Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Curaçao - algemeen / Natuur / Reizen

Coral spawning – Wanneer en waar?

Een absoluut hoogtepunt! Duiken wanneer het koraal zich gaat vermenigvuldigen! Maar wanneer moet je waar zijn?

Elk jaar publiceert het Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI) een kalender met de dagen waarop coral spawning naar verwachting plaats zal vinden! Handig voor wie gaat duiken op de zuidelijke Nederlands-Caribische eilanden.

Coral spawning is het afgeven van eitjes en sperma aan het water door de koralen. De koralen schieten kuit of paaien! Op het moment van de coral spawning zelf ben je als duiker getuige van een ‘sneeuwstorm’ aan geslachtscellen! Deze cellen (gameten) van een koraalsoort bevruchten elkaar en de bevruchte embryo’s nestelen zich in de dagen daarop op de bodem van de zee. Een prachtig fenomeen waar je als duiker getuige van kunt zijn. Maar los daarvan is de kalender met name ook belangrijk voor biologen die de geslachtscellen (koraalgameten) verzamelen die vervolgens worden gekweekt tot koraallarven. Deze worden weer gebruikt voor het herstel van koralen.

Het spreekt voor zich dat je aan de kalender geen rechten kunt ontlenen! Het is en blijft de natuur! Hét moment wordt bepaald door de maancyclus, het tijdstip van zonsondergang en de watertemperatuur.

Informeer vooral bij de duikscholen op de eilanden – zij zullen je absoluut meer kunnen vertellen of meenemen!

Klik op de afbeelding om de kalender groter te openen of te downloaden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief