Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Blauw alarm

Peter de Maagt is onderwaterfotograaf én haaienfan. Van de petities is hij niet zo totdat deze langskwam…

<Click for English version>

De telefoon maakt het bekende zeurderige toontje om aan te geven dat een berichtje is binnengekomen. «Heee Peter heb je de petitie al ondertekend: ‘Ask Sushi Wok 500+ restaurants to take shark off the menu’?» Nu is de antwoord op deze vraag vrij makkelijk te geven omdat ik heel veel van deze verzoeken krijg en om heel eerlijk te zijn meestal te lui ben om te reageren.  Maar ja, het ging tenslotte over haaien, dus toch maar even de link geopend.

Tot mijn verbazing ging het over blauwe haaien. De haai met waarschijnlijk het meest vriendelijke uiterlijk dat je kunt verzinnen! Die mooie grote ogen die je bijna speels aankijken. Dat guitige koppie? Mijn Facebook-profielfoto voor ik-weet-niet-hoeveel-jaren. Dat kan toch niet! Even verder lezen. Kennelijk was een grote keten van restaurants in Rusland begonnen om voor 4 dollar sushi te verkopen dat het vlees van blauwe haaien bevat die worden geïmporteerd uit Singapore. Alle vooroordelen komen boven en de geografische gebieden die genoemd worden, ‘verklaren alles’ in mijn simpele beredenering.

En dan herinner je je dat vorig jaar de Shark Trust in de UK mijn eigen blauwehaaienfoto gebruikte om een crowdfunding-actie te beginnen om limieten te stellen aan de vangst van het aantal (blauwe) haaien. Kennelijk is 1 op de 3 haaien die gevangen wordt wereldwijd, een blauwe haai. Voor mij is het ook ontnuchterend om te zien dat er in de top 20 van de op haaien vissende landen drie West-Europese landen zitten. Dus we moeten niet te veel met onze vinger wijzen naar ‘de bekende landen’. Te bizar voor woorden.

All you can eat
Gelinkt aan deze actie was de controverse in de UK over de welbekende ‘fish and chips’. Ik neem aan dat velen van ons wel eens fish and chips gegeten hebben. Ik in elk geval wel en ik heb me nooit afgevraagd wat voor vis er gebruikt wordt. Tot er ineens een algemeen protest op gang kwam omdat bekend werd dat er haaienvlees gebruikt werd. Maar om het een beetje te verdoezelen worden namen gebruikt als ‘dogfish’, ‘flake’ en ‘Rock Salmon’. Het besef dat het controversieel is, is kennelijk dus wel aanwezig.

Maar gelukkig lees ik op internet dat de situatie heel erg aan het verbeteren is en dat ‘veel bekende internationale hotelketens in Azië haaien van hun menukaart halen’ om vervolgens te melden dat ‘in Europa vrijwel geen haaienvlees wordt geserveerd in hotels en restaurants’. Gelukkig!! Maar wat schets mijn verbazing wanneer ik een paar weken geleden een foto op Facebook zie waar blauwe haai op het menu staat van een ‘all-you-can-eat’ restaurantketen uit het noorden des lands?

Huh……..  Die had ik even niet verwacht…

Dan zullen we er maar een bekend Nederlands gezegde bij halen: ‘Alle kleine beetjes helpen’! Dus… ga naar https://www.change.org/p/sushi-wok-ask-sushi-wok-500-restaurants-to-take-shark-off-the-menu of http://www.nolimitsnofuture.org/campaign/ en laat je stem horen.

Tekst: Peter de Maagt en Theresa Guise

3 reacties

  1. Niet te geloven dat dit in ons land gebeurt. Schandalig.

    REAGEREN
  2. In Nederland haai in een all-you-can-eat restarant? Die zal toch wel aan de schandpaal genageld zijn??? Dat kan echt niet!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief