Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

Dappere start

Ze zijn nog maar net geboren als ze naar het water lopen. Fotograaf Casper Douma legde de tocht van de jonge schildpadjes op Bonaire vast in een fotoserie.

Van de zeven soorten zeeschildpadden komen er zes voor in het Caribisch gebied. Tijdens het seizoen dat van april tot eind december loopt, kunnen de vrouwtjes, afhankelijk van het soort schildpad, drie tot zes nesten leggen met 100 tot 180 eieren. Hoe hoger de temperatuur van het nest hoe groter de kans op vrouwtjes. Van de uitgekomen nesten redt slechts 1 op de 1000 schildpadjes het naar volwassenheid.

Er dreigen vele gevaren voor de kleintjes zoals verstrikt raken in netten, kunstmatig licht waardoor ze de verkeerde kant op lopen (zoals het vliegveld van Bonaire). De natuurlijke vijanden zoals vogels, krabben, murenes en papegaaivissen. Bebouwing op grond waar voorheen nesten werden gelegd. De volwassen schildpadden kunnen dan niet meer terug naar hun geboortegrond. En natuurlijk het grote probleem van plastic dat voor voedsel wordt aangezien.

Het blijft iedere keer een ontroerend gezicht om de kleintjes uit het nest te zien komen. Ze werken zich dapper omhoog uit het zand en gaan vol goede moed richting zee, maar als je zo klein bent, dan kan een stukje koraal of begroeiing al een flinke uitdaging zijn.

2 reacties

  1. Mooie foto’s, Casper. Nu hopen dat deze dapper dodo’s het gaan overleven.

    REAGEREN
  2. Hi Jacqueline, dank je wel en laten we hopen inderdaad dat ze het allemaal gaan redden!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief