Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Beschermde zone van Galapagos tot Cocos

Goed nieuws voor de oceaan ten westen van Ecuador, Colombia en Costa Rica – de beschermde zone wordt aanzienlijk uitgebreid ten behoeve van de biodiversiteit.

Het oostelijke tropische deel van de Stille Oceaan van de Galapagos-eilanden tot en met de Cocos-eilanden en Malpelo wordt een groot beschermd gebied, zo werd op COP26, de klimaattop in Schotland, aangekondigd door de regeringen van Ecuador, Colombia en Costa Rica. In een corridor van 500.000 vierkante kilometer mag niet langer gevist worden. Op deze manier hopen de landen de migratieroutes van haaien, zeeschildpadden, walvissen en roggen beter te beschermen.

De eilandengroepen zelf waren al beschermd gebied, maar nu zijn ook de routes van en naar de eilanden verboden gebied voor de enorme ‘visfabrieken’ die dit deel van de oceaan, dat (nog)  rijk aan leven is, leeg vissen. De populaties zijn in de afgelopen decennia door deze desastreuze praktijken al serieus afgenomen en om de biodiversiteit in deze regio in stand te houden, zijn maatregelen hard nodig.

Los van de corridor tussen de eilandengroepen heeft Ecuador het 133.000 vierkante kilometer grote zeereservaat rond de Galapagos-archipel uitgebreid met 60.000 vierkante kilometer, en wordt de beschermde zone bij Colombia ruim verdubbeld naar 280.000 vierkante kilometer.

Bron: Dive Magazine

Foto: Tomas Kotouc/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief