Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Content / Duiken

Bijzonder grote verrassing in de Oosterschelde

Als je denkt dat Bas van der Sanden alles wel heeft gezien in de Oosterschelde… nee dus! Hij deed een wonderbaarlijke ontdekking.

Het is al even geleden dat de omstandigheden en het getij gunstig zijn voor een duikje in de Oosterschelde. Natuurlijk is dit de tijd van de nesten van de verschillende vissen als snotolven, slakdolven en zeedonderpadden, dus daar is de hoop op gevestigd als ik op 15 februari het water in ga.

Paal?

Na het bezoeken van een paar kansrijke plaatsen, waar helaas geen vissenbroed te vinden is, ga ik zwerven. Lekker over de bodem snuffelen en genieten van al het kleine leven dat volop aanwezig is. Na 40 minuten zie ik een stevige paal liggen, die ver vergaan lijkt te zijn. De kleur trekt toch mijn aandacht, dus ik draai om zodat ik er een beter kijkje bij kan nemen. Wow, die is groter dan ik dacht. Is dit echt het topje van een enorm bot? Ik zwem er langs en hoe verder ik kom, hoe beter ik het ga herkennen. Dit kan toch niet waar zijn? Deze ken ik van toen ik als 12-jarig jongetje met mijn ouders naar Schiermonnikoog was. Daar stonden ze als een mooie boog bij de ingang van het hotel. Is het echt? Lig ik naast de kaak van een baleinwalvis in de Oosterschelde….. hoe dan!?!

Het bot is in gave conditie en ligt helemaal vrij op de bodem. Een fluwelen zwemkrab gebruikt het als beschutting en ligt er tegenaan. Ik maak een aantal foto’s en een filmpje en ben opnieuw verbaasd over het formaat. Is dit bot alleen uitgespoeld of ligt er meer? Ik zwem al zoekend een rondje in de omgeving maar kan niets vinden. En dan komt die bekende afweging….. wat ga ik doen? Ik wil heel graag weten van welke soort walvis dit bot is. Ik heb hier vaker gedoken en ben nooit iets tegengekomen wat hier op lijkt. Het bot zal dus wel met de stroming zijn vrij gekomen en met de stroming meegenomen zijn, vermoed ik. Wacht, even voelen hoe zwaar het bot is onder water en kan de stroming het meenemen? Ik til het eenvoudig op met één hand terwijl ik in mijn andere hand mijn camera vast heb. Oke, dan ga ik ervoor. Voor determinatiedoeleinden mag ik dit bergen, dus laat ik dat eerst proberen.

Eerst mijn camera goed weghangen, dan wat extra lucht in mijn droogpak en mijn trimvest en vervolgens rustig vlak boven de bodem omhoog. Gelukkig ken ik de stek goed en kan ik op zicht richting de kant. Regelmatig stop ik even om eerst de extra lucht uit mijn droogpak te laten lopen om bij de laatste meters alleen nog mijn trimvest te ontluchten. Op 5 meter houd ik mijn 3 minuten veiligheidsstop, geen straf want stiekem is het best een klus geworden. De opwinding heeft de nodige energie gekost. Tijdens de stop bedenk ik me dat zo meteen het moeilijkste deel gaat komen. Want boven water zal dit bot serieus zwaar worden.

Als ik bovenkom, heb ik geluk. Precies bij de uitstap en tegelijk met een duikpaar dat net het water verlaat. Wat ben ik blij met de hulp die ik krijg om het kaakbeen veilig en zonder schade op de kant te leggen. Nu pas zie ik hoe groot het werkelijk is en ben ik opnieuw onder de indruk. Het bot laten we even liggen, eerst de uitrusting en camera naar de auto brengen. Daar wacht Mirjam die vogels is gaan kijken terwijl ik aan het duiken was. Ze is verbaasd want Bas al na een uur uit het water, dat gebeurt niet vaak. Wel ziet ze dat ik moe ben en als ze vraagt of er iets aan de hand is, meld ik dat ik iets heel bijzonders heb gezien. Ze begint meteen te raden, een zeehond, een rog, wat, nog groter? Een walvis? Ja, een stukje dan wel. We gaan samen het kaakbeen ophalen en er worden een aantal foto’s gemaakt.

Als het bot eenmaal naast de bus ligt, begint de zoektocht. We hebben een aantal kennissen die er vast meer van weten, maar uiteindelijk zoeken we vooral iemand die een ontheffing heeft om dit bot te vervoeren, op te slaan en de juiste papieren aan te vragen. Gelukkig krijgen we veel medewerking van Stichting Rugvin en Stichting Zeezoogdierenhulp Nederland. Zo komen we in contact met de ontheffingshouder die erg behulpzaam is. Vrij snel nadat het bot geborgen is, ligt het in de vriezer zodat het mooi geconserveerd blijft. Tijdens de telefoontjes en ander gesprekken is snel duidelijk dat het bot een mooie educatieve bestemming zal gaan krijgen, maar daarvoor dient er eerst een CITES-verklaring bij het bot te komen en moet het botdaarna geconserveerd worden.

Onderweg naar huis besef ik pas goed wat er allemaal is gebeurd. De komende tijd zal ik veel gaan leren over vinvissen, dat is me duidelijk. Aan de hand van de foto’s zijn we tot nu toe in de veronderstelling dat het om het rechterkaakbeen van een jonge gewone vinvis gaat. Maar helemaal zeker is dit nog niet. Daarvoor zal er verder onderzoek nodig zijn.

Indien je zelf ooit zo’n ontdekking doet, bedenk dan goed wat je doet. Ik wist wat het was en wist ook wat wel en niet mocht. Duidelijk is dat alle vondsten van zeezoogdieren gemeld moeten worden en dat het in bezit hebben alleen mogelijk is met de juiste ontheffing.

27 reacties

  1. Das gaaf zeg!

    REAGEREN
  2. Wat een geweldige vondst!
    Mooi verslag met goeie tips, wat te doen bij het vinden van zeezoogdieren.
    Dank dat ik weer mee mocht genieten Bas.
    Dat is nog eens Kijken, Kennis en Waarnemen! 🧐

    REAGEREN
    • Voor dat Bas deze geweldige ontdekking deed was deze al op 9 februari gezien door duikers.
      Deze hebben hem netjes laten liggen in nationaal natuurreservaat de Oosterschelde. En misschien zijn de botten wel door een visserboot overboord gegooid. Gezien het 2e bot iets verder richting haven lag.

      REAGEREN
  3. Wat een vondst zeg, mooi filmpje en prachtig verhaal.

    REAGEREN
  4. Er zijn weinig mensen meer gegund om zo’n vonst te doen dan jij Bas. Zelden iemand met zo’n smile aan de waterkant gezien. Dat je cap nog paste….😉. Mooi dat deze biologische schat hiermee in goede handen is.

    REAGEREN
  5. Mooie vondst, Bas!

    REAGEREN
  6. Prachtig. Wat een vondst. Dank u wel🕺🏼👍🏽

    REAGEREN
  7. Prachtig verhaal

    REAGEREN
  8. Waarom is bijna alles wat je vind gelijk weer eigendom van iets of iemand, hebben die instanties dan ook eigendoms papieren, ik vind dat zo een onzin, het lijkt meer op misgunnen.
    Ik vind het tof dat het gevonden is en dat het een goede bestemming krijgt dat wel maar het stukje dat niemand zeker weet wat het is en waar het vandaan komt gelijk kan zeggen “het is ons eigendom” daar kan ik niet tegen.

    REAGEREN
    • Gelijk heb je

      REAGEREN
      • Ook ik vind het gek dat als je iets in Zee of voormalige zee vind, of het nu organisch is of goud betreft. Het hoord in eerste instantie de vinder toe. Als het goud of edelmetalen dan wel materialen die geld waard zijn betreft. Is het van de eerlijke vinder. Rijk doet geen moeite nog heeft ooit moeite gedaan schatten terug te vinden. Dus waarom moet je als vinder alles inleveren? Ik vind die Amerikaan die goud vond helemaal top. Verteld net als de duiker de regering niets. En zit gewoon zn straf uit. Kijk naar Bernard, en zn erfgenamen. Allerlei in de oorlog gestolen goederen waarmee ze rijk zijn geworden. Het hele Oranje huis leeft van Diefstal gedaan door Willem van Oranje en alle koningen en koninginnen erna. Ik zou ze niets teruggeven.
        Je hebt er niets voor gedaan dan heb je ook nergens recht op. Bas goed dat het tentoon gesteld word en uitgezocht wat het precies is. Maar jij zou eigenaar moeten zijn en blijven..

        REAGEREN
    • Het is idd onzin. De CITES gaat over handel in levende dieren, niet over een fossiel bot dat al eonen op de zeebodem ligt te vergaan…
      En dan nig in eigen land. Hier is geen sprake van handel tussen naties

      REAGEREN
  9. De oosterschelde zit vol verassingen. Ik ben altijd verbaasd hoeveel uitheemse mollusken er worden gevonden. Jouw vondst is er een van de buitencategorie! Proficiat!

    REAGEREN
  10. Geweldig mooi Bas,

    Het bot ziet er recent uit. Is het dat ook?
    Hopelijk vind je de juiste mensen om het te determineren.

    REAGEREN
  11. Hartelijk dank voor je verhaal.
    Voor je tips etc.
    Ook ik ben niet op de hoogte van hetgeen gevonden ook aangegeven moet worden, zeker niet als het uit zee of eventueel uit de grond komt. Dat is een nieuwe wereld voor mij.

    Maar super dat je zoiets vindt en de lezers meeneemt in je avonturen.

    REAGEREN
  12. Toevallig stuit ik op dit stukje nieuws. Leuk zeg zomaar even dit te lezen- dat gewone mooie goede verrassende in het leven ; dat is nou positief nieuws. Knapt een mens n beetje van op..👍-

    REAGEREN
  13. Afgelopen zondag 16 februari hebben Emile en ik het linkerbot, de linker onderkaak dus, op vrijwel dezelfde locatie gevonden. En dat direct doorgegeven aan diverse mensen en organisaties. Nu de rest nog van de baleinwalvis.

    REAGEREN
  14. Niet echt een reclame dat je in je eentje gaatvduiken en dan dus ook vaak meer dan een uur…..

    REAGEREN
  15. Misschien even een scan op deze locatie uitvoren, misschien ligt de rest in de buurt.
    Blijft indrukwekkend, ik heb zelf 1 grote wervel thuis liggen die ik ooit op een duikklus in Antarctica heb meegenomen.

    REAGEREN
  16. Geweldig Bas deze vonst.
    Startschot iedere keer versteld van je mooie duik foto’s .
    Nu dit weer net uit een jongensboek.
    De opwinding lees je gewoon in het verhaal super mooi

    REAGEREN
  17. wat een zalige vondst! blij als gij mrt u! doe zo verder! en het behoort u!.. ook al mag iedereen ‘t bewonderen!

    REAGEREN
  18. Volgens mij heb je hem zelf neergelegd sensatiemaker

    REAGEREN
  19. Volgens mij heb je hem zelf neergelegd

    REAGEREN
  20. Heerlijk verhaal. En lekker makkelijk weggeschreven.

    REAGEREN
  21. Uhm… is dit niet gewoon een archeologische vondsten die gemeld moet worden?

    REAGEREN
  22. Prachtig vondst daar zo blijkt door twee andere duikers eerder. Knappe prestatie om het mee te nemen.
    Wat ik wel bijzonder vind aan het verhaal: blootgelegd door de stroming!!! Dat het half uit zand komt of scheef in staat kan ik begrijpen, maar dat 2x zo iets op afstand helemaal tegelijk aan de oppervlakte ligt!!! Bijzonder en best vreemd toch?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief