Bewuster duiken | Van recreatief naar technisch
Iedereen maakt zijn eigen keuze binnen het duiken… Jeroen Honig vertelt over het pad dat hij koos en dat hem uiteindelijk bij het technische duiken bracht.
Van kleins af aan houd ik van water. De zee, zeilen, zwemmen—alles wat met water te maken had, trok mijn aandacht. Mijn liefde voor duiken begon op mijn zestiende toen mijn ouders mijn zusje en mij tijdens een vakantie op een duikcursus zetten. Sindsdien dook ik vooral tijdens vakanties, wanneer de omstandigheden ideaal waren.
Maar inmiddels is dat na jaren niet gedoken te hebben veranderd. Sinds 2023 ben ik weer actief aan het duiken en heb ik mijn passie voor duiken weer hervonden. Hoe dat is gegaan? Ik neem je mee…
Herstart
In maart 2023, tijdens een vakantie met de familie in Griekenland, duik ik voor het eerst weer na een lange tijd. Samen met mijn zus, schoonzus en vriendin boeken we duiken in Vasiliki op Lefkada. Mijn vriendin doet een introductieduik, terwijl wij met onze PADI Advanced Open Water-brevetten wat serieuzere duiken maakten. Ondanks het frisse water en de dikke wetsuits ben ik direct weer verliefd op duiken.
Tijdens een duik op 17 meter diepte dringt een ongemakkelijke realisatie tot me door: ik voel me niet zelfverzekerd genoeg om adequaat te reageren als er iets mis zou gaan. Hoewel er niets gebeurt, blijft dat gevoel knagen , ook terug in Nederland – ik wil meer leren en een bewustere, zelfverzekerde duiker worden.
Hoe dan?
De zoektocht begint. Het moet meer zijn dan een simpele opfriscursus — ik wil mijn vaardigheden verdiepen en leren hoe de dingen écht werken onder water. Al snel stuit ik online op DIR-duiken (Doing It Right) en het concept van Global Underwater Explorers (GUE). Deze organisatie biedt precies wat ik zoek: standaardisatie van uitrusting en procedures en een diepgaande focus op basisvaardigheden via hun Fundamentals-opleiding.
Wat GUE onderscheidt, is dat je niet een duikschool kiest, maar een instructeur. Na wat onderzoek en vergelijkingen besluit ik contact op te nemen met Ferry Schram, een GUE-instructeur in Nederland. Een e-mailuitwisseling en een telefoongesprek markeren de start van mijn overstap naar GUE.

Gamechanger
De GUE Fundamentals-opleiding blijkt een gamechanger. Het is intensief, maar precies wat ik nodig heb om mezelf te transformeren van een recreatieve vakantieduiker naar een bewuste en technisch onderlegde duiker. In deze cursus leer ik niet alleen technieken zoals trim, drijfvermogen en noodprocedures, maar ook waarom standaardisatie en teamduiken zo belangrijk zijn.
Het is geen gemakkelijke reis, maar de voldoening is enorm. Dankzij de begeleiding van Ferry en het netwerk van GUE ontdek ik een nieuwe kant van duiken. Ik voel me bekwaam, zelfverzekerd en klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan op het gebied van duiken.
— Ik leer niet alleen technieken zoals trim, drijfvermogen en noodprocedures, maar ook waarom standaardisatie en teamduiken zo belangrijk zijn —
Niet alleen voor techduiken!
Mijn reis van een lange pauze in duiken naar een GUE Fundamentals tech-duiker heeft mijn passie voor duiken nieuw leven ingeblazen. Het is een proces van leren, verbeteren en bewust genieten van wat de onderwaterwereld te bieden heeft. Voor iedereen die twijfelt: investeren in je vaardigheden en kennis betaalt zich dubbel en dwars terug, niet alleen in veiligheid maar ook in het plezier van het duiken.
En… naar mijn mening is GUE Fundamentals niet alleen voor tech-duikers, maar voor iedereen die een betere en bewustere duiker wil worden. Je hoeft dus niet per se het tech-pad op te gaan (deze ambitie had ik niet namelijk toen ik mij aanmeldde voor de opleiding). Na de opleiding heb je alle vrijheid om te kiezen hoe jouw duiktoekomst eruit zal zien. Neem daar goed de tijd voor en maak een plan. . Het helpt erg als je dit bespreekt met ervaren duikers, maar ook met instructeurs.
Wil je meer weten over mijn ervaringen of over GUE? Plaats onderaan een reactie of neem contact op met een GUE-instructeur in jouw buurt!
Jouw duiktraject?
Iedere duiker heeft zijn doelen en maakt zijn eigen keuzes. De een duikt af en toe eens, de ander maakt er zijn werk van en weer een ander maakt extreme duiken, enzovoort, enzovoort! Welk traject heb jij gevolgd om de duiker te worden die je nu bent? Wil jij je verhaal delen en anderen inspireren? Neem contact op met de redactie op [email protected].
1 reactie
Caroline
Leuk verhaal!
Denk zelf ook na over GUE ivm meer zelfverzekerdheid tijdens het duiken.