Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Dagje duiken tussen de steuren

Als je het leuk vindt om eens wat grotere vissen te zien tijdens het duiken en niet bang bent dat ze heel erg dichtbij komen, dan is Unterwasserpark Naturagart in het Duitse Ibbenbüren echt een aanrader! Duikreporter Steven Stegeman filmde zijn duikavontuur.


Datum:  5 augustus 2016
Duiklocatie: Naturagart

duikreport-call-to-action-350x85

Omdat het zicht hier soms wat kan tegenvallen besloten wij op een vrijdagmorgen te gaan, voor de weekend drukte. Een paar dagen van tevoren hadden we ons reeds aangemeld en om 09:00 uur stonden we klaar voor de ingang. Na het registreren bouwden we snel onze setjes op en lagen we als eerste duikers in het water. En omdat we nog steeds de enige duikers waren was het zicht erg goed, zo rond de 5 meter. Vanaf de instapplaats doken we richting de tempelwachters, een op het oude Egypte geïnspireerde galerij met grote beelden van katten die de toegang tot de tempel bewaken. Hier houden de meeste steuren zich op.
Toen we hier bijna waren kwamen de eerste steuren ons al tegemoet. Wat een prachtige prehistorisch ogende vissen! Het leek wel alsof ze blij waren de eerste duikers van de dag te zien. Van alle kanten werden we door ze besnuffeld, misschien hopend dat we ze kwamen voeren. Bij de briefing wordt je verteld dat je de steuren niet mag aanraken. Dat kunnen ze beter aan de steuren duidelijk maken! Ze zwemmen vlak langs je hoofd, onder je door, tussen je benen en af en toe tasten ze met hun bek even die gekke duikers af. Blokkeer met je armen wel even je ademautomaat en masker als de steuren je frontaal benaderen, het zou vervelend zijn als je door hun nieuwsgierigheid je ademautomaat of masker verliest! Er zwemmen diverse soorten steuren rond en enkelen zijn tussen de 1,5 en 2 meter lang!

Steven Stegeman-steur
We hebben ruim de tijd genomen om van de steuren te genieten, maar ook de rest van het Unterwasserpark is zeker de moeite waard! Een leuk wrakje waar je door kan duiken en de tempel. Maar naast de steuren vonden wij het duiken door de vele grotten toch bijna net zo mooi! In de grotten zijn voldoende openingen plafond waardoor je altijd een opstijging kan maken, Het is ook een prachtig gezicht om een bundel zonlicht door zo’n opening in de pikdonkere grote te zien schijnen. Ook zijn er enkele openingen waar je kan opstijgen tussen velden met waterlelies. Wat een prachtig gezicht om van de onderkant omhoog te kijken naar de lelies die mooi afsteken in het kraakheldere water tegen de lucht! Het water in de grotten is ook kraakhelder omdat hier minder duikers komen, de steuren er ook niet komen en er in het donker geen algengroei is.
Met een watertemperatuur van 22 graden op 7 meter diepte was het ook erg aangenaam duiken in ons nat pak. Wij hebben 2 duiken gemaakt en hebben hier nog niet eerder zo’n goed zicht gehad onder water. Een dagkaart op doordeweekse dagen kost 25 euro, in het weekend en op feestdagen 35 euro. Er is ter plaatse een duikcentrum waar je flessen kan laten vullen en materiaal kan huren. Wij gaan hier zeker weer terugkomen!
Tips om teleurstellingen te voorkomen:
– Altijd enkele dagen van tevoren reserveren, zie de site van Naturagart.
– Het zicht kan tegenvallen als er veel duikers zijn. Probeer een rustige dag te kiezen, of als eerste duikers te water te gaan.
– Het gebruik van flitsers is niet toegestaan! Houdt hier tekening mee als je van plan bent om te fotograferen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief