Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Beste foto van het ZK2012: Jeroen Zetz en zijn verhaal

Jeroen is blij verrast. Doet voor het eerst mee aan het Zeeuws Kampioenschap en maakt de beste foto. DuikeninBeeld is benieuwd naar de maker en het verhaal achter dit succes.

Jeroen Zetz heeft dit jaar voor het eerst deelgenomen aan het Zeeuws Kampioenschap en niet zonder succes. Volgens de jury is Jeroen de maker van de mooiste foto in deze klasse. Het Zeeuws Kampioenschap is een shoot-out wedstrijd en wordt jaarlijks gelijktijdig met het Open Nederlands Kampioenschap georganiseerd. Wij spraken met de uit Rosmalen afkomstige fotograaf over zijn deelname en het winnen.

Hoe lang duik je al, Jeroen?
Het klinkt misschien heel vreemd, maar mijn eerste buitenwaterduik heb ik gemaakt op 10 mei 2009. Door een kennis die we tijdens de vakantie in Spanje hebben leren kennen, zijn we in aanraking gekomen met de duiksport. Doordat ik en mijn vader meteen enthousiast waren, besloten we maar meteen een volledige duikuitrusting aan te schaffen en te starten met onze 1* NOB opleiding. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en hebben we ruim 300 duiken op de teller staan. Ik moet hierbij wel vermelden dat we het geluk hebben gehad dat we door een aantal enthousiaste (technische) duikers zijn begeleid, van wie in relatief korte tijd veel geleerd hebben. Nog steeds duiken we regelmatig met deze duikmaten in binnen- en buitenlandse wateren.

Waar duik je dan zoal?
Tijdens de opleiding hebben we veel duiken gemaakt in zoetwaterplassen in de regio Gelderland en Brabant. De eerste keer naar de cockpit in de Beldert was een belevenis zeker omdat we gelijk een grote snoek tegen kwamen. Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar de Zeeuwse wateren en de zomerperiode duik ik standaard aan de Costa Brava. Stekken zoals de Ullastres formaties, Formigas, Boreas en overige bekende duikstekken aan de Costa Brava worden dan weer ‘onveilig’ gemaakt met de camera. Medio november staat er weer een reisje naar de Rode Zee op de planning.

RTEmagicC_AQ12-ZKF-1-IMG_3638.jpg

Beste foto in het Zeeuws Kampioenschap 2012

Fotografeer je al lang?
Fotografie is altijd een van mijn hobby’s geweest, in eerste instantie luchtvaart en sport. Vanuit mijn opleiding als grondwerktuigkundige was ik in de gelegenheid om op Schiphol van heel dichtbij interessante platen van vliegtuigen te schieten. Ik kwam op plaatsen waar niet veel anderen toegang tot hadden. Met onderwaterfotografie ben ik in de zomer van 2009 begonnen met een Canon G10. Ik kwam er toen al snel achter dat foto’s gemaakt zonder externe flitser niet je van het was. Ik heb er snel een flitser bij gekocht en ik kon weer even vooruit.

Wat was de reden om aan het Zeeuws Kampioenschap deel te nemen?
Omdat mijn buddy’s en medefotografen in mijn omgeving zoiets hadden van, doe mee joh! Je schiet wel leuke plaatjes, had ik zoiets van … dan zal ik het maar eens proberen. Immiddels was ik overgestapt op een DSLR en had ik geen excuses meer om niet mee te doen.

RTEmagicC_AQ12-ZKS-1-IMG_3412.jpg

 

Was je zelf verrast dat je de mooiste foto in het Zeeuws Kampioenschap hebt gemaakt?
Ik ben nogal kritisch over mijn eigen foto’s. Waar iemand anders zegt ‘He dat is een leuke plaat’, zeg ik zelf doodleuk, daar mankeert veel te veel aan… Uiteindelijk heb ik na veel zoeken, uit de foto’s van de bewuste dag de foto’s gekozen en ingezonden. Maar om een lang verhaal kort te maken, Ja ik was verrast! Zeker omdat ik tijdens de prijsuitreiking zag wie mijn tegenstanders waren.

Was de winnende foto naar jouw idee ook de beste foto uit je serie?
Ik denk dat de winnende foto niet een van mijn beste foto’s is. Maar van de serie op de wedstrijddag zeker wel. Ik had wel het gevoel toen ik de ontspanknop overhaalde, dat er een kanshebber op de geheugenkaart stond.

RTEmagicC_AQ12-ZKS-2-IMG_3461.jpg

 

Heb je voor de wedstrijd anders gedoken ter voorbereiding?
Jazeker! Door op een stek te duiken die ik normaal liever mijd. Maar op goed advies van mijn vaste buddy zijn we toch naar deze stek gegaan en bleek dat het water zoals altijd kraakhelder was en de begroeiing top. (En het was er nog steeds niet dieper als 2 meter…)

Wat voor apparatuur heb je gebruikt tijdens het Zeeuws Kampioenschap?
Tijdens de wedstrijd heb ik mijn Canon 60D gebruikt met Canon 60mm F2.8 lens in een Seacam behuizing. De belichting word verzorgd door 2 Inon Z-240 flitsers en in het midden staat ook nog een Bigbleu die er voor zorgt dat het object mooi uitgelicht wordt.

Wat is je favoriete duiklocatie in Nederland en je favoriet buiten Nederland?
RTEmagicC_AQ12-ZKS-3-IMG_3459.jpgIk kom graag op Sint-Annaland aan de Oosterschelde of Dreischor in de Grevelingen. Maar op een zonnige zomerdag kan ik me ook zeer goed vermaken met mijn groothoeklens in een zoetwaterplas. De Kraaijenbergseplas in Cuijk is bijvoorbeeld een perfecte duikstek met doorgaans voor zoet water erg veel (groot en klein) leven. Zo kan je hier in het voorjaar steeds weer genieten van de vele snoekbaarzen die je maar al te graag uit hun territorium houden.
In de zomerperiode gaat mijn voorkeur echter uit naar de schitterende duikstekken aan de Costa Brava. Waarbij ik de Medes eilanden altijd heel graag links van me laat liggen.

Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel eens willen maken?
Ik zou graag nog een keer een school manta’s tegen komen, of wat denk je van een ontmoeting met een zeehond in het Zeeuwse…. laat ik dan alsjeblieft wel mijn groothoeklens op mijn camera hebben!

Ga je volgend jaar (nu je niet meer mee mag doen aan het Zeeuws Kampioenschap) meedoen voor een mooie prestatie in het Open Nederlands Kampioenschap?
Jazeker, ik wil volgend jaar graag een poging gaan wagen in het Open Nederlandse Kampioenschap.

RTEmagicP_JeroenZetz-By_Dicky_BoeleTot slot, welke tip heb je voor de deelnemers voor komend jaar?
Plan je stek, en zorg dat je een foto in je hoofd heb zitten. Zorg dat je sowieso de dag begint met een goede foto maken van een relatief simpel onderwerp zodat je altijd nog kan terug vallen voor het geval je planning in de soep loopt. Ohh… en vergeet je deelnamenummer niet als eerste op de foto te zetten! 😉

 

Foto’s: de gebruikte foto’s zijn de wedstrijdfoto’s van Jeroen voor het Zeeuws Kampioenschap 2012, de onderwaterfoto van Jeroen werd door Dicky Boele gemaakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief