Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

D-day voor Le Serpent

Vrijdag 8 juli werd Le Serpent afgezonken. Een memorabele dag, dat werd het. Maar wel anders dan bedoeld. Cora Knopper was erbij.

Tien uur ’s ochtends…het tijdstip waarop Le Serpent wordt afgezonken. Alle betrokkenen zijn er klaar voor, de grindlaag ligt op de bodem, we zijn er klaar voor.

Hét moment

De vlag van Zeeland wordt gestreken en het volpompen wordt gestart. Wat een spannend moment! Terwijl de heli rondcirkelt voor opnames en wij op de boten eromheen toekijken, zakt het schip heel langzaam weg. Steeds iets verder en verder en dan stroomt het water over het dek. Wat een moment. Nu gaat het snel. Het water dendert de luiken in en met veel geraas zinkt het schip. De achtersteven eerst. De boeg heft zich iets op en verdwijnt vervolgens onder water. Met een stroom van lucht en begeleid door scheepshoorns zakt Le Serpent razendsnel weg. Wat een belevenis is dit!

WrakScharendijke_afzinken_CasperDouma__1_  WrakScharendijke_afzinken_CasperDouma__4_WrakScharendijke_afzinken_CasperDouma__2_  WrakScharendijke_afzinken_CasperDouma__3_

Even bruist het nog op de plaats waar het schip hoort te liggen, en dan plots beweegt de boei. De spanning op het bergingsschip slaat om in actie. Het gaat niet goed! Het wrak glijdt weg. Kabels breken en kabels worden gekapt en daar glijdt het schip in luttele secondes de diepte in!

Nadat de luchtstroom uit het schip is gestopt, wordt een zoekactie gestart. Op de sonar worden twee mogelijke plekken geregistreerd. De ene blijkt een verhoging van stenen, de andere het wrak.

Het ligt diep. Veel dieper dan gepland maar gelukkig rechtop, dat is een enorme opluchting! Nu snel de beroepsduikers laten kijken of het schip stabiel genoeg ligt. Vervolgens mag Bas Mathijsen met de cameraploeg de camera’s controleren en dan kan de persploeg het water in.

Eerste duik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij – Casper Douma, Karin Brussaard en ik – dalen af langs de tijdelijke lijn. Rond 15 meter wordt het donker en dan JA, daar ligt ze. Casper klopt met respect op haar flank. Wat een mooi wrak. In de kajuit treffen wij de eerste zeesterren.  Het achterdek is 21 meter diep. Meer naar voren wordt het circa 23 meter. Langs het wrak en onder in het ruim 29 meter. Het zicht is nu nog slecht. Wij duiken ook laat. Het is reeds 18.30, dus veel profijt van daglicht hebben wij ook niet. Het sediment is nog niet helemaal gezakt. Stabiel ligt ze dat is zeker. Door het glijden ligt er een flinke sliblaag om haar heen.

Wat is dit een fascinerende dag geweest. Wat jammer dat ze niet ligt op de beoogde plaats maar toch is Zeeland een fantastisch wrak rijker!

Ik zeg… probeer het en maak een duik op het Wrak van Scharendijke!

Foto’s boven water: Casper Douma
Foto’s onder water: Karin Brussaard

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief