Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

De beste locaties voor muckdiving in Azië

Magic Oceans Blue ringed octopus - 1

Muckdiving! Duiken op een zanderige bodem waar de meest bizarre dieren in, op en onder zitten. Wij hebben vijf hotspots voor muckdiving op een rijtje gezet.

Eén van de meest geliefde vormen van fotografie onder water is de macrofotografie, en dan is vooral het zogenoemde muckdiving heel populair. Het klinkt niet echt aantrekkelijk om te duiken op een modderige of zanderige bodem met hier en daar een koraalblokje, maar de werkelijkheid is anders. Op de muckdiving-locaties vind je de meest rare en bijzondere onderwaterdieren – critters. Denk daarbij aan aan diverse soorten frogfish, tientallen soorten naaktslakken, rhinopias, ghostpipefish, mimic octopus en de beroemde blue ringed octopus. En dat is nog maar een kleine greep uit het brede scala aan de meest bizarre onderwaterdieren.

Muckdiving-locaties liggen vooral in gebieden met riviermondingen of vulkanische activiteit. Hier is de bodem vaak bedekt met een laag van modder, zand en plantaardig afval dat door de critters wordt gebruikt om te schuilen of als camouflage. De beroemde Koraaldriehoek is (Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Papua Nieuw Guinea en de Solomon-eilanden) is buitengewoon aantrekkelijk voor muck diving.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr zijn zo veel muckdiving-locaties in Azië dat het moeilijk is een keuze te maken. Van alleen al de duikplaatsen in Indonesië en de Filipijnen kunnen we een top 50 samenstellen. Deze top 5 van de beste locaties met hun hoogtepunten is dan ook willekeurig gekozen!

Lembeh Street, Noord-Sulawesi, Indonesië
Al jaren de zogenoemde hoofdstad van muck diving in Azië en voor veel duikers een bekende locatie. Lembeh Street aan de oostkant van Noord-Sulawesi bij de havenstad Bitung bevindt zich tussen het vasteland en het eiland Lembeh. De zeebodem is bedekt met vulkanisch zwart zand en herbergt een grote diversiteit aan onderwaterdieren. De duikplaatsen hebben aantrekkelijke namen als Nudi Retreat, Hairball, California Dreaming en Angels Window. Staan de frogfish, mimic octopus, bobbit worms en pygmee seahorse op je bucket list? Hier ga je ze zeker vinden!

Anilao, Filipijnen
Anilao op het schiereiland Mabini ten zuiden van Manilla is voor veel Europese duikers een nog redelijke onbekende bestemming, maar wel een die snel in populariteit toeneemt. Hier vind je een combinatie van uitbundige kleurrijke riffen en zeer goede muckdiving-stekken. Bekende duikstekken zijn Kirby’s Rock, Beatrice en Twin Rocks. Vooral op deze laatste duikstek is de combinatie muck diving en kleurrijk rif geweldig.

Secret Bay en Tulamben, Noord-Bali, Indonesië
Aan de noordkant van het godeneiland Bali vind je diverse aantrekkelijke muckdiving-stekken. Op de meeste duiklocaties duik je vanaf de kant. In het achterland bevinden zich de vulkanen die verantwoordelijk zijn voor het speciale onderwaterlandschap. Aan de noordwestkant kun je prachtige muckduiken maken bij Secret Bay en Menjangan-eiland. Ook meer naar het oosten bij Puri Jati en aan de noordoostkant bij Kubu en Tulamben, vooral bekend van het grote wrak, de USAT Liberty, vind je ook diverse leuke muckdiving-locaties.

Wilma Gottschalk -1Bohol, Anda, Filipijnen
Redelijk nieuw en opkomend is de oostkust van het eiland Bohol in de Filipijnen, en dan specifiek de regio rond Anda. In deze regio, waar nog niet al te lang wordt gedoken, wisselen steile wanden en zandvlakten voor muck diving zich af. De meeste bijzondere locatie voor muckdivers is Lamanok-eiland, dat bekend staat om de vele soorten naaktslakken. Voor fans van naaktslakken dus zeer de moeite waard!

Ambon, Indonesië
Deze regio wordt ook wel de tegenhanger van Lembeh Street genoemd. Ook hier is sprake van een immense diversiteit aan muckdiving-locaties, maar vanwege de ligging is Ambon veel minder bekend bij duikers. De baai van Ambon tussen het vliegveld en de hoofdstad is the place to be. Je komt hier tijdens de duiken de beroemde Ambon Scorpionfish maar ook rhinopia’s, vele soorten naaktslakken, stargazers, flamboyant cuttlefish en de schuwe blue ringed octopus tegen. Heb je tijd over, doe dan ook zeker een excursie naar de grote zoetwaterpalingen in het riviertje bij dorpje Larike.

Dit is maar een kleine greep uit de beste muckdiving-bestemmingen in Azië. Heb je zelf een favoriet en heb jij ook onvergetelijke muckduiken gemaakt, laat dan onder dit artikel een reactie achter. Leuk voor andere duikers.

In de video hieronder worden tips gegeven over muckdiving en de raarste critters. Hoe gedraag jij je onder water en wat moet je vooral niet doen? Herkenbaar?

www.diveandtravel.nl

1 reactie

  1. Mabul, Sipadan niet vergeten

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief