Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Je draait, je hoort pssssst en dan is het stil…

Vrijwel alle duikers die met een dubbelset duiken, hebben de linker- en rechterkraan met elkaar verbonden door middel van een ‘isolator’ of ‘manifold’ – een soort derde kraan waarmee je de linkerfles van de rechter kunt scheiden. Nuttig als de o-ring van de kraan lekt. Door ‘m dicht te draaien kan je in ieder geval nog de helft van je gas redden. Stel, je draait aan die isolator, en je hoort ‘pssssst’ gedurende een paar seconden en daarna niets meer. Wat is er gebeurd? Hoe komt dat? En wat moet je nu doen? Bas Poelmann legt het uit.

Foto: Mekan Photography/Shutterstock

Welnu, het geluid wordt veroorzaakt door het gas dat van de ene naar de andere fles stroomt. De druk in beide flessen was blijkbaar niet gelijk, dus moet de isolator dicht zijn geweest. Doordat je de gesloten isolator zojuist open hebt gedraaid, is het gas van de vollere fles in de minder volle gestroomd en is de druk nu wel gelijk. Maar dat is niet zo onschuldig als het lijkt…

De gevolgen

Het hangt er namelijk van af wanneer je die isolator dicht gedraaid hebt. Heb je ‘m tijdens de duik dichtgedraaid, een fles gedeeltelijk leeggeademd en daarna weer opengedraaid, dan is er mogelijk niet zo veel aan de hand. Even de manometer controleren of je nog voldoende gas hebt voor de rest van de duik en klaar.

Maar als die isolator al dicht zat tijdens het vullen, heb je grotere problemen. Misschien is een van de twee flessen daardoor niet gevuld geweest en heb je veel minder gas bij je dan je dacht. De manometer heeft misschien ten onrechte een te hoge waarde aangegeven.

Andersom is helaas niet veel beter: Je hebt veel meer bij je dan je manometer in eerste instantie aangaf – dat is niet zo leuk als het lijkt. Het kan zijn dat de set tijdens een vorige duik met een ander gas gevuld was dan het gas dat je voor deze duik hebt laten vullen – heel goed mogelijk als je in het buitenland op een gehuurde set duikt. Je hebt voor de duik waarschijnlijk geanalyseerd met welk mengsel je set gevuld is, maar dat heb je ongetwijfeld maar aan één kraan gemeten – met de isolator dicht. Wat zit er in die andere fles? Zelfs als je nu nog voldoende gas hebt, heb je geen idee wat je gedurende de duik aan het ademen bent geweest en welke mix er nu in je set zit: waarschijnlijk een soort gemiddelde tussen het gas van de vorige vulling en het gas dat je zojuist hebt laten vullen.
Als je denkt dat het vandaag je geluksdag is, kun je aannemen dat het zuurstofpercentage dat je nu aan het ademen bent, nog in orde is (is dat nog steeds zo als je stijgt of daalt?). Maar een ding weet je zeker: je decompressieplan en de instellingen van je computer kunnen overboord. Die kloppen niet meer.

Wat moet je doen?

  • Kom je er voor je duik achter dat je isolator misschien dicht heeft gezeten tijdens het vullen? Ga het water niet in, ook niet als je alsnog voldoende gas hebt om de duik te maken. Analyseer de set eerst opnieuw.
  • Kom je er onder water achter dat je een fantasiemix aan het ademen bent (geweest)? Het veiligste is een out-of-gas situatie te signaleren, over te gaan op de longhose van je buddy (hopelijk weet je wel met welke mix hij of zij aan het duiken is) en de duik af te breken, wellicht met een langere stop dan gepland.

Kan je dit voorkomen? Ja, een flow-check (controleren of rechts-midden-links open staan) hoort onderdeel te zijn van je pre-dive checks. Don’t forget!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief