Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

CoralGardening herstelt koralen in Thailand

De organisatie CoralGardening beschermt en herstelt koraalriffen. Een gezond ecosysteem is immers van groot belang voor mens en natuur.

Koraalriffen zijn een van de mooiste en meest fascinerende tropische natuurgebieden. Ze zijn spectaculair om te zien, het is alsof je je in een andere wereld begeeft. Je vindt er honderden vissoorten. Denk aan de bekende clownvis, schildpadden, roggen, zeepaardjes, naaktslakken en zelfs haaien. Daarbij zijn er honderden verschillende soorten koraal, in diverse vormen en kleuren. Je komt ogen te kort om alles goed te zien.

Waarom zijn koraalriffen belangrijk?
Het ecosysteem van koraalriffen kan vergeleken worden met een tropisch regenwoud. De rijkdom aan biodiversiteit is enorm. Koraalriffen beslaan minder dan 0,25 % van de oceaanbodem terwijl ruim 25 % van al het leven in zee afhankelijk is van het koraalrif. Het is de kraamkamer van de oceaan.

Zo’n 500 miljoen mensen zijn voor hun voedselvoorziening en voor de bescherming van hun kust afhankelijk van koraalriffen. Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten voor recreatie, visserij en toerisme. Ook de farmaceutische industrie haalt veel kennis uit de riffen. Koraalriffen leveren een bijdrage van zo’n 30 miljard dollar aan ecosysteem diensten.

Wist u dat koraal met uitsterven wordt bedreigd?
Koraalriffen zijn van levensbelang voor het leven op aarde, toch gaan we er heel onzorgvuldig mee om. Vervuiling, overbevissing, massatoerisme en opwarming van de aarde zijn negatieve invloeden op het voortbestaan van koraal. Als er geen actie wordt ondernomen, zal er op sommige plaatsen, zoals in de Cariben, over 20 jaar geen koraal meer zijn.

Wat doet CoralGardening?
CoralGardening beschermt en herstelt koraalriffen. Een gezond koraalrif zorgt voor grote biodiversiteit en draagt bij aan het behoud van een gezond ecosysteem voor mens en natuur. Uit onderzoek blijkt dat door het aanleggen van kunstmatige riffen de visstand toeneemt. CoralGardening bouwt samen met partners en donateurs kunstmatige riffen, die meteen aantrekkelijk zijn om op te duiken en te snorkelen. Er worden beeldentuinen aangelegd waarop koraal wordt gekweekt. Doordat de lokale bevolking met het herstellen van riffen een andere bron van inkomsten kan krijgen, is er sprake van een win-win- winsituatie. CoralGardening heeft met haar idee in november 2014 de Publieksprijs van Ondernemen Zonder Grenzen gewonnen. Dit voorjaar vindt de kick-off plaats op het eiland Koh Tao, Thailand.

Verder verzorgt de CoralGardening Academy lezingen en educatie om mensen bewust te maken van het belang van koraalriffen. Dit doet zij onder andere voor de lokale bevolking in ontwikkelingslanden waar koraalriffen aangetast zijn en een belangrijke bron van inkomsten en voedsel leveren, aan toeristen en aan scholieren en bedrijven in Nederland.

Wie zijn de mensen achter CoralGardening?
Vera  Aarden (37) en Frank van Klaveren (48) uit Bergen op Zoom zetten zich sinds hun eerste ontmoeting in voor een betere wereld. Sinds 2007 werken zij met veel passie aan diverse projecten. Ze deden onderzoek naar beschermde haaien, onderzochten geschikte herstelmethodes voor aangetaste koraalriffen en deden mee met andere projecten en organisaties voor het behoud van een schone oceaan vol vis.

Vera en Frank bedachten het plan om koraalriffen te herstellen door zelf en anderen structureel en duurzaam te laten koraal tuinieren. Het idee werd uitgewerkt tijdens de Summer School van Ondernemen Zonder Grenzen van NCDO. Met het plan wonnen ze in de finale van de BusinessPlan Competitie in november 2014 de publieksprijs. Inmiddels hebben een aantal betrokken mensen zich aangesloten bij het CoralGardening team. In 2015 gaan ze de pilot voor het plan in Koh Tao, Thailand draaien. Daarna willen ze hun idee uitbreiden naar anderen locaties.

Meer informatie over Coral Gardening vind je op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief