Bidsprinkhaankreeft ziet kleur op bijzondere wijze
Een bidsprinkhaankreeft blijkt twaalf verschillende soorten lichtgevoelige cellen in zijn ogen te hebben, maar kan ondanks dat weinig onderscheid tussen op elkaar lijkende kleuren maken.
Dat schrijven onderzoekers van een Australische en Taiwanese universiteit deze week in het tijdschrift Science. Om alle kleuren die er bestaan te kunnen zien, zijn er slechts vier tot zeven typen lichtgevoelige cellen nodig, maar sommige soorten van de bidsprinkhaankreeft, vaak ook mantis-garnaal genoemd, hebben tot wel twaalf verschillende typen lichtgevoelige cellen.
Ondanks de grote hoeveelheid verschillende lichtgevoelige cellen, bleken de diertjes toch niet in staat voedsel te onderscheiden met op elkaar lijkende kleuren, zoals licht oranje en donkergeel. Om te verklaren waarom ze dan toch zoveel van die cellen hebben, opperen de onderzoekers dat de bidsprinkhaankreeftjes op die manier minder complexe signalen hoeven te verwerken.
Het mensenoog heeft drie soorten lichtgevoelige cellen die signalen naar de hersenen sturen om te kunnen zien. Het menselijk brein krijgt dus heel veel informatie van één type cel en moet die informatie verwerken.
Gescheiden
Een bidsprinkhaankreeft krijgt per cel heel duidelijk gescheiden kleurinformatie binnen en kan op die manier snel en met weinig hersenkracht een kleurenpatroon zien. Dit heeft als nadeel dat ze moeite hebben met onderscheid maken tussen kleuren die op elkaar lijken, maar ze herkennen snel verschillende, voor hen belangrijke basiskleuren.
De onderzoekers denken dat deze truck voor een lager energieverbruik zorgt en ze helpt beter te overleven in de zeer kleurrijke onderwaterwereld van de koraalriffen waar ze leven.
Foto: Erik de Boer