Fotograaf en filmer Brenda de Vries: “Een goede compositie kun je ook maken met een eenvoudige camera”
Het ONK en OBK Onderwaterfotografie en -film staan voor de deur. Wij vroegen filmer en fotograaf Brenda de Vries waarom het voor iedereen leuk is om mee te doen.
Brenda de Vries werd in 2021 uitgeroepen tot de Beste Starter bij de filmers. Een speciale ervaring?
“Winnen is natuurlijk altijd leuk. Ik zat zelf tijdens de prijsuitreiking op Klein Curaçao, dus had totaal geen bereik. Toen ik weer Wi-Fi had, kreeg ik de appjes en wist ik hoe laat het was. Ik fotografeer eigenlijk liever, dus had het bij video totaal niet verwacht. Het was ook de eerste keer dat ik een filmpje serieus in elkaar gezet had. Dan is het zeker leuk als je meteen wint. Ik vond het zelf wel een leuk filmpje, maar het is altijd afwachten wat een ander ervan vindt.”
Je hebt ooit voor de eerste keer meegedaan - als fotograaf en als filmer. Hoe is dat zo gekomen?
“Voor foto of voor video? Ik ben begonnen met fotograferen omdat ik in grotten wilde fotograferen. Mijn eerste keer ONK Foto was meteen bij de Masters en dat was ondanks nog geen half jaar fotografie-ervaring een bewuste keuze. De belangrijkste reden was voor mij dat de kosten van mij zitten in het naar Zeeland rijden en daar overnachten vanuit Groningen. Nou, laat dan de jury ook maar 5 foto’s van mij beoordelen in plaats van slechts 2! Je weet dat er altijd mensen zijn die graag zien dat je laatste wordt en dan ook op uitslagen zullen zoeken, maar ik deed het puur voor mezelf. Macro of visportret had ik nooit gedaan en dat vind ik nog steeds lastig. Dus ik moet uit mijn comfortzone komen om foto’s te maken. En dat is nog steeds zo. Eigenlijk valt er bij ons in het noorden weinig macro te fotograferen, visportretjes al helemaal niet echt, en na het zoveelste kreeftenoogje heb je dat ook wel gehad. Macro vind ik wel leuk op Bonaire of Curaçao, maar in Nederland waar ik woon, niet echt. Ik doe het af en toe om even weer te weten hoe het ook al weer werkt, maar ik ben en blijf een fan van groothoek met model.
Bij video was de motivatie een beetje anders. Ik heb al enige jaren een GoPro thuis liggen en die was nog geen uur gebruikt. Erg zonde van de aanschaf dus. En je kunt er zeker leuke dingen mee. Dus besloten om mee te doen met Video Starters, want dan heb ik een stok achter de deur om er eens voor te gaan zitten. Vlak voor het ONK kwam ik erachter dat mijn fotocamera ook gewoon kan filmen, dus uiteindelijk werd de GoPro wederom niet gebruikt. Maar dat geeft niet. Ik heb geprobeerd voor het ONK een leuke video in elkaar te zetten en dat is kennelijk gelukt. Er heeft echt enorm veel tijd in gezeten. Bij fotografie ben je klaar zodra je de foto’s gesorteerd hebt. Bij video begint het pas na de wedstrijddagen. Er heeft meer dan 100 uur in mijn video gezeten, ook omdat ik eigenlijk hem twee keer gemaakt heb wegens eerst niet de ideale software. Een verslag van waar ik tegenaan ben gelopen, staat op Duikeninbeeld.
De GoPro is overigens daarna nog wel een paar keer nat geweest, want ik heb op Curaçao toch een paar filmpjes ermee gemaakt onder water. Video is nog wel een ding waarmee ik een haat-liefdeverhouding heb, maar heel af en toe film ik toch eens tijdens een duik in plaats van alleen fotograferen.
Wat is er (los van het winnen) vooral leuk aan meedoen aan een shoot-outwedstrijd als het ONK?
“Ik zie het als een stok achter de deur om eens uit een comfortzone te komen en ergens te fotograferen ofte filmen waar je normaal niet komt. De snoek in het Veenmeer heb je op den duur ook 100 keer op de foto staan en nu moet je wat anders. Voor mij is het een uitdaging om een visportret te maken en daar begin ik ook altijd mee. Pas als ik een visje er op heb staan, mag ik me van mezelf wagen aan de andere foto’s. Je moet zeker ook kritisch naar je foto’s kijken. Ik kom af en toe echt wel thuis met een matige foto die met nabewerken gewoon tot een prima of zelfs goede foto te maken is, maar bij het ONK bij de Masters moet het gewoon direct goed zijn. En zo train je jezelf om niet lui te worden. Bij No Limits mag je nabewerken en ik heb eigenlijk een absoluut niet perfecte foto omgetoverd tot voor mij de perfecte foto. Ik wist daar onder water direct dat ik deze ging gebruiken, maar eigenlijk zou je een voor en na foto moeten zien. De motivatie van meedoen met No Limits is voor mij omdat ik dan eindelijk eens een grotduikfoto in kan leveren.”
Wat is jouw tip voor fotografen en filmers die nu voor het eerst mee gaan doen?
“Probeer het gewoon. De jury bijt niet, en in principe hoef je niet bang te zijn dat een slechte foto opeens overal online opduikt. Men gebruikt voor promotie alleen de betere foto’s, dus er is niets om je voor te schamen, mocht het gewoon niet lukken. Bij de Starters is geen super deluxe camera nodig en als je geen groothoek kunt, is dat niet erg, of geen macro. Je moet gewoon 2 foto’s inleveren en die kunnen beiden gemaakt zijn met slechts 1 lens. Zie het verder als meedoen voor de lol en als je met een buddy gaat kan het ook nog eens gezellig zijn. Kijk wel kritisch naar je foto’s. Als ze niet scherp zijn, hoef je ze niet in te leveren. Een vissenstaart van de achterkant is ook niet wat zal scoren, zorg dat in ieder geval 1 oog van een vis op de foto staat. De witbalans mag je bij de starters aanpassen na afloop, evenals een aantal eenvoudige bewerkingen, dus te groen of te rood is niet direct een probleem. Maar in de basis moet de foto wel scherp zijn. Mocht een vis op de foto zetten niet lukken, er zijn altijd onderwerpen zoals anemoontjes of zakpijpen die wat meer stilzitten en zo wat meer meewerken. Als je met natuurlijk licht wilt fotograferen omdat je (nog) geen flitsers hebt, blijf dan ondiep. Dan krijg je meer kleur in de foto. En maak meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp. Je beweegt vaak toch wel iets onder water en ook stroming of beweging van het visje kan er voor zorgen dat je onderwerp net niet elke keer hetzelfde belicht wordt. Denk na over een mooie compositie, dat is eigenlijk de basis van elke goede foto, naast dat die natuurlijk scherp moet zijn.
Als je met een actioncam fotografeert, ken de beperkingen. Hetzelfde geldt voor fotograferen met een telefoon. Het is zonde om tijd in iets te steken wat met zo’n camera toch niet kan. Maar als je de zwakheden van zulke camera’s kent, dan kun je je richten op de sterke punten. Een super resultaat behalen is lastiger met zulke camera’s, maar ze worden toch steeds beter en als je oog krijgt voor wat je wilt fotograferen, kan er zeker wat moois uitkomen. Ik vergeet nooit meer de foto van een schaatser die ik tijdens een ijsduik gemaakt heb met een actioncam van nog geen 200 euro. Het was het enige materiaal dat ik op dat moment had om te fotograferen, en ik zag een goede foto als die schaatser in het juiste licht over mij van onder het ijs wilde schaatsen. Dat heeft de man gedaan en deze foto werd afgedrukt op de middenpagina in het Dagblad van het Noorden in de weekendbijlage en wordt nu gebruikt in de Onderwatersafari in het Natuurmuseuem Fryslân in Leeuwarden. Een goede compositie kun je ook maken met een eenvoudige camera, het is de duiker of fotograaf die dat bepaalt.”