Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cas Renooij – Duikboottocht in Vinkeveen

Datum 13 juli 2013
Locatie Vinkeveen

De Vinkeveense Plassen maar dan anders. Cas Renooij stapte in de duikboot en filmde.

Sinds kort is het mogelijk om in Vinkeveen een tochtje met een duikboot te maken. Klinkt gek maar toch is het zo. Als je niet duikt en voor jezelf wilt zien wat er allemaal te zien is op de bodem van de Vinkeveense plassen, dan is dit de oplossing bij uitstek.

Je meldt je aan bij Scuba Academie en je schrijft je in. Het kan even duren voor je aan de beurt bent want het loopt storm. Dankzij wat inside information was ik er snel bij en 13 juli ben ik met wederhelft naar Vinkeveen getogen om dit eens mee te maken. Ooit heb ik op Guam een mini-onderzeer zien staan die in de tweede wereldoorlog gebruikt werd en die was nog groot vergeleken bij de NordicSub van Scuba Academie en daarin zat een bemanning van 2. De Nordic sub heeft plaats voor drie personen. Mogelijk dat het verschil zit in de ruimte in de Japanse sub die gereserveerd is voor twee levensgrote torpedo’s…
minisub
Met de sloep wordt eerst de duikboot naar een van de eilanden gevaren waarna de eerste passagiers instappen en onder water verdwijnen. Wij bleven met de schipper van de sloep achter en konden de duikboot nog een hele tijd onder water zien tot hij uit het zicht verdween. Na bijna een uur meldde de kapitein van de duikboot zich over de radio en kort erna kwam de duikboot keurig naast de sloep weer boven. De gezichten van de passagiers spraken boekdelen; de heren hadden zich zeker niet verveeld. Nu was het onze beurt en een voor een stapten we in de duikboot, helemaal voorin zit je vlak bij het grote halvebolvormige raam waardoor je een breed uitzicht hebt op wat er te zien is. De kapitein laat lucht ontsnappen uit het drijflichaam en langzaam verdwijnen we onder water. Als we neutraal in het water hangen stuurt de kapitein ons richting de bodem. Omdat we daar de weg kennen mogen we aangeven waar we heen willen en al gauw doemt het wrak van de dekschuit op. Dat ziet er vanuit een duikboot heel anders uit dan wanneer je er over heen zwemt. Door het bolle venster krijg je een verkleinend effect terwijl een duikmasker juist een vergrotend effect geeft. Nadat we het wrak goed bekeken hebben vraag ik de kapitein koers te zetten naar een gebied waarvan ik weet dat daar vaak snoekbaarzen liggen. Zwemmend volg ik daar de bodem en vind ik de plek met gemak. In een duikboot is het inschatten van de snelheid niet te doen, en als je van diepte veranderd, dan merkt je daar niets van in tegenstelling tot bij het duiken. Na een kwartier zoeken hebben we de snoekbaarzen maar opgegeven en koersten we terug richting de sloep. Aangekomen bij de sloep zet de kapitein de stijging in en rustig breken we door de oppervlakte heen en gaat het toegangsluik open. Tevreden en onder de indruk klimmen we eruit. Een van de items op de to-do lijst kan afgevinkt worden.We laten de duikboot en de kapitein achter bij Eiland 8 en varen met de sloep terug naar Scuba-Academie, waar de volgende passagiers al staan te wachten.

duikboot

Er is geen enkele overeenkomst tussen duiken en in een duikboot zitten, zelfs als je naar buiten kijkt is het anders vanwege het verschil in vergroting. Alleen het onderwerp komt overeen.

Mocht je nooit gedoken hebben en je afvragen of er wat te zien is in Vinkeveen, dan is dit een erg leuke manier om twee vliegen in een klap te staan; je krijgt antwoord op je vraag wat er te zien is en je maakt je eerste tocht in een duikboot mee. Wat mij betreft was het zeker de moeite waard, helemaal door het mooie weer dat voor genoeg licht op 15 meter diepte zorgde zodat de verlichting van de duikboot eigenlijk niet eens nodig was.

Scuba Academie heeft hiermee een uniek aanbod boven op het toch al uitgebreide programma dat geboden wordt. Maar op een of andere manier is er iets wat me zegt me dat er nog meer zit aan te komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief