Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Eerste keer duiken in Egypte (1)

Duikreporter Brenda heeft op veel plekken gedoken en gefotografeerd, maar de Rode Zee in Egypte stond er nog niet bij. Haar eerste duikdag bij Fury Shoals is er een vol afwisseling.

Na bijna 2700 duiken en NIET 1 duik in Egypte moest ik er toch eens aan geloven. Egypte zou het walhalla van het sportduiken zijn. Mooie koralen, veel vis, soms groot leven, goed eten, helder water en een lekkere temperatuur. Dus het werd tijd om hier ook eens te kijken.

Het doel was eerst 3 dagen in het zuiden van Egypte duiken bij de Fury Shoals en daarna nog 4 dagen duiken bij Marsa Alam.  Bij de Fury Shoals zouden we 4 duiken per dag maken. Dus lekker veel.

Na een prima vlucht met slechts 5 minuten incheck en securitytijd in Brussel waren we bijna een uur eerder dan gepland geland in Marsa Alam. Ook daar ging het snel om door de douane te komen en binnen 15 minuten na landen stonden we met de koffers al buiten. Even later kwam ook onze chauffeur voor de transfer aanrijden en zo gingen we dus nog even ’s avonds 2.5 uur richting het zuiden. Van deze hele rit hebben we eigenlijk niets gezien, het was immers donker. Alleen de wegen waren niet altijd goed en de vele kuilen in de weg hebben we wel gemerkt.

P8225420a-117591

Iets na 10 uur komen we bij ons resort aan. En wat blijkt? We zijn de enige gasten.  Een heel resort voor ons alleen. We krijgen een broodmaaltijd aangeboden en wat uitleg over het duiken de volgende dag. Omdat we de enige gasten zijn mogen we ook best iets later ontbijten, normaal is dit 7 uur en om half 8 bij de boot. Nu wordt het half 8 ontbijten en 8 uur bij de boot.

Rond 5 uur in de morgen werden we wakker. Eerst maar eens een rondje lopen en de mangrove blijkt inderdaad direct naast het resort te liggen. Toch nog wat groens in de zandbak. Ook zien we voor het eerst de Rode Zee. Mooi, kom maar op met de duiken.

De gids vraagt ons waar we naartoe willen. Zijn er wrakken en caverns? Ja, goed, dan willen we daar naartoe. Zo wordt het 1 duik een klein wrak met een rif en 1 duik met een cavern. Daarna terug voor de lunch, dan een duik zonder gids en nog een nachtduik op het ‘huisrif’.  En zo varen we uit. Al binnen 5 minuten heeft de gids door dat hij ons niet in de gaten hoeft te houden en dat de uur duiktijd eenvoudig gehaald kan worden. Eerst een rondje rond het wrak, dan even er doorheen, dan een ronde langs het rif. Na ongeveer 65 minuten zit de eerste duik er op.

P8225469a-117591

Wat opvalt is het vele harde koraal. Dit is zeker mooi. Ook zit er genoeg vis, al zijn het maar kleintjes, ze hebben vele kleuren en daar hou ik wel van. Ook loopt het koraal hier door tot bijna aan de oppervlakte. Dat is bij veel stekken op bijvoorbeeld Bonaire wel anders.

De tweede duik is een klein stukje varen en na wat cake en oppervlaktetijd gaan we nu door een kleine tunnel/cavern. Zeker mooi. Wederom veel kleuren en de duik zelf is ook behoorlijk ondiep. We halen maar net de 20m.

Hierna varen we weer terug. We kunnen direct aanschuiven voor de lunch. Toch wel erg luxe, ongeveer 6 man personeel wat voor ons 2-en aan het werk is. Het voelt ook wat vreemd.

Hierna gaan we voor de 3e duik. Een 3mm pak blijkt toch te warm en gelukkig hebben we ook een rashguard meegenomen. Met 6kg i.p.v. 7 met 3mm pak scheelt het ook nog weer een kilootje. Het water is 29 graden. Dat is erg warm. Dus hup de rib in en gaan voor die 3e duik. Dit is iets minder ver varen dan in de ochtend, maar het is zeker een mooi rif. Wederom erg ondiep en de duik duurt iets langer dan een uur. Hierna wil het personeel onze flessen van de boot halen. Eh, we kunnen zelf toch ook wel een flesje meenemen? Dus dat doen we ook. Dat zijn ze kennelijk niet echt gewend. Maar het voelt gewoon stom dat iedereen voor ons aan het werk is en wij alleen maar letterlijk zitten te niksen.

 

P8225370a-117591

En dan wordt het tijd voor de nachtduik op het huisrif. Dit is slechts 5 minuten varen. Volgens reviews is het huisrif saai en aangezien de 4e duik van de dag altijd op het huisrif is zijn veel mensen er niet zo over te spreken. Wij gaan het zien.

Ik heb sowieso nog een blauwe lamp te testen voor fluo duiken, dus dat kan nu mooi direct even. Het doel is in de boot te zitten voordat het geheel donker is zodat er nog net met het laatste beetje licht te water gegaan kan worden.

P8225836a-117591

Als het nog net wat schemerig is varen we uit. Onder water lijkt het dan al bijna ‘nacht’. Het zicht is helaas maar heel matig op het huisrif. Ik dacht eerst dat mijn duikbril gewoon maar bleef beslaan, maar helaas, het zit toch echt in het water. Maar we zien eigenlijk best wel mooie dingen, vele sterren die je overdag niet ziet, en een doornenkroon, zo’n ster die het rif gewoon kapotvreet. Maar hier zeggen ze dat deze mag blijven zitten omdat het er maar 1 is en het opruimen van die doornenkroon levert alleen maar meer ellende op. Prima.

Waar ik niet zo blij mee ben is een enorme koraalduivel die geconditioneerd is door de vele duikers die op dit rif duiken. Deze zwemt de hele tijd met ons mee en gebruikt de lampen om te jagen. Het meest vervelend is dat de vis totaal niet schuw is en als je met je camera iets wilt fotograferen dan zwemt deze vis soms ineens tussen je kamera en je gezicht door. Niet fijn. Ik heb toch wel wat respect voor koraalduivels, wil niet van die giftige stekels in me hebben. Ook dit melden we en het is bekend.

De duik is verder prima. Ik heb een 20 minuten gespeeld met fluorescentie fotografie, maar heb het dan ook wel weer gehad. Het is leuk om het te zien, maar ik hoef het geen uur te zien.

P8225970a-117591

En dan zit de eerste dag duiken in Egypte er op. We krijgen een goed diner voorgeschoteld, en omdat het personeel hetzelfde te eten krijgt is het allemaal net wat meer gekruid dan je normaal in een resort hebt. Ook knoflook wordt niet geschuwd. Het is gewoon heerlijk.

Het duiken is relaxed. En ondanks dat ik de enige vrouw in het hele resort ben (personeel zijn allemaal mannen) en het een Islamitisch land is word ik gewoon normaal  behandeld. De riffen van vandaag zijn mooi, ongerept en het wrakje en de cavern maken het zeker compleet. Er liggen hier 3 wrakjes in de buurt, dus ook morgen wordt er weer op een wrak gedoken. Ik hou het nog wel even vol in Egypte denk ik. Ja, het is een zandbak boven water, maar ik vind de woestein eigenlijk niet lelijk, dus ook boven water valt het land me echt mee. Maar onder water is het zeker erg mooi.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief