Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Dahab: drie favorieten van José Hoeflaken

José Hoeflaken woont in Dahab in Egypte. Ze neemt je mee in haar ‘achtertuin’.

Sinds 2000 woont José Hoeflaken in Dahab, waar ze aan de slag ging als duikinstructeur. Ze ontmoette in het charmante Bedoeïenenplaatsje aan de oostkust van Zuid-Sinaï in Egypte haar partner Chris Hornbogner. Samen startten ze in 2005 Sea More Travel.

José Hoeflaken en duikinstructeur Ahmed Nubi. Foto: Astrid Janssen.

Het gastvrije Dahab is een geliefd vakantieoord dat ondanks het toerisme altijd haar eigen authenticiteit en ongedwongen, aangename atmosfeer heeft behouden. «Chris en ik wonen er met heel veel plezier, samen met vier honden en een poes.»

Het aantal toeristen uit Europese landen daalde na de Arabische Lente in 2011 sterk – dat was niet makkelijk maar José en Chris bleven geloven in Dahab als vakantiebestemming. Het is een unieke locatie, slechts vijf uur vliegen vanaf Nederland en Duitsland, met prachtige natuur zowel onder als boven water. Gelukkig zien ze de laatste jaren weer een toename in het aantal duikers dat Dahab (opnieuw) weet te vinden. «Hopelijk zet die stijgende lijn door, aan ons zal het zeker niet liggen.»

Natuurlijk willen wij van haar weten wat haar favoriete duikstekken bij Dahab zijn. Daar denkt ze even over na want «als je zoals ik langere tijd in het buitenland bent in een plaats waar anderen op vakantie gaan, dan sta je er niet altijd bij stil hoe bijzonder die omgeving eigenlijk is en hoe bevoorrecht je bent om er te wonen.» Maar uiteindelijk heeft ze drie favorieten kunnen kiezen.

The Islands

«Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik bij The Islands dook, ik had nog nooit zo’n bijzonder rif gezien. Vooral de structuur en de diversiteit van het rif zijn heel indrukwekkend, het is als het ware een labyrint met pilaren van voornamelijk hard koraal. Je moet echt opletten dat je de weg niet kwijt raakt, wat me in het begin wel eens overkomen is.
Behalve het fraaie koraal is er ook van alles te zien op visgebied, vooral kleinere scholen vinden hier makkelijk beschutting en meestal zie je ze onder de oppervlakte meedeinen op het ritme van de golven. Verder zie je regelmatig murenes en op het vlakke gedeelte rondom The Islands is de kans groot dat je een Napoleon voorbij ziet komen.
Voor een duik bij The Islands moeten de weersomstandigheden goed zijn. De beste condities zijn hoog water en weinig tot geen wind. Hoog water is van belang zodat je  betrekkelijk eenvoudig over het brede rifdak naar de ingang kunt snorkelen voor de afdaling. Het is een ondiepe duik, max. 18 meter dus wat diepte betreft voor alle niveaus maar een uitstekend trimvermogen is bij deze duik wel een must.»

Foto: Juergen Donauer

Gabr el Bint

«Dahab is vooral bekend vanwege het mooie franjerif dat zich langs de hele kust van de Golf van Aqaba uitstrekt. Dat maakt de bestemming vooral bij duikers met een voorkeur voor kantduiken zeer geliefd. Maar omdat je vanwege de bergen niet overal met een pick-up of een jeep kunt komen, gaan we ook regelmatig met de boot op pad. Mijn favoriete boottrip is naar Gabr el Bint, ongeveer een uur varen richting het zuiden.

Gabr el Bint betekent ‘Graf van het meisje’ de naam is terug te voeren op een Arabische variant van het Romeo en Julia verhaal over een onmogelijke liefde tussen een Bedoeïenenmeisje en een Egyptische jongen. Ondanks de onheilspellende naam is de duikstek prachtig en kleurrijk. Typerend zijn de lange rijen waaierkoralen (Sea Fans) waar we natuurlijk altijd speuren naar Longnose Hawkfish. Een ander highlight is het zadel voor een ondiepe lagune met heel veel zacht koraal in verschillende kleuren. De zandbodem van de lagune zelf is bezaaid met kleine en grotere tafelkoralen waaronder je Bluespotted Stingrays, grote Puffers of Egelvissen kunt aantreffen.

Vooral in de zomermaanden hopen we altijd op een walvishaai want áls je in Dahab een van deze reuzen tegenkomt, is het meestal bij Gabr el Bint. Deze zomer had ik pech, ik kon niet mee met de boot en kreeg aan het eind van de dag een filmpje toegestuurd van onze gasten… mét walvishaai.»

Foto: Juergen Donauer

Favoriete duikstek III

Mashraba

«Behalve eigenaar van Sea More Travel ben ik ook manager van duikershotel The Bridge in Dahab. Vanaf mijn werkplek loop ik zo de boulevard op en twintig meter verder bij de brug het water in. Omdat het zo makkelijk is om daar te duiken zonder dat ik veel tijd kwijt ben met transport en dat soort zaken duik ik meestal op deze plek. Vandaar dat deze stek zeker een plaatsje in mijn favoriete top drie verdient.

Mashraba is geen bekende duikstek, niet zo spectaculair, geen bijzonder rif. Maar het is ongelooflijk wat je er allemaal tegen kunt komen: zeepaardjes, ghost pipe fish, frog fish, octopus, het zit er allemaal. Met een vriendin had ik een tijdlang een “afspraak” met een schildpad, gingen we voor tien uur ’s ochtends het water in dan kwamen we haar steevast tegen, op weg naar haar zeegras ontbijt. Fantastisch toch?»

Foto: John Taanman

Wil je meer weten over duiken in Dahab? Kijk eens op de site van Sea More Travel

Sea More Travel staat het eerste weekend ook op Duikvaker. José vertelt je graag alles over deze geweldige duikstekken.

2 reacties

 1. René Weterings

  Erg leuk om te lezen José! Het maakt me nieuwsgierig naar Dahab en de onderwaterwereld daar. 😉

  REAGEREN
 2. Avatar

  Dag Jose,
  In oktober ben ik een weekje met een duikvriendin in Dahab geweest en hebben we een week in het Coralcoast gezeten. We hebben het erg naar ons zin gehad. Nu wil ik graag weer komen en zie ik dat je ook een appartement in het bestand hebt.
  Wij, Mijke en Ik, Willem willen graag eens wat anders dan een hotel.
  Wij willen in april naar Dahab komen en dan het liefst vertrekken op maandag 8 of anders op woensdag 10 april.
  Zou jij e.e.a. voor ons uit willen zoeken zodat we we bij je kunnen boeken?
  Dit keer ga ik minder duiken en dat regel ik wel ter plaatse.
  Misschien weet je nog wel een mooie appartement aan zee.
  Ik hoop spoedig van je te horen.
  Vriendelijke groet, Mijke en Willem

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief