Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bijzondere vondst in Waddenzee: honderden sepia-eitjes

Gaan we voortaan voor sepia’s ook naar de Waddenzee? Onlangs werden in een mandje met mosselen honderden eitjes van de sepia aangetroffen. Een bijzondere ontdekking!

 

Mosselmand met eitjes sepia_Waddenzee_Nico Laros Waddenunit

Foto: Nico Laros/Waddenunit

Het mosselmandje, dat werd gevonden door de bemanning van inspectieboot Asterias van het Ministerie van Economische Zaken, was vlakbij Terschelling geplaatst op de Wadbodem. Voor Nico Laros van Waddenunit was de vondst een grote verrassing. «In de ruim 30 jaar dat ik werk op de Waddenzee heb ik dit nog nooit gezien. Ze zitten natuurlijk in de Noordzee en je weet dat ze in de Oosterschelde voorkomen. Maar eieren van deze inktvis in de Waddenzee? Nee.»

Laros kan slechts gissen naar het waarom. «We weten dat ze van beschutting houden. Hier in de Waddenzee is het natuurlijk relatief luw en warm water. Nu is de temperatuur bijvoorbeeld 20 graden. En de temperatuur wordt elk jaar gemiddeld iets warmer. Dat zijn in elk geval goede randvoorwaarden.»

Sepia’s in Waddenzee
In mei werd er in dit jaar nog een zeekat gevonden in de monitoringsfuik van het Nioz bij Texel. Vorig jaar ving de Waddenunit zelf nog een zeekat  bij een mosselsleepje. De vondst van de eieren zijn echter, voor zover bekend, uniek. Het Programma naar een Rijke Waddenzee gebruikt de waarnemingen van de Waddenunit onder meer voor de Beheerraad, de Samenwerkingsagenda Beheer en het aanscherpen van het gemeenschappelijk streefbeeld van een Rijke Waddenzee.

John Landa_sepia

Foto: John Landa

Bron: Nature Today

 

2 reacties

  1. 2 weken geleden op wadkant van Texel, strand bij paal 33, twee bundels eieren aangetroffen… Je zag de kleine sepiatjes zitten…

    REAGEREN
  2. Misschien worden ze wel gek van al die fotograferende duikers in de Oosterschelde en zoeken ze het nu verderop? 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief