Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Daniel Versteeg in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Daniel Versteeg!

Daniel Versteeg (1978), geboren in Halle (Duitsland) en samen met zijn vriendin Caroline woonachtig in Bergschenhoek, is wat je noemt iemand met een zeer positieve blik op het leven. Dat neemt hij ook mee in zijn duiken en onderwaterfotografie. Zijn lijfspreuk is niet voor niets ‘live life to the max’ en dat zie je dat absoluut terug in zijn onderwaterfotografie. Ook Daniel mag niet in mijn rijtje onderwaterfotografen ontbreken.

Daniel begon in 2010 met duiken, zo vertelt hij: “Mijn ouders waren dertig jaar getrouwd en daarom zijn we met z’n allen twee weken naar Egypte gegaan. Mijn broertje had toen al zijn Open Water DIver-brevet en wij wilden dat ook. Zo gezegd zo gedaan. Mijn vader heeft toen samen met mij de volledige cursus doorlopen.”

Vervolgens duurde het nog drie jaar voordat hij onder water ging fotograferen. “In 2013 heb ik mijn eerste camera gekocht om wat ik onder water zag, ook aan mijn familie en vrienden te kunnen laten zien. In een fotografiecursus van Karin Brussaard zijn mij de eerste basisbeginselen uitgelegd.”

Cameraset
Nieuwsgierig als ik ben, wil ik graag weten waar hij mee fotografeert en ook gefotografeerd heeft. Daniel vertelt: “Ik ben begonnen met een Olympus PEN E-PL5 systeemcamera. Inmiddels fotografeer ik met de Olympus OM-D E-M5 Mark II en de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Daarbij heb ik drie lenzen – de 45mm macro, de 60mm macro en de 8mm fisheye. Beide camera’s gebruik ik in een Nauticam huis met Sea & Sea YS-D2 flitsers.”

Wedstrijden en publicaties
Aan de shoot-outwedstrijden in Nederland en/of België doet Daniel nooit mee. Ik ben benieuwd waarom. “Aan de ene kant zou ik het best willen en aan de andere kant ben ik bang dat de druk om een goede foto te maken mij tegen zal vallen. Voor de lol heb ik wel een keer op Duikvaker een foto van een snake eel ingeleverd in de ‘Dynamische foto-expo’ van DuikeninBeeld, die ik in Lembeh gemaakt had. Uiteindelijk werd de foto publieksfavoriet en dat betekende veel voor mij.”

Foto’s van Daniel verschijnen inmiddels ook online en in bladen, zo vertelt hij: “Al heel snel na het beginnen met fotograferen heb ik als Duikreporter enkele duikverhalen op DuikeninBeeld geplaatst. Sinds tweeëneenhalf jaar fotograaf ik voor Duiken Magazine. Iedere maand schrijf ik een stuk over een duikstek in Zeeland. Daarnaast mag ik mee met reportages over de gehele wereld. Dit is natuurlijk ontzettend gaaf om te doen en ik voel mij dan ook bevoorrecht dat ik mee mag/kan.”

Favoriete techniek
Elke onderwaterfotograaf heeft zo zijn/haar voorkeuren wat betreft technieken of materiaal. Ook Daniel! Ik vraag hem welk type foto’s hij het liefst maakt. “Toen ik net begon met fotograferen, merkte ik al snel dat macrofotografie heel gaaf was. De eerste jaren heb ik mij dus voornamelijk hiermee bezig gehouden. Op een bepaald moment heb ik de 8mm fisheye gekocht en zelfs toen was de macrolens eerder op de camera te vinden. Ik merkte dat dit een veilige keuze was omdat ik ermee vertrouwd was. De fisheyelens is een stuk moeilijker in het gebruik en je moet meer nadenken voor belichting en compositie. Na wat commentaar van mijn collega-onderwaterfotografen dat ik de lens wel had liggen maar niet gebruikte, ben ik ermee aan de slag gegaan en verliefd geraakt op groothoekfotografie. Macro is nog steeds een favoriet maar nu kan ik vaak niet kiezen.”

Hij kan zich de de eerste duik van de dag tijdens een reis nog goed herinneren. Hij had zijn macrolens gemonteerd en juist die duik kwam er een prachtig mooie walvishaai aan. “Uiteraard baal je op dat moment. Aan de andere kant ga je er dan ook nog eens heel erg van genieten.” Sinds deze trip neemt Daniel op zijn reizen twee volledige behuizingen mee en duikt hij met een compacte macrosetup aan zijn vest en de groothoek in de hand. “Dan kan ik altijd wisselen en hoef ik niet te kiezen.”

Reizen en bucketlists
Daniel vertelde al dat hij voor vakanties en reportages regelmatig op reis gaat. Waar is hij allemaal al geweest? Hij somt een mooi rijtje op: “Inmiddels is het aardige lijst aan het worden: Similan-eilanden, Filipijnen, Lembeh, Bali, Raja Ampat, IJsland, Hawai, Mexico, Egypte, Galapagos-eilanden, Revillagigedo-eilanden (Socorro), Malediven, Bahama’s, Fiji en Tonga. Waarvan de Galapagos-eilanden toch wel mijn favoriete bestemming is. We hebben deze bestemming in twee seizoenen bezocht en de diversiteit en hoeveelheid leven zijn echt bizar! Maar uiteraard heb ik ook een bucketlist, daarop staan bijvoorbeeld nog de orka’s van Noorwegen en Antarctica.”

Eerder dit jaar vroeg ik Daniel welke foto hij nog zou willen maken – een bepaalde techniek of een bepaald speciaal dier of bestemming. Hij stond toen op het punt om weer naar Socorro te gaan en wilde graag de interactie tussen manta’s en duikers vastleggen. Op de vorige reis had hij zich hier niet mee bezig kunnen houden. Inmiddels is Daniel terug en heeft hij precies gedaan wat hij wilde. Het bewijs zijn prachtige foto’s in zijn portfolio die je onderaan dit artikel ziet. Hoe gaaf is dat? Nogmaals het bewijs van de gedrevenheid van Daniel.

Maar nog steeds is er iets te wensen… de zeeluipaarden van Antarctica.

Ambities en doelen
De gedrevenheid van Daniel zal zich ongetwijfeld ook uiten in ambities of doelen. Hoe ziet hij dit? “Fotograferen is voor mij nog steeds een hobby en wat ik zelf heel leuk vind, is om mijn ervaringen en belevenissen in beeld te brengen. Ik zou mijn fotografie wel heel graag willen uitbreiden richting de grotten. Volgend jaar wil ik een grotduikopleiding gaan volgen. Zodra deze kennis en duikkunde als een tweede natuur aanvoelt en ik niet meer na hoef te denken over het duiken in deze omgeving, zal ik zeker ook hier de camera in de hand willen nemen.”

Kennis delen
Fotograferen kun je voor jezelf doen, maar je kunt kennis ook delen. Daniel doet dat maar al te graag. “Ik geef via de duikschool Divepost in Zoetermeer fotografiecursussen en heb het ook enkele malen op privébasis gedaan. Wat ik heel belangrijk vind in mijn fotografiecursussen, is dat mensen die fotograferen, ook kunnen duiken. Drijfvermogen en omgevingsbewustzijn van hun buddy is in mijn ogen misschien wel het belangrijkst als je met een camera op pad gaat. Een groot deel van mijn cursus besteed ik dan ook aan de houding in het water samen met enkele vintechnieken. Ik ben van mening dat als dat goed zit, je betere foto’s zal gaan maken.”

Hobby of werk
Op de vraag of onderwaterfotografie dan deels werk is of toch gewoon hobby, antwoordt Daniel vrij stellig. “Onderwaterfotografie blijft voor mij grotendeels hobby. Het is natuurlijk zo dat er iets mee ‘druk’ achter zit als ik op reportage ga, maar gelukkig voelt dit nog niet extreem aan. Ik zou het fotograferen ook zeker niet als werk willen doen. Ik ben bang dat het dan gewoon wordt en ik er geen voldoening meer uit ga halen.”

Wijze woorden van Daniel waarbij je tussen de regels door weer zijn levensmotto leest. Hij wil maar een ding en dat is ‘living his life to the max’.

Gedreven als hij is, heeft Daniel veel in zijn mars wat betreft onderwaterfoto’s! Benieuwd naar zijn werk? Hieronder laat hij een serie foto’s zien en meer is te vinden op zijn Instagram pagina.

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Wat een mooie fotos Daniel. Leuk om je zo ook beter te leren ‘kennen’.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief