Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniël Versteeg – Iedereen aan de sepia’s

Datum 05-06-2013
Locatie Zeeland, Bergsche Diepsluis

Een nieuwe Duikreporter! Daniël neemt je mee naar de sepia’s.

Mijn eerste verslag als duikreporter. Ik zie regelmatig de verslagen van Nederlandse duikers langskomen en dacht “waarom zou dit zelf ook niet gaan doen”.

Op de woensdagen ben ik altijd vrij van werk en ook dus heb ik deze dag afgesproken met mijn buddy Marja om op de Bergsche Diepsluis een aantal sepiaduiken te maken. Het is prachtig weer als wij rond 13:00 aankomen op de parkeerplaats. Voor een doordeweekse dag is het gezellig druk en zien wij veel gezelligheid op het parkeerterrein. Stoeltjes naast de auto en eerst maar even een bakje koffie. Voor Marja was het even geleden dat ze een “funduik” heeft gemaakt. Ze was vol bezig met haar Divemaster cursus. Setjes opgebouwd en snel te water.

parende_sepia

Eenmaal aan de waterkant aangekomen springen we er snel in. Het water voelt heerlijk aan en we gaan snel onder. Op zoek naar de Sepia’s. Het zicht is zeer zeker niet slecht en we besluiten om op een meter of 7 à 8 naar rechts te gaan en de dijk te volgen. Al snel komen we een paartje Sepia’s tegen waar we ruim een kwartier bij blijven hangen. Wat een prachtige dieren zijn het toch. Daarna door om op zoek te gaan naar de grotere tentjes met meer Sepia’s. Op internet heb ik vernomen dat iedereen bij de witte streep op de dijk te water gaat om deze tentjes te vinden. Wij wilden bij deze tentjes komen door hier onder water naartoe te zwemmen. Onderweg komen we enkele lege tentjes tegen waarna we uiteindelijk aankomen op locatie. Nog steeds goed zicht en geen duiker te zien. Hier hebben we het grootste gedeelte van de duik doorgebracht en na 50 minuten zaten we rond de 100 bar. Voldaan verlaten we de sepia’s om terug te gaan en na 72 minuten stappen we met een grote glimlach uit het water. Wederom de koffie gepakt en heerlijk zonnen op het parkeerterrein. Rond 16:00 kwamen Remco en Ilja aan om een aantal duiken te maken.

Wij zouden de 2e duik met zijn vieren maken en wederom was het zicht goed toen we onder gingen. Na slechts 10 minuten kwamen we een los zwemmende sepia tegen en daar het voor Remco en Ilja hun eerste sepia van het seizoen was heb ik hun de voorrang gegeven om te fotograferen en te filmen. Een schitterend schouwspel ontvouwde zich op dat moment. De sepia spreidde zijn tentakels en greep zo een krab voor onze ogen van de bodem . Even de middag lunch naar binnen werken moet hij gedacht hebben. Remco en Ilja bleven deze sepia bekijken en ik gebaarde naar Marja dat wij maar weer verder moesten. We wilden toch weer door naar de tentjes bij de witte streep. Daar aangekomen hadden we wederom het rijk alleen met 6 à 7 sepia’s. Enkele mooie foto’s kunnen maken en ook nog een parend stelletje tegengekomen. Oh…. Wat is dit toch genieten.

sepia_bij_eieren

Na deze duik moest Marja weg. Ze had nog een bijeenkomst voor de live aboard die ze dit jaar zou doen. Ik bleef achter voor het avondeten. Knakworsten met broodjes. Snel de fles gevuld bij het vulstation en setje maar weer opgebouwd voor duik 3. De avondduikers waren inmiddels aangekomen en het parkeerterrein werd snel drukker. Ook Ruud kwam met 2 cursisten langs voor de “sepia specialty”.

Daar Remco en Ilja op mijn 2e duik niet de tentjes verderop hebben bezocht, zouden we nu met zijn drieën op pad gaan. Na het ondergaan hebben we direct de goede diepte aangenomen en gingen we op weg. Tussentijds kwamen we grote stofwolken tegen en het volgende moment was het het zicht weer beter. Eenmaal aangekomen bij de sepia’s pakten we onze foto en videocamera’s erbij. Het zicht was al iets minder dan de eerste 2 duiken, maar nog goed te doen. Tot het moment dat er een buddypaar langskwam en met een paar ferme vinslagen al het sediment op deed dwarrelen. Weg zicht…. We bleven dicht bij elkaar en gebaarden dat we maar verder zouden gaan de diepte in. Daar aangekomen zetten we koers terug naar de trap en zagen dat het toch echt overal een stuk stoffiger is geworden. Dusdanig dag wij elkaar op een gegeven moment kwijt raakten en na 1 minuut zoeken troffen we elkaar weer aan de oppervlakte. Weer onder water zouden we op 4 meter diepte terug gaan naar de trap en kwamen we nog een mooie paartje tegen bij een oudere tent met goed zicht. Het rijk alleen hebbende was het super voor de film en foto’s. Ook deze duik was dus geslaagd en kwamen we alle 3 met een glimlach boven. Aan de kant alle spullen maar weer ingepakt en foto’s en video’s bekeken van alle foto en video toestellen.

Enjoying Zeeland to the max.

Max diepte: 11 mtr
Duiktijd: ruim 3 uur over 3 duiken
Temperatuur water : 14grd

sepia_detail

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief