Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cas Renooij – Krnica mei 2012

Een week wrakduiken in Kroatië.

 

Datum 1e week mei 2012
Locatie Krnica, Kroatië
 

Wrakduiken is een bezigheid die in Nederland best lastig is. In de Noordzee liggen prachtige wrakken, kijk maar eens in het boek Wrakken – Schatkamers van de Noordzee, maar helaas zijn die niet echt makkelijk bereikbaar. Noordzeeduiken gaan vanwege weersomstandigheden nogal eens niet door en als je je wrakduik dromen waar wilt maken dan moet je naar alternatieven zoeken.

Evenals vorig jaar zijn we naar Krnica gegaan waar een duikshop zit die prima uitgerust is om technische duikers (lees trimix) van alle zaken te voorzien die ze nodig hebben. Uiteraard waren we er niet alleen, JP Bresser was er om een aantal cursussen te geven waardoor het aantal Nederlandse duikers op een gegeven moment 14 was. Naast het Nederlandse contingent waren er ook Italianen, Duitsers, Polen en Russen aanwezig.

De wrakken die ik bezocht heb waren : Vis, Lina. Luana, Argo, Rossarol en Caliope. De meeste van deze wrakken zijn in de eerste en tweede wereldoorlog in mijnenvelden terecht gekomen. Op de Luana is bijvoorbeeld nog het kanon en rekken met granaten te zien. De Caliope is een in drieën gebroken wrak waarvan het deel met de brug en machinekamer op zijn kant ligt in ruim 60 meter diep water. De ingang naar de machine kamer ligt op 54 meter en is makkelijk in te zwemmen. Op dit wrak zijn nog interessante details te zien zoals de standaard op de brug waarop op het kompas gezeten heeft. De Rossarol heeft op het achterden een ruimte waarin een tafel staat met daarop het instrument om de snelheid van het schip te meten. Ook woont er een enorme congeraal op het wrak.

De diepte van de meeste wrakken ligt tussen de 40 en 60 meter, een trimixopleiding geeft je een veel ruimere bodemtijd om van de wrakken te genieten.
Een autorit van 14 uur brengt je ter plekke, Krnica is daarmee een prima bestemming om een week door te brengen en interessante wrakken te bezoeken. Als je daarnaast nog van BBQ en Pizza houdt, dan zit je altijd goed.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief