Blog: Eindelijk zover!
Dertien dagen lang zijn de duikers van Duik de Noordzee schoon actief boven de waddeneilanden, waar de zeebodem helaas nog steeds bezaaid ligt met lading die door de MSC Zoë is verloren. Ze houden een blog bij. Matthias Havenaar trapt af.
Ondanks de Corona-perikelen heb ik het afgelopen jaar hard getraind om deel te nemen aan de schoonmaakactie en nu is het dan eindelijk zover. Vandaag stap ik aan boord van de Aquila. Ik help 5 dagen met schoonmaken. De actie heeft als doel om de bodem van de Noordzee te ontdoen van afval. Dit jaar richt de stichting zich op het verder opruimen van de lading van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld dat in 2019 tijdens een heftige storm honderden containers verloor met vele soorten artikelen. Een deel van de containers of de inhoud hiervan spoelde aan op strand of zonk. Het afval dat nog op de bodem van de zee ligt wordt geschat op zo’n 800.000 kg. Ik ben heel benieuwd wat we gaan aantreffen.
Zeeleven
Waarom is het belangrijk om dit afval op te ruimen? Vanaf het strand lijkt de zee slechts een grote donkere massa, maar onder het oppervlakte is het leven heel divers. Helaas wordt dit bedreigd door het vele afval dat in zee beland. Plastic valt langzaam uit elkaar in microscopisch kleine deeltjes, welke verdwijnen in het milieu en vervolgens in de voedselketen terecht kan komen.
De schoonmaakactie
De afgelopen jaren heeft Stichting Duik de Noordzee Schoon zich hard gemaakt om het vele afval dat op de bodem van de Noordzee ligt op te ruimen, inmiddels ruim 60.000kg. Dit wordt gedaan door een groep duikers dat zich hiervoor vrijwillig inzet. Het bergen van het afval – en duiken op de Noordzee in het algemeen – vraagt om intensieve training, dit vanwege het beperkte zicht en sterke stroming onder water. Om de invloed van stroming te beperken wordt alleen gedoken tijdens de kentering, het moment dat eb overgaat in vloed en vice versa. Bij een duik moet alles dus heel strak worden uitgevoerd.
Normaliter overnachten de bemanningsleden en vrijwilligers een week lang aan boord van het expeditieschip, maar in verband met de RIVM richtlijnen is dit nu niet mogelijk. Daarom doen we het dit jaar anders. Dagelijks varen wij uit en slaapt het duikteam aan wal.
Training
Doordat de duikdiepte tussen de 20 en de 40 meter ligt, en je behoorlijk wat tijd onder water doorbrengt, is decompressie vaak een vereiste. Decompressie houdt in dat je niet zomaar naar de oppervlakte kunt opstijgen, maar zogenaamde “deco-stops” moet uitvoeren. De uitrusting bestaat standaard uit een dubbelset en soms nog een extra stage fles. Daarnaast gebruiken de duikers gereedschap en hefballonen om het afval te bergen en naar de oppervlakte te krijgen. Allemaal apparatuur en handelingen waar je ervaring mee moet opdoen.
Tekst: Matthias Havenaar