Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cas Renooij – Een week in wrakduikwalhalla Truk Lagoon

Locatie Chuuk, Micronesië

en bestemming die tot de verbeelding spreekt… met ruim 70 wrakken die vlakbij elkaar liggen. Cas dook er.

Chuuk, beter bekend als Truk Lagoon, een atol dat deel uitmaakt van de Federale Staten van Micronesië, is in de Tweede Wereldoorlog bezet geweest door de Japanners. Japan gebruikte het atol om er een bruggenhoofd te vestigen in hun poging om samen met de Duitsers de wereld te veroveren. Vanaf dit atol werden pogingen gedaan om Australie, Papua Nieuw Guinea en andere in de buurt liggende gebieden te veroveren. In 1944 begonnen de Amerikanen met een operatie om de opmars van de Japanners een halt toe te roepen. Truk was inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk logistiek centrum waar het een komen en gaan was van bevoorradingsschepen. Veel van deze schepen waren aan het begin van de 20e eeuw gekocht van de Britten. Dit is nog terug te zien aan de teksten die op diverse plaatsen in de wrakken te vinden zijn zoals op motor onderdelen en de telegraaf.

Ruim zeventig wrakken liggen op korte afstand van elkaar op verschillende zeer beduikbare dieptes.

Ondanks dat de wrakken inmiddels ruim 68 jaar op de bodem liggen, zijn er nog vreselijk veel interessante details terug te vinden zoals instrumenten, gereedschappen, servies, apparatuur en andere artefacten. Werkelijk van alles is nog in de ruimen terug te vinden, van vliegtuigen (zeros) tot voertuigen (tanks en vrachtwagens), wapens, onderdelen, vaten, kleding, munitie, bommen, torpedo’s en een ontstellende hoeveelheid flessen.

 

Erg bijzonder waren ook de complete periscopen die we op de Heian Maru aantroffen. Meer persoonlijke zaken waren botten, schedels en persoonlijke eigendommen zoals een volledig intact kristallen karafje, en schoenen. Hierdoor zijn de wrakken regelrechte tijdcapsules die een duidelijk verhaal vertellen over het leven aan boord van zo’n schip. Ook de horror van de bombardementen zijn op sommige plekken goed waar te nemen, volledig uiteen geslagen delen van het schip of geheel uitgebrande vertrekken maken gruwelijk duidelijk hoe erg het er aan toe is gegaan.

Zwemmen door een machinekamer van een schip van 4000 ton of meer is een belevenis op zich, soms zelfs zo intact dat je zou denken dat als je de boel afstoft en oppoetst de motor zo zou starten. We hebben in zeven dagen 15 duiken gemaakt op diverse wrakken, op sommige wrakken zelfs drie duiken omdat er zoveel te zien was. De wrakken lagen op dieptes tussen 25 en 55 meter waardoor we soms met trimix naar beneden moesten. De bodemtijden van de diepe wrakken zaten rond de 20 minuten met decompressie tijden van ongeveer een half uur.

Houd je van wrakken, spaar dan voor Truk… Het is meer dan de moeite waard.

DSC_0523

Foto’s Kevin Davidson

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief