Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Bingo!

Zo’n dag dat het eens wél wil lukken! Duikreporter Leendert Smit vindt wat hij wil vinden… Bingo! Of beter nog… dubbel bingo!

Ik zit me te verbijten. Op de sociale media word je om de oren geslagen met foto’s en filmpjes van Snotolven (Cyclopterus lumpus) en mij lukt het maar niet. Marco had er vrijdag weer eentje gezien dus we moeten het weer proberen. Omdat we de vorige 2 maandagen steeds pech hadden pakken we het nu anders aan. We gaan op dinsdag. Het is, vanwege de vakantie, gezellig druk maar ook weer niet zo dat het de spuigaten uitloopt. De tactiek is als volgt. Gewoon bij de trap er in. Dan niet te diep richting mosselculture met een tussenstop bij het platform. daar zien we alvast een leuke school steenbolkjes (Trisopterus luscus) en uiteraard ook weer wat Brede ringsprietslakken (Facelina bostoniensis). Dan volgen we de her en der staande sepia tentjes naar het westen. We zwemmen soms door dichte wolken oorkwallen (Aurelia aurita) door. Als we denken dat we er zo’n beetje zijn gaan we even omhoog. De eerste gele boei is zelfs al gepasseerd maar dat geeft niet, de Snotolf zit wat verder weg. En jawel, mijn geluk kan niet op. Binnen 5 minuten hebben we hem gevonden. Hij is blijkbaar ook blij ons te zien want hij zwemt regelmatig om ons heen en toont interesse in Marco’s domeport. Na 20 minuutjes dollen vinden we het welletjes. Terug naar de kant en dan lekker ondiep terug peddelen naar de trap. Na ruim 90 minuten staan we weer op de kant.

Kan een tweede duik dan net zo bevredigend zijn? We gaan het uitproberen bij Dreischor (Frans Kok rif). Marco wil nog wat meer slakjes zien en dat kan daar nu. Er staat maar 1 auto. De duikers zijn zich net aan het klaar maken maar ik kijk toch eerst even over de dijk. De beste wel stevige wind staat namelijk recht op de kant dus je weet maar nooit. Tja, het had beter gekund maar na zo’n top duik kan het toch alleen maar tegenvallen. Even later dalen we af. Het zicht valt reuze mee en het prieel heb ik zo gevonden. de twee borden/frames er achter ook maar helaas, geen ringspriet te zien. We splitsen ons op en gaan ieder een eigen kant op. Op de slikvlakte kruipt hier en daar een kleine vlokslak (Aeolidiella glauca) of een ringspriet maar ik heb mijn groothoeklens mee en ik zoek een groter exemplaar die bovenop een oesterschelp o.i.d. zit. En op die vlakte is geen schelp te vinden. Ik wil al weer terug naar de kant als het links van mij ondieper begint te worden. Dat is onlogisch want de dijk is aan mijn rechterhand. Wacht eens, is dit niet die mysterieuze “heuvel van Drieschor”? De helling is begroeid en overal staan clustertjes oesterschelpen. En wat zit er op die schelpen? Ringsprietslakken tot zover het oog reikt, echt waar!.

20220426_018P4269062-115070

20220426_031P4269075-115070

20220426_041P4269085-115070

Ik kan mijn geluk niet op al kan ik ook weer niet te lang blijven want de lucht begint op te raken. Hier ga ik zeker nog een keer naar terug. Totale duiktijd 160 minuten, watertemp. 11-12 graden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief