Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Camaro – een staaltje Oostenrijks vakmanschap

In Oostenrijk -ver van de oceaan maar te midden van de bergmeren- staat een fabriek waar duikpakken worden gemaakt: Camaro. Rob van der Kuyl nam er voor DuikeninBeeld een kijkje.

Een Oostenrijks familiebedrijf dat in 1969 werd opgericht door vader Erich en nu wordt geleid door zoon Thomas Roiser. En waar zouden wij ze van moeten kennen? Nu, het is één van de weinige gespecialiseerde bedrijven in de duiksport, onze sport.

Ze maken hier pakken, eigenlijk allerlei soorten draagbaar neopreen. Droog, semi-droog en natpakken voor de duiksport, maar ook bijvoorbeeld pakken voor de zwemsport en surf- en waterskipakken. En met dat laatste is het eigenlijk in 1964 begonnen: vader Erich was een behoorlijk fanatieke waterskiër en dat heeft er ook in geresulteerd dat Camaro het enige bedrijf is dat sinds 1965 nog op de Mondsee met een motorboot mag varen.

Naast neopreenpakken is er gedaan aan diversificatie en maken ze ski- en wandelstokken, beschermingsmiddelen (o.a. voor je ruggenwervels) voor de motorsport en zaken voor de ruitersport. Alles is begonnen onder de kreet “Rubber suits produced in Austria”, maar dat bekte natuurlijk niet lekker en dus werd het uiteindelijk “Camaro Watersports”.

Duiksport

Voor ons duikers is natuurlijk het deel van Camaro Watersports dat voor de duiksport actief is, het belangrijkste. Waarbij het wel grappig is te weten dat men zich op duikpakken is gaan focussen, omdat duikers wél voor hun pakken betaalden en windsurfers meer op de pof kochten.

In de fabriek/winkel/hoofdkwartier in Oostenrijk zijn ongeveer 50 man/vrouw bezig voor de duiksport, de rest houdt zich bezig met de andere zaken.

Alles in eigen huis

Camaro beschikt in Oostenrijk over een complete faciliteit (en een fabriekswinkel). Men kan er ontwikkelen, maken, testen, repareren en aanpassen. Daarnaast heeft het bedrijf in Azië een eigen productiefaciliteit waar massaal pakken geproduceerd kunnen worden. Camaro is dan ook één van de weinige merken die een product van de tekentafel tot productie helemaal in eigen beheer heeft.

Kwaliteit staat voorop

Camaro wil alles in eigen hand houden, maar vooral ook kwaliteit bieden. Het materiaal waar men mee werkt, en de eindproducten moeten dus goed zijn. Om die reden hebben ze de policy dat ze gedurende drie jaar na aanschaf van een pak alle reparaties doen: gratis en “no questions asked”. Dus ook alles wat je zelf aan schade hebt veroorzaakt, wordt gerepareerd. Je kan voor die reparatie het pak direct naar Oostenrijk te sturen maar liever hebben ze dat je het naar één van de premiumdealers van Camaro brengt, omdat je dan voor de duur van de reparatie een leenpak kan krijgen. En natuurlijk meteen de nieuwe producten van Camaro bewonderen! Het idee is dat er binnen een straal van 150km altijd een premiumdealer bij je in de buurt zit en deze dealers houden voorraad.

Zo veel maten!

Een andere reden om voor een Camaro pak te kiezen is de brede maatvoering. Men geeft aan 45 maten te voeren die zowel voor Europese als Amerikaanse duikers geschikt zijn. Handig als je niet in een standaardmaat past! Overigens is de 45 niet helemaal correct, bij ons bezoek bleek dat er van een recent droogpakmodel meer dan 50 (!) standaardmaten waren. En mocht dat niet genoeg zijn, dan kan een pak altijd aangepast worden aan de individuele duiker.

“Die betrokkenheid en trots merk je bij alle werknemers, allemaal zijn ze echt onderdeel van het merk.”

Trots

Die betrokkenheid bij en trots op het product merk je bij alle werknemers, allemaal zijn ze echt onderdeel van het merk. Dat zie je letterlijk in de catalogi waar sinds het eerste exemplaar zowel de familie als werknemers in voorkomen terwijl ze de eigen producten dragen. Ook in het laatste exemplaar kom je dames en heren tegen die ook daadwerkelijk bij Camaro rondlopen. En belangrijker voor ons is dat ze ook daadwerkelijk met de duikpakken duiken.  Er is continue betrokkenheid bij het eigen product op meerdere vlakken.

Nieuw pak

De reden voor ons bezoek was het testen van het nieuwe semi-droogpak dat het merk binnenkort gaat introduceren: de Gamma X-treme7.  Een semi-droogpak met een innovatieve kapconstructie en een speciale rits, maar daarover vertellen we meer in een volgend artikel.

Weetje

Dan nog een laatste weetje: de naam Camaro. Toch een beetje een rare naam voor een fabrikant van duikpakken, je verwacht iets met water, scuba, duiken al dan niet in een andere taal maar niets van dat al. Oké, toegegeven het is Camaro Watersports, maar het eerste deel? Nou, dat is de naam van een auto: de Camaro…

De oprichter van Camaro en de vader van de huidige CEO had namelijk zo’n auto ten tijde van zijn verblijf in Alaska en overduidelijk was hij er erg tevreden over! En als iets goed is, dan hou je het!

Dat laatste kwam ook terug toen ze van een duiker een pak opgestuurd kregen dat ruim 25 jaar oud was: “Of het nagekeken en waar nodig gerepareerd kon worden?”

Foto: Rob Aarsen.

Meer weten over de producten? Ga naar een van de vele Camaro Dealers in Nederland en België. Zij adviseren je graag over de producten en de mogelijkheden. Klik voor een overzicht.

Foto’s: met dank aan Camaro, tenzij anders vermeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief