Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De beste foto in het Zeeuws Kampioenschap

Arnoud is best verrast – hij maakte de beste foto in het Zeeuws Kampioenschap! DuikeninBeeld is benieuwd naar de maker en zijn verhaal achter dit succes.

Arnoud Meester heeft dit jaar deelgenomen aan het Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie en is volgens de jury de maker van de mooiste foto in deze klasse. Het Zeeuws Kampioenschap is een shoot-out wedstrijd en wordt jaarlijks gelijktijdig met met Open Nederlands Kampioenschap georganiseerd. Wij spraken met Arnoud over zijn deelname en het winnen.

Hoe lang fotografeer je al onderwater?
Eind 2005 ben ik bij een duikclub gegaan, en leerde daar Marco Heesbeen en Corne Bolders kennen. Zo kwam ik al snel in aanraking met het onderwaterfotografievirus. In begin 2006 kocht ik m’n eerste camera, een Olympus SP350, en vanaf toen is elke duik de camera meegegaan.

Was dit jouw eerste wedstrijd?
Nee, dit was mijn tweede wedstrijd. Het Zeeuws Kampioenschap in 2010 was mijn eerste wedstrijd, toen belandde ik tot mijn verrassing in de top tien met mijn serie van drie.

Wat was voor jouw de reden om aan deze wedstrijd deel te nemen?
Marco en Corne zijn nog steeds goede vrienden en buddy’s van mij. Sinds 2009 werk ik twee keer per maand op zaterdag bij Marco en Corne in de winkel van Onderwaterhuis.nl.  Meedoen aan de wedstrijd is voor ons een gezellig bedrijfsuitje geworden. We kunnen ons dan ook meten en bijkletsen met de andere deelnemers. Dit jaar is dat heel onverwacht niet geheel onverdienstelijk uitgepakt.

winnende_foto_ZK_2011

 

Was je zelf verrast dat je de mooiste foto in het Zeeuws Kampioenschap hebt gemaakt?
Ja, ik was wel heel erg verrast. Gezien het resultaat van vorig jaar had ik mezelf wel ergens bij de eerste tien gedacht, maar zeer zeker niet op één.

Was de winnende foto naar jouw idee ook de beste foto uit je serie?
De winnende foto is voor mij ook de beste foto in de serie. De slak is een mooie foto maar niet speciaal en de foto met de fuik heeft een heel leeg deel aan de linkerkant. De winnende foto met de kabel heeft iets, waardoor je het beeld wat langer wil bekijken, iets dromerigs.

2e_foto_ZK_2011

 

Heb je  voor de wedstrijd anders gedoken ter voorbereiding?
Voor de wedstrijd van dit jaar heb ik niet echt anders gedoken. Met Marco en Corne heb ik één keer een voorbereidingsduik gemaakt. Wij zijn toen gaan duiken op een duikstek om te kijken hoe alles er bij ligt en wat er qua fotografie mogelijk is. Maar ook om een route uit te stippelen voor de wedstrijddag. Alleen deze duik, verder niet. Wat ik wel eigenlijk elke duik doe, is zoeken naar ongewone foto uitsnedes die ik eventueel zou kunnen gebruiken bij de foto wedstrijd.

Wat voor apparatuur heb je gebruikt tijdens het Zeeuws Kampioenschap?
Halverwege 2010 is de SP350 vervangen voor de Olympus PEN EPL1, die ik in het Zeeuws Kampioenschap heb gebruikt samen met een Inon Z240 flitser en een Inon macrolens. Het is een geweldige set waar ik nog zeker niet op uitgekeken ben en nog veel meer uit moet kunnen halen.

Wat is je favoriete duiklocatie in Nederland en je favoriet buiten Nederland?
In Nederland is de Bergse Diepsluis een van de favoriete locaties, als het er niet te druk is. Verder zijn St Annaland, Dreischor en Den Osse Haven ook geweldige locaties. In het buitenland heb ik nog niet veel gedoken maar Zoutpier op Bonaire is tot nu toe absoluut een favoriete locatie.

3e_foto_ZK_2011

 

Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel eens willen maken?
De foto’s die ik nog graag zou willen maken zijn die met grote dieren, of dieren die je niet elke dag tegenkomt zoals een manta, dolfijn, hondshaai. En natuurlijk de vele kleurrijke slakjes die Nederland rijk is, maar het vinden van die slakjes wil nog niet zo lukken helaas.

Ga je volgend jaar (nu je niet meer mee mag doen aan het Zeeuws Kampioenschap) meedoen voor een mooie prestatie in het Open Nederlands Kampioenschap?
Ja zeker, volgend jaar ben ik weer van de partij. Ik verwacht mijzelf dan alleen niet in de top tien. Ik vind het wel een hele uitdaging om dan voor vijf specifieke categorieën een foto te moeten maken, die ook nog eens een mooie serie met elkaar maken.

Arnoud_MeestersTot slot, welke tip heb je voor de deelnemers voor komend jaar?
Tips voor collega onderwaterfotografen? Hmmmm ik heb geen speciale tips of zo. Ik denk dan meer de gewone dingen,  die iedereen zelf ook wel zou kunnen bedenken. Kijk goed naar wat er door anderen gemaakt wordt. Hoe de belichting van een foto is, flitslicht, daglicht of combinatie hiervan. Kijk hoe de uitsnede van de foto is gemaakt. Probeer alle instellingen uit met je camera op een zelfde onderwerp, zodat je goed ziet wat welke instelling doet. Zo leer je de camera door en door kennen. En verder veel, heel veel foto’s maken.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik wil graag de organisatie bedanken voor het organiseren van de wedstrijd van dit jaar. Ga zo door, volgend jaar zijn we weer van de partij! Wat je helaas nogal eens hoort is dat mensen niet meedoen omdat ze denken toch niets te winnen en hun foto’s toch niet de mooiste plaatjes zijn. Nou dat dacht ik dus ook, alleen deed ik wel mee en heb ik nog gewonnen ook. Dus mensen gewoon meedoen. Maak er een gezellige dag van, je leert er een hoop van en maakt ook nog kans op een mooie prijs.

Foto’s: Arnoud Meesters

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief