Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Clownvis met parasiet – Het verhaal achter de foto

Els Van Den Borre, die in september bij ons in beeld is, spotte in Lembeh vreemd gedrag bij een clownvis. Ze deed een lugubere ontdekking en legde dit prachtig op beeld vast.

Toen ik in de Straat van Lembeh een driebands-anemoonvisje (nemo) wilde fotograferen, merkte ik op dat deze steeds geeuwde. Niet een of twee keer, maar een tiental keren. Toen zag ik op dat hij besmet was met een parasiet. Deze tong-eter-parasiet of Cymothoa exigua dringt zich op jonge leeftijd via de kieuwen van de vis naar binnen. Met behulp van zijn tientallen scherpe klauwtjes nestelt hij zich op de tong van de vis. Eens vastgehecht begint hij zich te voeden met bloed en slijm. Laagje voor laagje peuzelt hij het tongweefsel van zijn slachtoffer op. De nog levende tong van de vis sterft langzaam af en uiteindelijk neemt de parasiet de functie van de tong volledig over.

Els van den Borre is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Oogcontact met doornig zeepaardje


Voshaaien in Malapascua


Dromerige blanket-octopus

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief