws Kampioenschap, meedoen voor een mooie prestatie in het Open Nederlands Kampioenschap?
Tja, goede vraag! Hier heb ik met mijn buddy ook al over zitten filosoferen. Mariëlle had bij het afgelopen ONK een paar nominaties en is bij het Nederlands Kampioenschap op de vierde plaats geëindigd. Ook dat smaakt naar meer. Allebei meedoen wordt wat lastig, aangezien we maar één groothoek/domepoort hebben. Ook hebben we maar twee flitsers.
Dit jaar was het al behoorlijk rennen, omdat ik Marielle ook nog hielp met de groothoekfoto’s. Eventjes model spelen, snel het water uit, één flitser van Marielle loshalen, deze weer snel op de  oude Olympus overzetten en weer het water in om mijn eigen foto’s te maken. Nu heb ik dit jaar kunnen kiezen voor relatief eenvoudige macrofoto’s, dus was ik snel klaar. Maar als ik volgend jaar ook de vijf ONK-opdrachten moet gaan doen, waarbij we dan ook nog gebruik moeten gaan maken van een en dezelfde camera, wordt het wel heel ingewikkeld. Als je dan twee keer per dag geheugenkaartjes moet gaan omwisselen aan de waterkant, omdat we om de beurt foto’s gaan maken, vrees ik voor  veel stress en ook nog een volloper. Het is wel gewoon een hobby die we allebei met veel plezier doen en dat willen we zo houden. Misschien gaan we wel om beurten meedoen. Een andere mogelijkheid is dat één van ons beiden alleen in twee losse categorieën meedoet en niet voor het overall klassement. We zullen zien!

Tot slot, welke tip heb je voor de deelnemers voor komend jaar?

Richard - Grevelingenmeer (Dreischor, Het gemaal) - 8 november 2011

Richard – Grevelingenmeer (Dreischor, Het gemaal) – 8 november 2011


Kies van tevoren een onderwerp en duikplek, zodat je niet tijdens de wedstrijd nog plannen moet gaan maken. Zeker als je een serie zoals bij het Zeeuws kampioenschap moet maken is het erg handig als deze in je hoofd al klaar is.

Foto’s: Richard de Kok

Links

Gallery van Richard op DuikeninBeeld.tv
De website van Richard en Marielle

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief