Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniël Versteeg – Dag 2 en het duiken is hier waanzinnig

Het is de droomreis van veel duikers: een live aboard op de Galapagoseilanden. Daniël Versteeg doet verslag van zijn reis.


Datum: 28 maart 2016
Duiklocatie: Galapagos

duikreport-call-to-action-350x85

Omdat Caar en ik beide meer wakker waren geweest dan geslapen hadden, mochten we van onszelf er rond kwart over 6 eindelijk uit. Het ontbijt zou pas om half 8 zijn, dus hadden we even tijd om bovenaan het dek van het uitzicht te genieten en wat mooie plaatjes te schieten van de zonsopgang.
Algauw werden we gezelschap gehouden door drie fergatvogels. Die gingen op de boot zitten om een stukje mee te reizen. En wij stonden er heel dichtbij.
We hadden uiteindelijk wel flink honger gekregen en we mochten gelukkig al aanschuiven aan het ontbijt. Wat heerlijk was.
Na het ontbijt even spullen checken en weer een briefing. We kregen wat veiligheidsprocedures en een soort radio-ontvanger naar de boot voor noodgevallen als je de zodiak niet meer zag.
En toen…mochten we eindelijk duiken!
Duikpak aan, setje om en hup in de zodiak. Onze groep mocht als eerste.
1,2,3 en we rolden zo achterover het water in. Nu nog positive entry, maar de volgende duiken worden meestal met negative entry.

Zodra we beneden waren, wisten we gewoon niet meer waar we moesten kijken. Over grote vissen een hele grote school met Pelicans barracuda, Ik zag gelijk twee haaien liggen chillen. Maar volgens mij zag de gids ze niet en zwom door en wees ons een gigantische stingray aan. En een redlipped-batfish. Op een gegeven moment zwommen we langs de rotswand en konden we meegevoerd worden door de stroming. En daar schoot een zeeleeuw langs. Zo supergaaf. Helaas was hij voorbij voordat Caar haar camera kon pakken. Maar dat moment staat in haar geheugen gegrift.

We dreven rustig langs de rotsen en gingen toen het hoekje om. Dat was heel even flink tegen de stroming in zwemmen. En ineens hadden we geen stroming meer.
Heel de duik waren er zo veel vissen om ons heen. En heel groot.

Caar haar filmpjes ware niet echt goed gelukt, (overal was wat te zien, dus was dus ietwat afgeleid) de stingray staat er wel charmant op gelukkig. Deze jongens worden hier wel heel er groot.

Wel blij met de zeven mm. Ondanks het water niet koud is, zijn er wel vele termoclines, waardoor ik het zeker weten heel koud had gekregen met een dunner duikpak. Wij waren in eerste instantie voornemens om een 5mm mee te nemen. We hadden een heerlijke duik gemaakt. Helaas ging Caar wat sneller door mijn lucht heen en hoopte ze dat er voor de tweede duik een 15 liter beschikbaar was. Deze hebben wij bij de volgende duik direct geregeld zodat wij beiden gelijk op gingen in het luchtverbruik.

Deze duik was echt top en er schijnen nog veel mooiere aan te komen!
Eenmaal aan boord stonden ze klaar met warme chocolademelk en sandwiches. We worden echt verwend!
Daarna was er even tijd om te relaxen, voordat we gingen lunchen.
Iedereen foto’s checken en filmpjes, logboeken invullen en kijken in de boeken wat we allemaal gezien hebben.

We kregen rond 12 uur luch. Soep, salade, vis,vlees gebakkenbanaan, rijst. Echt vanalles. En als toetje fruit en bananentaart op Ecuadorse wijze en vers gebakken! Echt heel lekker!
Ze zeiden dat in de loop van de week je steeds minder lood nodig zal hebben, wanneer je gewend bent enzo. Maar met al deze lekkere maaltijden, zal er eerder wat lood bij moeten, haha.

Nu kunnen we even het eten laten zakken en zijn we weer aan het varen. Straks maken we nog twee duiken.
Dus dus dit word vast weer een lang blog.?

Ons voornemen om na elke duik een stukje te schrijven is nu al mislukt, gister waren de duiken vrij vlot op elkaar en s’avonds was ik blij dat we konden gaan slapen, haha.

Voor de tweede duik van gister had ik gelukkig een 15liter fles. We waren naar Cousins rock gevaren. Dat is een driehoekig eilandje tegenover het eilandje Santiago.
We deden beiden duiken hier, de ene duik links om het eilandje heen en de andere keer rechts.
We gingen met negative entry, omdat het kon stromen, maar ook om alvast gewend te raken bij Wolf en Darwin.
Dat was even wennen voor Caar, beetje desoriëntert, eerst achteroverrollen en dan zakken. Zo van euh…waar was de bodem ook al weer?
Maar gelukkig kwamen we allemaal onder en bleek het een prachtige duik.

In beide duiken zagen we Eagle Rays, meerdere white tip sharks, hele grote schildpadden. Weer een hele grote bal met flinke vis. En zwommen er zeeleeuwen voorbij.

Op een gegeven moment zwommen we langs een rotswand en werden we door grote ogen gevolgd vanuit een donkere inham, toen we dichterbij kwamen bleek het een nieuwsgierige zeeleeuw te zijn. Waarschijnlijk werd hij verlegen van al die camera’s en video’s want hij maakte daarna snel dat hij weg kwam.

Het was echt een prachtige duik, met heel veel te zien. Hele grote vissen, de papagaaivissen zijn hier ook echt megagroot. Niet de geloven dat dat dezelfde vissen zijn als die kleintjes.

Filmen vond Caar hier best nog lastig. Er is zoveel te zien en het gaat allemaal zo snel voorbij en soms heb je ook nog onvoorspelbare stroming. Maar ze heeft nog veel dagen om te filmen dus dat gaat vast goed komen.
S’avonds hadden we weer een briefing over de dag en over de plannen van vandaag. En vertelde Fabricius ( onze gids ) iets over de Galapagos. Iedere keer dwaalde hij weer af en ging over bepaalde dieren verder. Dat was echt heel interessant om naar te luisteren.
We kregen een voorstelronde van heel de bootcrew. Er werken 13 mensen aan boord voor 16 toeristen. Vooral de kok kreeg een groot applaus.

S’avonds weer heerlijk gegeten. En de onderwaterfoto’s van een aantal mensen bekeken. En iedereen was nieuwsgierig naar mijn foto’s van het onderwaterleven in Nederland. Ze konden maar niet geloven wat er allemaal te zien was. Het blijft toch mooi om te zien hoe mensen zich niet kunnen voorstellen dat het duiken in Nederland zo gaaf kan zijn.

We zijn niet al te laat gaan slapen, na deze dag vol met nieuwe en mooie indrukken.

Geschreven door Daan en Caar.

1 reactie

  1. Avatar

    Dit lijkt me echt wel de ultieme bestemming, super reportage !

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief