Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vijf zeedieren rond de Canarische Eilanden

De biodiversiteit in de Atlantische Oceaan rond de Canarische Eilandenis groot. Maak kennis met vijf dieren!

Engelhaai

Deze haaiensoort wordt rond alle Canarische eilanden gespot. De meeste kans op een ontmoeting heb je in de koudere helft van het jaar. Grofweg van oktober tot mei met de piek in de lente, het paarseizoen. Ze zijn soms lastig te vinden, want deze prachtige haai graag onder een laagje lavazand verscholen. Let dus goed op de bodem tijdens een duik!

Papegaaivis

De mediterrane papegaaivis is misschien niet de meest bijzondere vis, maar wel één die de donkere rotslandschappen kleurt. Het vrouwtje is feloranje met gele en grijze vlekken en steekt fel af tegen de achtergrond. Er gaat geen duik voorbij zonder deze kleurrijke vis te zien. Ze zijn redelijk goed benaderbaar, maar houden altijd een oogje in het zeil als ze met hun papegaaiachtige bek hun voedsel van de rotsen schrapen.

Foto: René Weterings

Trompetvissen

De trompetvis is een langgerekte vis die niet te missen is in het water rond de Canarische Eilanden. Bij rotsachtige bodemstructuren zul je deze vis vinden in of onder grotjes of overhangen, waar de soort zich graag schuil houdt.  Het bijzondere van deze vis is dat hij van kleur kan veranderen als gevolg van de staat van alertheid of stemming. Het gebeurt regelmatig dat je zonder het te merken een trompetvis naast je hebt zwemmen – ze gebruiken duikers regelmatig als schuilplaats om hun jacht te vervolgen. Soms hangen ze verticaal in het water, op dat moment hebben ze waarschijnlijk een prooi in het zicht en zijn ze klaar voor de aanval.

Foto: René Weterings
Foto: René Weterings
Foto: Cindy Weterings

Roggen

Rond de Canarische eilanden zijn verschillende soorten roggen te vinden. De meest voorkomende zijn de gewone pijlstaartrog, ronde waaierstaartpijlstaartrog, gestekelde pijlstaartrog, adelaarsrog, vlinderrog en sidderroggen. De rotsachtige bodem rond de Canarische Eilanden wordt veelal onderbroken door zandbodems, de ideale bodem voor deze roggen. De kans is groot dat je tijdens een duik minimaal een van deze soorten tegenkomt.

Foto: René Weterings

Murenes

Murenes zijn overal ter wereld te vinden, rond de Canarische eilanden leven alleen al vijf soorten. De meest voorkomende zijn de zwarte murene en de tijgermurene. De zwarte murene is een kleine soort die maximaal een meter lang wordt en is ter herkennen aan zijn donkere huid en witte ogen. Deze ogen vallen meteen op als je met een lamp in scheuren in de rotsen schijnt. Ook de tijgermurene valt op door zijn geel gevlekte huid en tanden die van glas lijken te zijn gemaakt. Ze zien er gevaarlijk uit, maar je hebt van deze dieren niets te vrezen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief