Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Nieuwe Caribbean Shark Coalition zet zich in voor haaien

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en Beneath the Waves (BTW) hebben in mei de Caribbean Shark Coalition (CSC) gelanceerd, een innovatief platform om stakeholders, onderzoekers, overheden en financiers samen te brengen. Het doel is een betere samenwerking en een grotere impact van wetenschap en beleid binnen het Caribisch gebied.

Meer dan 45 leden zijn namens NGO’s, regeringen en lokale bedrijven uit 24 landen formeel toegetreden tot de CSC om capaciteit op te bouwen rond onderzoek, beleid en onderwijs voor deze bedreigde soorten in de regio.

Het Caribisch gebied speelt een belangrijke rol om de wereldwijde doelstelling te behalen om 30% van de wereldzeeën beschermd te hebben in 2030. In het kader van deze visie heeft de CSC drie primaire doelen, die zullen worden uitgevoerd door middel van samenwerking en projecten van de CSC-leden. Ten eerste zal de CSC de samenwerking bevorderen op het gebied van onderzoek naar haaien en roggen, beleid en capaciteitsopbouw tussen stakeholders voor bescherming van haaien, en mogelijkheden bieden voor kennisoverdracht en delen van data. De CSC zal ook zoeken naar manieren waarop grensoverschrijdende bescherming kan worden verbeterd om de gezondheid van haaien- en roggenpopulaties op lange termijn te waarborgen. Ten slotte streeft de CSC ernaar een duurzame toekomst voor deze soorten veilig te stellen, evenals voor het welzijn van de mens die van hen afhankelijk is, door lokale bedrijven, belanghebbenden en bedrijven uit de particuliere sector te betrekken.

Foto: Sami Kattan.

“Dit is een historisch moment voor natuurbehoud van de Caribisch zee”, zegt Tadzio Bervoets, directeur van DNCA en een van de oprichters van het CSC. “We roepen op tot grensoverschrijdende mariene bescherming in deze wateren, omdat we weten dat deze toproofdieren ecosystemen, riffen, visserijen en voedingsstoffen buiten de exclusieve economische zones (EEZ wateren) met elkaar verbinden. Het CSC zal ons helpen bij het opsporen en aanpakken van kritieke kennisgaten rond haaien en roggen in de regio, en zal gezamenlijke onderzoeksprojecten ondersteunen.”

Dr. Austin Gallagher, hoofdwetenschapper van Beneath the Waves: “In de loop der jaren hebben velen belanghebbenden uit de hele regio hun interesse getoond om zich bezig te houden met fundamenteel onderzoek of onderwijs over haaien, maar een gebrek aan middelen of technische of operationele expertise beperkte hen om actie te ondernemen. Hij voegt hieraan toe: “We hopen dat de CSC een rol kan spelen bij het creëren van een vriendelijke, open en ondersteunende gemeenschap waar die mensen naar op zoek waren.”

De CSC-leden zijn experts van NGO’s, lokale gemeenschappen, intergouvernementele organisaties en regeringen, de academische wereld, beleidsinstituten en lokale bedrijven, die samenwerken om de studie en de bescherming van haaien en roggen in de wateren van het Caribisch gebied verbeteren. De CSC zal multidisciplinaire trainingen aanbieden, regiobrede beoordelingen verzorgen en beurzen verstrekken aan projecten van CSC-leden. De CSC zal de belangen en doelstellingen van de leden en, meer in het algemeen, haaien en roggensoorten van het Caribisch gebied vertegenwoordigen bij de VN (UNEP-CEP en het Regional Activity Center for the SPAW Protocols of the Cartagena Convention), IUCN-Caribbean, CITES, CMS, CBD en andere internationale bijeenkomsten.

Bron: DCNA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief