Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Bruinvis sterft met een laatste traan in armen hulpverleners

Met een traan liet een volwassen bruinvisvrouwtje donderdagmiddag het leven op het strand van Domburg. De inspanningen van de Strandwacht Veere en Zeezoogdierenhulp mochten niet baten.

Het dier was donderdag al enkele keren aangespoeld op het strand. Omstanders duwden de bruinvis daarop terug in zee. “Dat raden we mensen meestal af. Ik begrijp dat het de eerste reactie is, maar bruinvissen stranden niet zomaar. Vaak zijn ze dan ziek of hebben ze stijve spieren door de stranding”, zegt Albert Dijkstra van Zeezoogdierenhulp.

Tegen paalhoofden aan
Toen Dijkstra arriveerde zag hij het dier tegen de paalhoofden in het water. Strandwacht Veere haalde de bruinvis naar de kant. Met een speciaal transport probeerden ze het beest naar de strandpost te brengen om het verder te verzorgen.

Dijkstra: “We waren vertrokken van het strand. Het dier was net daarvoor rustiger geworden. De stress was afgenomen. Maar in de auto zagen we dat het niet goed ging. Het dier haalde geen adem meer. Nu kunnen ze hun adem lang inhouden, maar dit ging niet goed.”

Laatste traan
Het dier stierf in de auto. Daarbij kwam een laatste traan uit haar oog rollen. “Dat is triest”, zegt Dijkstra. Het traanvocht kwam waarschijnlijk vrij, omdat het dier ontspande door de dood. “Maar het is wel heel typerend”, zegt Dijkstra. Ook de strandwachten die bij het beest zaten, kregen een brok in de keel.

De doodsoorzaak is vooralsnog onduidelijk. Het dier zag er niet ziek, ondervoed of verwond uit, zegt Dijkstra. “Misschien was het net bevallen of moest het nog bevallen. Het is nu nog speculeren.” De bruinvis is overgebracht naar de Faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht die autopsie zullen uitvoeren. Volgens Dijkstra is het redden van een gestrande bruinvis uiterst lastig. Van de 100 levende, gestrande dolfijnachtigen – zoals de bruinvis – redt 5 tot 10 dieren het.

Bron: PZC.nl
Foto:  AVampireTear – Eigen werk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief