Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Bouw grootste subtropische indoorduikcentrum in Europa kan beginnen

In het Belgische Beringen kan de bouw van het indoorduikcentrum TODI beginnen, nu de Provincie Limburg ook de vereiste milieuvergunning heeft verleend.

Nu alle nodige vergunningen in orde zijn, kan de bouw van start gaan. De werkzaamheden zullen zich vooral concentreren in en rond de betonnen kuipen, de zogenaamde ‘indikkers’, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite van Beringen.

Het indoorduikcentrum ‘TODI’ wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op de be-MINE site in Beringen. Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen bij de opening meer dan 25 verschillende soorten vissen te bewonderen zijn, waaronder de arowana, reuzengoerami en de malawidolfijn. Om de vissen te laten wennen aan de subtropische temperatuur, worden ze meer dan één jaar voor opening opgekweekt door een viskwekerij in Nederland.

“Ons duikproject wil inspelen op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving die het hele jaar door open is,” zegt Dirk Heylen, zaakvoerder van TODI. “Er zijn steeds minder goeie duiklocaties in ons land. Bovendien zorgen slechte zichtbaarheid, beperkte diversiteit in fauna, groene waterschijn en het doorgaans koude water er voor dat de omstandigheden in België niet optimaal zijn. TODI wil duiken, snorkelen en onderwaterwandelen met duikhelm mogelijk maken in optimale en veilige omstandigheden. Er zullen ook opleidingen, zowel voor starters als voor gevorderden, worden aangeboden.”

Bezoekers komen langs een buitentrap in een gang waar ze via ramen een kijkje kunnen nemen in het duikbassin. Als ze verder de trap opgaan, komen ze op het platform rond het duikbassin waar de duikers en snorkelaars te water gaan. De uitgebreide horeca onder het duikbassin zal er voor zorgen dat dit een aantrekkelijke bestemming wordt voor alle bezoekers op de be-MINE site.

Het indoorduikcentrum, dat naar verwachting in oktober 2016 wordt geopend, wordt gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de ‘indikkers’ genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite. “De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren. Met de herbestemming tot duikcentrum krijgen de indikkers dus een origineel tweede leven,” zegt Koen Nulens van be-MINE.

todi.be

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief