Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Beschermde status voor Titanic

De Britten en Amerikanen gaan het wrak van de Titanic beschermen. Zo moeten nieuwsgierigen, schatzoekers en plunderaars op afstand worden gehouden.

Het is voor het eerst dat het  scheepswrak middels een speciaal verdrag bescherming krijgt, melden Britse media. Aanbieders van expedities naar het wrak zouden eerst een vergunning moeten aanvragen. Maar hoe de twee landen de bescherming van het scheepswrak precies zullen handhaven, is niet duidelijk.

Het in staat van ontbinding verkerende wrak werd in 1985, ongeveer 600 kilometer voor de kust van Newfoundland, op een diepte van 3800 meter gevonden. Filmregisseur James Cameron, maker van de film Titanic uit 1997, zet zich sindsdien in voor het behoud van het wrak en dook er ook op.

Titanic-bacterie

Meer dan een eeuw na het zinken van de Titanic blijft het noodlot het schip tarten. Biologen ontdekten op de romp een metaalvretende bacterie – de Halomonas titanicae. Deze vreet het wrak en zijn interieur in sneltreinvaart op. Uit berekeningen is naar voren gekomen dat er over 20 tot 30 jaar niets meer van de Titanic over is.

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *