Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Blenny versus octopus

Een heuse competitie! Na de eerste duikdagen is er een spannende strijd losgebarsten, de blenny neemt het op tegen de octopus… wie gaat dit winnen?

Wij zijn neergestreken in het plaatsje Angra do Heroismo op het eiland Terceira in de Azoren. Na de eerste vier duiken krijgen wij voorzichtig een indruk van wat wij hier onder water mogen verwachten. Voorzichtig, want tot dusverre zijn alle duiken kantduiken en Terceira heeft meer te bieden dan alleen kantduiken.

Bij zo’n eerste indruk zijn er in de meeste gevallen ook al snel zaken die opvallen. In ons geval is dat de aanwezigheid van zowel blenny’s als octopussen. Naast de andere soorten vissen en leven die wij tegenkomen, zijn dit op één of andere manier de grootste aandachttrekkers.

Uitgaande van de ervaring die wij hebben opgedaan in de eerste duiken, valt op dat je voor de blenny’s niet ver hoeft te duiken. Het is nu al herhaaldelijk gebeurd dat wij onze kop nog maar net onder water hadden gestoken en wij de eerste blenny’s al spotten. Aan de ene kant willen ze zich het liefst diep in hun holletje verstoppen, maar tegelijkertijd zijn ze ook zo nieuwsgierig dat ze het niet kunnen laten om nog net even over dat randje te gluren.

_DSC9419-Ron-Offermans-Terceira-Azoren-Blenny-800x532

 

De octopussen zijn meester in verstoppertje spelen. Je kan er bij wijze van spreken met je neus bovenop liggen zonder ze op te merken. Heb je het trucje eenmaal door, dan zie je er op elke duik meerdere van. Tenminste als de trend van de eerste duiken zich voortzet. Als je de octopus eenmaal hebt opgemerkt, dan kun je niet echt meer van onopvallend gedrag spreken. Steeds weer verschieten ze van kleur en vorm, dan weer kruipen ze tussen rotsen om  vervolgens weer boven op een partij stenen te gaan zitten, alles om maar niet op te vallen… dus?

_DSC9533-Ron-Offermans-Terceira-Azoren-Octopus-800x532

 

Oké, we mogen gerust concluderen dat zowel de blenny als de octopus een beestje is met een eigen karakter. Wie van deze aandachtstrekkers uiteindelijk de strijd gaat winnen, wij zijn er nog niet uit. Een andere interessante vraag is welke soorten zich bij het rijtje van de aandachtrekkers mogen voegen? Wij hebben nog geen idee, jij mag het zeggen als jij het denkt te weten…

 

Foto’s: Ron Offermans- 2e blenny en octopus, Edwin van der Sande 1e blenny

Ron Offermans en Edwin van der Sande zijn voor een reportage voor Onderwatersport Magazine op het eiland Terceira in de Azoren. Je kunt de eerste ervaringen alvast via een serie blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief