Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Chinees slachthuis verwerkt jaarlijks 600 walvishaaien

In China is een enorm illegaal slachthuis ontdekt waar jaarlijks omstreeks zeshonderd internationaal beschermde walvishaaien worden verwerkt.

De verwerkingsfabriek werd ontdekt in Wenzhou door milieu-organisatie WildLifeRisk uit Hong Kong.

De openlijk opererende fabriek maakt haaienolie en gezondheidsmiddelen van de beschermde soort. Ook worden er reuzenhaaien en witte haaien verwerkt. WildLifeRisk deed vier jaar onderzoek naar het slachthuis.

“We zijn drie keer geweest in de laatste drie jaar en de schaal waarop wordt geslacht is gigantisch”, zeggen medewerkers van de organisatie.

Lippenstift

“Hoe deze hulpeloze, elegante haaien uit de diepzee op industriële wijze worden verwerkt gaat alle beperkingen te buiten”, vervolgt WildLifeRisk, dat onder meer met een verborgen camera opnamen maakte.

“Het ergste is dat de dieren worden geslacht voor onbelangrijke lifestyle-goederen als lippenstift, gezichtscrème en haaivinnensoep.” De producten worden illegaal verkocht in onder meer de Verenigde Staten en Italië.

Akkoord

China heeft het CITES-akkoord getekend, waarin handel in beschermde diersoorten aan banden wordt gelegd. “We roepen de Chinese autoriteiten op om de internationale afspraken strenger na te leven, voor de walvishaai uitsterft.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief