Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Botten van uniek zeereptiel opgegraven

Wetenschappers hebben in Schotland botten opgegraven van een groot reptiel dat ongeveer 170 miljoen jaar geleden in zee leefde. gaat om een Ichthyosaurus, een vier meter lang reptiel met een ronde kop en langwerpige snuit.

Aan één van de opgegraven vinbotten zit een bijzondere spieraanhechting die het dier mogelijk in staat stelde om extra snel te zwemmen. Zeer waarschijnlijk gaat het om een nog onbekende soort Ichthyosaurus, zo melden de onderzoekers in het Scottish Journal of Paleontology.

Botten

Het fossiel van het reptiel is verre van compleet. De botten zijn al in 1959 gevonden aan de kust van het Schotse eiland Skye door amateurpaleontoloog Brian Shawcross. Pas nu is uit een analyse gebleken dat het gaat om resten van een Ichthyosaurus. De bijzondere soort is voorlopig vernoemd naar zijn ontdekker en heeft de naam Dearcmhara shawcrossi gekregen. Wetenschappers studeren nog op de bijzondere spieren van het dier.

Bindweefsel

De Ichthyosaurus beschikte niet alleen over een bijzondere spieraanhechting. Ook het bindweefsel van het vinbot had enkele opvallende kenmerken. Wat dat precies betekende voor de anatomie en het gedrag van het dier is nog onduidelijk.

“Deze twee bijzondere eigenschappen bewijzen in ieder geval dat we te maken hebben met een nieuwe soort”, verklaart hoofdonderzoeker Steve Brusatte in de Britse krant The Guardian. “De kenmerken hadden invloed op het spierstelsel van het reptiel, misschien ging het dier er sneller van zwemmen. We weten het eigenlijk niet.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief