Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Circus Alimaatha

Normaal gesproken kom ik na een duik lachend boven. Maar nu komt de stoom letterlijk uit mijn oren. Wat een circus.

Bij Alimaatha, een eiland met een Italiaans resort, wordt elke dag rond 18 uur het kookafval over boord in zee gekieperd. Luilekkerland dus voor alle haaien in de wijde omgeving die gek op pasta zijn. Honderden verpleegsterhaaien, andere haaien en roggen zijn ons beloofd. En wij mogen daartussen duiken, 90 minuten lang.  Ik heb er zin in!

De briefing is duidelijk. Het spektakel speelt zich af rond de jetty waarop twee enorme lampen staan. Die geven voldoende licht onder water. We worden dan ook vriendelijk verzocht onze duik- en videolampen niet aan te doen – dat schrikt de haaien alleen maar af. Het laatste wat we willen.

In het water wordt al snel duidelijk dat niet de haaien in de meerderheid zijn. De duikers winnen het. Overal zien we kluwens duikers met lampen (die aanstaan, ja!) en nog grotere videolampen. Een zee van licht met ertussendoor de haaien en vooral ook de pijlstaartroggen. Ik houd mijn adem in… ik wacht op het moment dat een duiker op de stekel van de rog neerkomt. Elke keer gaat het net goed. Een paar duikers pakken een kleine verpleegsterhaai vast zodat het dier in het midden van de groep blijft en iedereen het goed kan bekijken.

Ik erger me groen en geel. Na ruim een half uur houd ik het voor gezien. Samen met mijn buddy Pascalle zwem ik langzaam naar het punt waar we veilig kunnen opstijgen. Onderweg zien we de silhouetten van grote haaien om ons heen.

De opstijging is een avontuur op zich. Wanneer we op drie meter hangen (inmiddels met onze lampen aan), worden we op een haar na overvaren door een dhoni. De schrik zit erin. Verbazen doet het ons niet. De negen dhoni´s van de safariboten varen kriskras door elkaar om hun duikers op te pikken.

Ik stap aan boord…. de stoom komt uit mijn oren. Wat een circus.Nawoord: Ik heb dezelfde duik twee dagen later nog een keer gemaakt. Voorwaarde voor mij was dat het rustiger zou zijn. Dat was het. Maar de duikers van het resort en de ene andere boot hadden nog grotere lampen, maar gelukkig ook flessen die eerder leeg waren dan de onze. Voor ze kwamen en toen ze weg waren, was het echt prachtig! Maar toch…

 

Foto’s: Edwin van der Sande

Linda Ferwerda en fotograaf Edwin van der Sande gingen in november 2013 twee weken op safari door de Malediven met The True Maldives

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief