Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Carla van Westing – Verzamelen

Om basisschoolkinderen het onderwaterleven  vlakbij hun woonplaats te laten zien, verzamelen duikreporter Carla en haar buddy ’s morgens al heel vroeg allerlei krabben, kwallen en visjes.


Datum:  12 mei 2016
Duiklocatie: Zoetersbout, Zeeland

duikreport-call-to-action-350x85

Vandaag is de aftrap voor het nieuwe seizoen “De Oosterschelde boven water”. De activiteit waarvan Lilian en ik een paar jaar geleden de organisatie hebben overgenomen. Toen heette het nog Wandeling rondom de vloedlijn. Maar met nieuwe mensen aan de ‘stuurknuppel’ krijg je nieuwe ideeën en een andere opzet. Dat is het plan voor dit jaar. Maar daar over een andere keer.


Wat we vandaag gaan doen is al jaren onderdeel van de activiteit. In het kader van “De Oosterschelde bij Ouwerkerk” door NME georganiseerd voor basisscholen, stellen we bakken op bij het Watersnoodmuseum. Al héééél vroeg spreken we af bij Zoetersbout om beestjes te verzamelen. Echt belachelijk, we liggen om 7.20 uur al in het water! Is dit een liefhebberij? Ik zat om 6 uur al in de auto…. Maar we vinden het leuk, heel leuk. Ja, dit is echt een liefhebberij.
Helaas heb ik mijn onderkleding afgelopen weekend in de caravan laten staan, dus heb ik alternatieven bij me. Ik ben benieuwd. Het voelt in ieder geval heel raar zonder mijn normale onderpak. Alles zit losjes en ruim, maar ja, ik ga het meemaken. Vol goede moed ga ik onder en in eerste instantie valt de kou tegen, maar direct daarna eigenlijk wel mee. Ik denk dat het gewoon het andere gevoel is. Dus ga ik gewoon op zoek. Maar wat ziet het er doods uit! Echt heel weinig leven. Wat krabbetjes en een enkel Ruthensparrgrondeltje. Maar we geven natuurlijk niet meteen op. Het wemelt in ieder geval wel van de kwalletjes, voor kinderen altijd leuk. Dus daar vang ik er een paar van in een potje. Ook vang ik wat krabbetjes, waaronder gelukkig ook een penseelkrabbetje. Die zijn altijd zo leuk om te laten zien met hun stoere scharen met het plukje haar ertussen.
Maar geen enkele zeester en niet één heremietkreeftje. En dat zijn ook zulke dankbare dieren om uitleg bij te geven. Ik snuffel verder en vind wel een paar hele mooie hooiwagenkrabben. Ook altijd leuk. En wat zakpijpen en zeepokken, het gaat erom ze het leven in de Oosterschelde te laten zien. Een groen wierslakje en een millennium wratslak. Kokkels en muiltjes. Alles is goed.
Ik heb nog 1 leeg potje en snuffel even tussen het Wakamé wier in de hoop……..yes! Een babysnottie. Maar niet juichen voor die in het potje zit. Wonderwel lukt het binnen een paar seconden. Deze wil echt beroemd worden en door een paar honderd kinderen gezien worden. Ik neem ook een stukje wier mee, zodat hij zich straks in het aquarium wel kan schuilhouden als hij dat wil.
Nu breng ik alles naar de kant omdat ik geen lege potjes meer heb. Lilian pakt het allemaal aan en geeft me nog een paar nieuwe potjes om toch nog te proberen wat andere dingen te vinden.
Als ik weer afdaal ben ik blij verrast met een zeester. Die moet je eigenlijk gewoon hebben om de kinderen over te vertellen. En binnen no-time heb ik een heremietkreeftje. Joepie. Nu wordt het toch nog wat. Met het potje met het heremietkreeftje er in nog in mijn hand zie ik een botervis. Die lukken echt bijna nooit, dus al lachend in mezelf draai ik de deksel van het potje en hou die voor zijn neus. In gedachten zie ik hem al wegschieten. Als ik dan langzaam met de deksel naar zijn staart ga zwemt hij zo mijn potje in. Ongelooflijk, mijn dag en duik kunnen niet meer stuk.
Ik vind het zo dan ook goed en ga naar boven om alles in de tonnen te doen.
Pieter, de andere duiker, heeft ook leuke dieren verzameld en stiekem hebben we zo toch wel een mooie vulling voor de aquaria. We doen een snel bakkie koffie en begeven ons dan naar Ouwerkerk om de tafels op te zetten en de aquaria te vullen. Leuke themabakken voor de kinderen. Eentje met kwallen, eentje met krabben, eentje met vissen enz. Lukt prima en het water wat we hebben meegenomen van Zoetersbout is prachtig helder. De bakken zien er echt toppie uit.
We zijn mooi op tijd klaar en kunnen nog een lekker bakkie doen voor de eerste groep kinderen komt. We weten dat we 7 groepen na elkaar gaan krijgen en elke groep zal een half uur bij ons verblijven en daarnaast een wandeling maken met een gids.
Nu kan ik wel verder gaan uitweiden over de groepen en leerkrachten enzo, maar dan wordt het een veel te lang verhaal. Dit stukje kan ik samenvatten als een groot succes. Enorm geïnteresseerde kinderen en begeleiders. Er komen veel superleuke vragen, er worden meegenomen formulieren ingevuld, er worden schatten van de zee getoond die ze hebben gevonden op het strand tijdens de wandeling met de gidsen. We hebben echt een leuke dag, dit is zo ontzettend gaaf. En niet alleen wij hebben een leuke dag hoor, alle kinderen ook. Zoveel kinderen, zoveel vragen, maar ook begeleiders die veel willen weten, hier doen we het voor. Kennis overbrengen en laten zien hoe prachtig het onderwaterleven van de Oosterschelde is.
Mooie dag. Op naar de eerste activiteit op Neeltje Jans op 29 mei. Open voor publiek, voor iedereen die het wil zien. Zie voor nadere informatie, data en locaties, onze facebookpagina “De Oosterschelde boven water”.
Om commentaar te voorkomen nog even de vermelding dat wij een vergunning hebben om dieren te verzamelen en de verplichting hebben ze weer terug te zetten in de Oosterschelde. Wat we natuurlijk vanmiddag ook weer hebben gedaan.

2 reacties

  1. Leuk dat jullie mensen laten zien wat er onder de waterspiegel leeft.

    REAGEREN
  2. Misschien ook leuk om de data in onze agenda op te nemen, Carla?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief